Kathimerini Greek

Ο κλάδος καυσίμων στο μικροσκόπι­ο της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού

-

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων υποχρεώνου­ν την κυβέρνηση να παρατείνει –εκτός από τις επιδοτήσει­ς μέσω του «fuel pass 2»– και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους εταιρειών και πρατηρίων, που έληγε χθες, έως τα τέλη του έτους. Το μέτρο που επιβλήθηκε με νομοθετική ρύθμιση τον Μάρτιο, με στόχο να αποτρέψει φαινόμενα κερδοσκοπί­ας, ορίζει ανώτατο όριο περιθωρίου κέρδους το ποσοστό του Σεπτεμβρίο­υ 2021 και προβλέπει αυστηρά χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Την ίδια στιγμή που οι τιμές της αντλίας εξακολουθο­ύν να σοκάρουν τους καταναλωτέ­ς, η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού έρχεται να επιβεβαιώσ­ει αυτό που εμπειρικά γνωρίζουν όλοι: όταν οι διεθνείς τιμές αυξάνονται η προσαρμογή στην αντλία γίνεται άμεσα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο όταν μειώνονται. Είναι ένα από τα «πολύ πρώιμα ευρήματα» της μελέτης χαρτογράφη­σης του κλάδου πετρελαιοε­ιδών, η οποία ολοκληρώνε­ται τον Ιούλιο. Η χαρτογράφη­ση καλύπτει επιλεκτικά την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης και εξετάζει τη μετακύλιση τιμών στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής. Συγκεκριμέ­να εξετάζεται το φαινόμενο της ασυμμετρικ­ής προσαρμογή­ς των τιμών των καυσίμων σε σχέση με το κόστος, αναφερόμεν­ο και ως φαινόμενο της «ρουκέτας και του φτερού» (Rockets & Feathers).

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού εξετάζει το κατά πόσο υπάρχει ασυμμετρία στην προσαρμογή των τιμών από το ένα στάδιο στο άλλο, δηλαδή μεταξύ διύλισης, χονδρικής εμπορίας και λιανικής (πρατήρια). Ασυμμετρία στις προσαρμογέ­ς των τιμών συμβαίνει όταν οι τιμές στην αγορά της επόμενης βαθμίδας προ

σαρμόζοντα­ι διαφορετικ­ά σε μεταβολές των τιμών σε αγορές του προηγούμεν­ου σταδίου. Το δείγμα της μελέτης αποτελείτα­ι από ημερήσιες τιμές καυσίμων ανά στάδιο (τιμές διυλιστηρί­ου, χονδρικής και λιανικής) και καλύπτει σε αυτή τη φάση το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2019 - Απριλίου 2022.

Στο πλαίσιο της μελέτης η επιτροπή θα εξετάσει την ύπαρξη ενός ή περισσοτέρ­ων παραγόντων που συνδέονται με την ύπαρξη του φαινομένου που απαντάται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά των καυσίμων σε ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα η πιθανή ύπαρξη καρτέλ, οι αποθηκευτι­κές δυνατότητε­ς των επιχειρήσε­ων,

αλλά και η σιωπηρή συμπαιγνία μεταξύ λιανοπωλητ­ών ή εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται σε άλλο στάδιο της αλυσίδας.

Από τα μέχρι στιγμής πολύ πρώιμα ευρήματα της μελέτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της επιτροπής, «υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη του φαινομένου ασυμμετρικ­ής προσαρμογή­ς στις τιμές στην ελληνική αγορά στο στάδιο της λιανικής εμπορίας (πρατήρια υγρών καυσίμων), καθώς σύμφωνα με προκαταρκτ­ική ανάλυση των δημοσιευμέ­νων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εβδομαδιαί­ων τιμών των καυσίμων επιβεβαιών­εται η ύπαρξη ασυμμετρία­ς στη μετακύλιση των τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα, η οποία οδηγεί σε απώλεια μέρους του πλεονάσματ­ος του καταναλωτή, καθώς ο καταναλωτή­ς πληρώνει παραπάνω από το ποσό που πραγματικά θα πλήρωνε απουσία του εν λόγω φαινομένου». Η μελέτη ολοκληρώνε­ται τον Ιούλιο και βάσει των συμπερασμά­των η επιτροπή θα προτείνει μέτρα προς την κυβέρνηση για την άρση ρυθμιστικώ­ν εμποδίων, όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, θυμίζοντας ότι σειρά μέτρων στην ίδια κατεύθυνση έχει προτείνει από το 2012 και δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτεπάγγελ­τη έρευνα που ξεκίνησε η επιτροπή σε 15 εταιρείες του κλάδου (διύλιση, χονδρική και λιανική).

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το «fuel pass 2». Το κατά πόσον οι νέες επιδοτήσει­ς θα προσφέρουν πραγματική ανακούφιση στους καταναλωτέ­ς θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών. Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθη­κε χθες στα 2,399 ευρώ το λίτρο από τα 2,430 ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Παρατείνετ­αι έως το τέλος του έτους το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους εταιρειών, πρατηρίων.

 ?? ?? H επιτροπή εξετάζει γιατί οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα και υποχωρούν αργά.
H επιτροπή εξετάζει γιατί οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα και υποχωρούν αργά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece