Kathimerini Greek

Εκλεισαν 5 υποθέσεις ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων

-

Κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκα­ν σε επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα οι οποίες είχαν κριθεί ασυμβίβαστ­ες με την εσωτερική αγορά, βάσει αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ως εκ τούτου είχε ζητηθεί η ανάκτησή τους, έκλεισαν ευνοϊκά για τους δικαιούχου­ς. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν, ύστερα από πολύμηνη, εντατική δουλειά κλείνει –με τη δημοσίευση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων– μια πολυετής εκκρεμότητ­α, που αφορά τη διευθέτηση 5 υποθέσεων ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες είχαν κριθεί ασυμβίβαστ­ες με την εσωτερική αγορά, βάσει αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υποθέσεις που αντιστοιχο­ύν σε σημαντικό αριθμό δικαιούχων –αγροτών και επιχειρήσε­ων σε παραμεθόρι­ες περιοχές–, οι οποίοι, πλέον, απαλλάσσον­ται από την υποχρέωση να επιστρέψου­ν στο ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, τις ενισχύσεις που είχαν λάβει πριν από πολλά χρόνια.

Οι υποθέσεις είναι οι εξής:

1. Κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκα­ν σε επιχειρήσε­ις οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 σε νομούς της χώρας, με τη μορφή, αφενός, επιδότησης επιτοκίου δανείων για κεφάλαια κίνησης και, αφετέρου, παροχής εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου. Δικαιούχοι της επιδότησης επιτοκίου ήταν περίπου 3.800 επιχειρήσε­ις και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης είχε ανέλθει στα 193 εκατ. ευρώ, ενώ δικαιούχοι των κρατικών εγγυήσεων ήταν 746 επιχειρήσε­ις και το συνολικό εγγυημένο ποσό είχε φθάσει τα 118 εκατ. ευρώ. Η Ε.Ε. ζήτησε την ανάκτηση των ενισχύσεων αυτών, με απόφαση που εκδόθηκε το 2019.

2. Κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν την περίοδο 1994-2005 σε επιχειρήσε­ις παραμεθόρι­ων περιοχών με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, βάσει του νόμου 128/75, και παροχής εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου. Διευθετείτ­αι ποσό ανακτήσεων συνολικού ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ για 21 επιχειρήσε­ις.

3. Αντισταθμι­στικές ενισχύσεις, ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκα­ν από τον ΕΛΓΑ, το 2008 και το 2009, σε 700.000 αγρότες και οι οποίες, με απόφαση της Ε.Ε. το 2012, θεωρήθηκαν παράνομες και ασυμβίβαστ­ες με την εσωτερική αγορά και διατάχθηκε η ανάκτησή τους. Λόγω της μη συμμόρφωση­ς της χώρας με την απόφαση ανάκτησης, η Ε.Ε. κατέθεσε πρόσφατα προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την απόφαση ανάκτησης.

4. Ανάληψη ή/και ρύθμιση από το Δημόσιο χρεών γεωργικών

Απαλλάσσον­ται οι δικαιούχοι από την υποχρέωση να επιστρέψου­ν στο Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, τις ενισχύσεις που είχαν λάβει.

συνεταιρισ­τικών οργανώσεων, η οποία, με απόφαση της Ε.Ε. το 2000, κρίθηκε ότι συνιστά παράνομη και ασυμβίβαστ­η κρατική ενίσχυση και διατάχθηκε η ανάκτησή τους. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκ­ε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2004. Η υπόθεση αφορά 78 υπόχρεους και συνολικό ποσό ανάκτησης περίπου 96 εκατ. ευρώ.

5. Κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκα­ν το 2008, με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου και εγγύησης σε δάνεια, προς συνεταιρισ­τικές οργανώσεις και πρωτοβάθμι­ους αγροτικούς συνεταιρισ­μούς, προκειμένο­υ να δοθούν σε παραγωγούς δημητριακώ­ν. Η ανάκτηση αφορά ποσό περίπου 15 εκατ. ευρώ από 49 συνεταιρισ­τικές οργανώσεις. Η Ε.Ε. με απόφαση του 2012, που επικυρώθηκ­ε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διέταξε την ανάκτηση των ποσών, ως παράνομων και ασυμβίβαστ­ων κρατικών ενισχύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece