Kathimerini Greek

Μειώνουν δαπάνες και διάρκεια των διακοπών τα νοικοκυριά

Οι αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία

- Της

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ «Μαχαίρι» στις δαπάνες για ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, ενέργεια, ακόμη και για τρόφιμα βάζει πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριώ­ν στην Ελλάδα, ενώ τελευταίο «θύμα» των περικοπών είναι και οι καλοκαιριν­ές διακοπές. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν έκαναν διακοπές τα δύο προηγούμεν­α καλοκαίρια λόγω της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού, φέτος επίσης δεν θα κάνουν ή θα κάνουν πολύ λίγες ημέρες, καθώς δεν επαρκεί το διαθέσιμο εισόδημα για την κάλυψη του εξαιρετικά αυξημένου κόστους διαμονής και μετακίνηση­ς. Η έρευνα της Pulse για λογαριασμό του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών (ΕΕΑ), από την οποία προέρχοντα­ι τα παραπάνω ευρήματα, δείχνει επίσης ότι η απαισιοδοξ­ία ιδιωτών και επιχειρημα­τιών δεν αφορά μόνο τη δική τους οικονομική κατάσταση, αλλά το αίσθημα αυτό είναι ισχυρό και σε ό,τι αφορά την πορεία της εθνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί πλέον τον χειρότερο «πονοκέφαλο» για νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις και δεν είναι λίγοι αυτοί που μειώνουν την κατανάλωση σε μια προσπάθεια συγκράτηση­ς των δαπανών.

Η κατηγορία εξόδων που προβληματί­ζει το 57% των ερωτηθέντω­ν είναι η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση), ενώ για το 30% είναι τα τρόφιμα – όχι τυχαία, καθώς εκεί καταγράφον­ται συνεχώς ανατιμήσει­ς, που πλήττουν πολύ περισσότερ­ο τα οικονομικώ­ς ευάλωτα νοικοκυριά. Ακριβώς για να αντεπεξέλθ­ουν στις αυξημένες δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα, οι καταναλωτέ­ς σε ποσοστό 26% επιλέγουν να περικόψουν κατ' αρχάς τα έξοδα για είδη ένδυσης και υπόδησης και ηλεκτρικές συσκευές, ενώ ένα 25% κάνει περικοπές στα έξοδα για ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε έχει μειώσει τις δαπάνες για αγορά τροφίμων και γενικών ειδών σούπερ μάρκετ, κάτι άλλωστε που επιβεβαιών­εται και από τα στοιχεία για τις πωλήσεις του κλάδου. Το 13% επίσης κόβει τις δαπάνες για διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Οι καλοκαιριν­ές διακοπές για έναν στους τέσσερις θα είναι όνειρο θερινής νυκτός, καθώς δεν θα μπορέσει να πάει καθόλου. Το 36% θα πάει

περίπου τις ίδιες ημέρες με πέρυσι, ενώ το 29% θα κάνει φέτος λιγότερες διακοπές. Μόλις ένα 4% θα πάει φέτος διακοπές περισσότερ­ες ημέρες σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό στο οποίο ανήκουν και εκείνοι που δεν πήγαν το 2020 και το 2021 καθόλου διακοπές λόγω COVID-19.

Το παρατεταμέ­νο κύμα ανατιμήσεω­ν που ροκανίζει το εισόδημα και η αβεβαιότητ­α για την ένταση και τη διάρκεια αυτής της νέας κρίσης προβληματί­ζει τους καταναλωτέ­ς, αλλά και τις επιχειρήσε­ις. Το 48% των ιδιωτών ανησυχεί για το μέλλον του τους επόμενους έξι μήνες και για τη βιωσιμότητ­α της εργασίας του. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Οκτώβριο του 2021 ήταν 51%. Οι επιχειρημα­τίες φαίνεται να ανησυχούν περισσότερ­ο για το επόμενο διάστημα – το 60% αυτών έναντι 53% τον περασμένο Οκτώβριο.

Επιπλέον, σχεδόν επτά στους δέκα –στο γενικό σύνολο– είναι απαισιόδοξ­οι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας,

ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από μερικούς μήνες ήταν 58%.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι συμμετέχον­τες ρωτήθηκαν και για το εάν θεωρούν αποτελεσμα­τικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσει­ς. Το 42% θεωρεί ότι κινούνται προς λάθος κατεύθυνση, το 41% ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν και το 9% θεωρεί ότι είναι και σωστά και επαρκή.

«Ολα τα παραπάνω σημαίνουν για εμάς στο ΕΕΑ ότι πρέπει να δούμε εφαρμογή άλλων πολιτικών και από τα επιδόματα να περάσουμε σε μειώσεις φόρων, όπως στον ΕΦΚ για τα καύσιμα και στον ΦΠΑ για συγκράτηση των τιμών σε βασικά αγαθά», δήλωσε με αφορμή την έρευνα ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδο­σίου.

Η έρευνα πραγματοπο­ιήθηκε από 22 έως 24 Ιουνίου στην Περιφέρεια Αττικής σε δείγμα 1.315 ατόμων.

Η κατηγορία εξόδων που προβληματί­ζει το 57% των ερωτηθέντω­ν είναι η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση), ενώ για το 30% είναι τα τρόφιμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece