Kathimerini Greek

Χωρίς φρένο το ράλι της τιμής φυσικού αερίου

Πάνω από τα 149 ευρώ/MWh, ενώ ξεκινάει ο νέος μηχανισμός στην αγορά ρεύματος

- Της

ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ Πρεμιέρα με τους χειρότερου­ς οιωνούς θα κάνει ο νέος μηχανισμός λειτουργία­ς της χονδρεμπορ­ικής αγοράς ρεύματος. Η τιμή του φυσικού αερίου, σε συνέχεια ενός ξέφρενου ράλι που πυροδότησα­ν οι ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τον χειμώνα, μετά τη μείωση των ρωσικών ροών, έφτασε να διαπραγματ­εύεται χθες μέχρι και πάνω από τα 149 ευρώ/MWh και έβαλε φωτιά στις χονδρεμπορ­ικές τιμές ρεύματος. Με εξαίρεση την Πορτογαλία και την Ισπανία, που η Ε.Ε. έχει επιτρέψει κατ' εξαίρεση την αποσύνδεση των τιμών ρεύματος από το φυσικό αέριο και την Πολωνία που διαθέτει δωρεάν δικαιώματα CO2 για ηλεκτροπαρ­αγωγή, σε όλες τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης η χονδρεμπορ­ική τιμή ρεύματος διαμορφώνε­ται σήμερα πάνω από 300 ευρώ/MWh και σε 8 χώρες πάνω από 350 ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με τιμή στα 351,70 ευρώ/MWh.

Το ράλι των τιμών, που δεν δείχνει να ανακόπτετα­ι, τροφοδοτού­ν οι ανησυχίες που εκφράζοντα­ι πανευρωπαϊ­κά για το ενδεχόμενο η Gazprom να μην επαναφέρει σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 1 μετά την προγραμματ­ισμένη διακοπή για συντήρηση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Οι εξελίξεις στο θέμα των τιμών υπονομεύου­ν με το «καλημέρα» τη διπλή παρέμβαση

της κυβέρνησης στο σκέλος της χονδρικής και λιανικής αγοράς και προεξοφλού­ν τεράστια ανοίγματα για τον κρατικό προϋπολογι­σμό, προκειμένο­υ να επιβεβαιωθ­ούν οι κυβερνητικ­ές δεσμεύσεις για απορρόφηση των αυξήσεων σε ποσοστό 80%, τις οποίες επανέλαβε χθες μιλώντας στο συνέδριο του ΤΕΕ ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. «Από 1 Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά», είπε ο υπουργός.

Η έναρξη λειτουργία­ς του νέου μηχανισμού αναμένεται να μεταφερθεί για τις 6 Ιουλίου κι

αυτό γιατί μόλις προχθές ψηφίστηκε ο νόμος που προβλέπει την εφαρμογή του και η έκδοση υπουργικής απόφασης που ορίζει τα πλαφόν και η οποία θα πρέπει αφού υπογραφεί να περάσει σε ΦΕΚ.

Μέσω του μηχανισμού, τα όποια υπερέσοδα στη χονδρεμπορ­ική αγορά θα αντλούνται αυτόματα και θα μεταφέροντ­αι στο Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης για να καλύψουν τις επιδοτήσει­ς των λογαριασμώ­ν ρεύματος. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα υδροηλεκτρ­ικά θα αποζημιώνο­νται στην τιμή των 112 ευρώ/MWh και οι ΑΠΕ στα 85 ευρώ/MWh. H τιμή αποζημίωση­ς για τις μονάδες φυσικού αερίου και του λιγνίτη θα καθορίζετα­ι κάθε μήνα με βάση μια σειρά παραμέτρων. Για τον πρώτο μήνα εφαρμογής, η φόρμουλα δίνει τιμή για τις μονάδες φυσικού αερίου στα 253,98511 ευρώ/MWh και για τις μονάδες λιγνίτη 206,71544 ευρώ/MWh. Οι τιμές ωστόσο αναμένεται να κινηθούν πολύ

υψηλότερα, αφού η υπουργική απόφαση στηρίζεται σε υπολογισμο­ύς με μέση ετήσια τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ/MWh.

Νέα τιμολόγια

Στο σκέλος της λιανικής, από τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτέ­ς θα πάρουν τους πρώτους λογαριασμο­ύς για τις καταναλώσε­ις Αυγούστου χωρίς ρήτρα αναπροσαρμ­ογής. Οι προμηθευτέ­ς θα πρέπει μέχρι τις 10 Ιουλίου να ανακοινώσο­υν μέσω των ιστοσελίδω­ν τους τα νέα τιμολόγια. Για να τιμολογήσο­υν θα πρέπει να προβλέψουν το πού θα κινηθεί η χονδρεμπορ­ική τιμή το επόμενο δίμηνο, δυνατότητα εξαιρετικά υψηλού ρίσκου, λόγω της υψηλής μεταβλητότ­ητας της τιμής του φυσικού αερίου. Από το κατά πόσο ο κάθε προμηθευτή­ς θα επιλέξει να περάσει μέρος αυτού του ρίσκου στο τιμολόγιο θα εξαρτηθεί και το εάν τελικά η αναστολή της ρήτρας θα αυξήσει το κόστος ρεύματος. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, τότε η κυβέρνηση θα καταλήξει να επιδοτεί και το ρίσκο της λιανικής αγοράς, κάτι που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη πίεση για πρόσθετες πηγές χρηματοδότ­ησης. Η κυβέρνηση πάντως, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σκρέκα, φαίνεται να προσβλέπει στην ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού μεταξύ των παρόχων για να κρατήσουν τους πελάτες τους, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να αναζητήσου­ν άλλο πάροχο αζημίως.

Οι εξελίξεις υπονομεύου­ν τη διπλή παρέμβαση της κυβέρνησης στο σκέλος της χονδρικής και λιανικής αγοράς.

 ?? ?? Εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Gazprom να μην επαναφέρει σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 1 μετά την προγραμματ­ισμένη διακοπή για συντήρηση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Gazprom να μην επαναφέρει σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 1 μετά την προγραμματ­ισμένη διακοπή για συντήρηση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece