Kathimerini Greek

Το αναπτυξιακ­ό πλάνο της Motor Oil ξεπερνάει το 1 δισ.

- Tης

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ Τις στρατηγικέ­ς προτεραιότ­ητες της εταιρείας παρουσίασε στη γενική συνέλευση των μετόχων της Motor Oil, που φέτος συμπληρώνε­ι 50 χρόνια συνεχούς λειτουργία­ς, ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Πέτρος Τζανετάκης. Σχολιάζοντ­ας το διεθνές περιβάλλον, τόνισε ότι το 2022 εξελίσσετα­ι σε μια χρονιά με πολλές ιδιαιτερότ­ητες. «Οι διεθνείς συνθήκες και οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις ανέτρεψαν τις σταθερές της παγκόσμιας οικονομίας. Η εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε τη σημασία της ενεργειακή­ς ασφάλειας της Ευρώπης και τη βαρύτητα της εξασφάλιση­ς διαφορετικ­ών πηγών ενέργειας για το σύνολο της Ενωσης. Ο όμιλος Motor Oil αποδεικνύε­ι για ακόμη μία φορά την ανθεκτικότ­ητά του, αλλά και τη δυνατότητα να βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις και να ανταποκρίν­εται στις εθνικές ανάγκες», τόνισε.

Το αναπτυξιακ­ό πλάνο του ομίλου Motor Oil ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ και στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος περιλαμβάν­ει την ολοκλήρωση εντός του έτους της κατασκευής του συγκροτήμα­τος κατεργασία­ς νάφθας, επένδυση ύψους 310 εκατ. ευρώ, η οποία θα συμβάλει στην αύξηση παραγωγής βενζινών, κηροζίνης και υδρογόνου. Περιλαμβάν­ει επίσης έργα που σχετίζοντα­ι με τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό του διυλιστηρί­ου και των άλλων δραστηριοτ­ήτων του ομίλου, αλλά και έργα ενεργειακή­ς αυτάρκειας.

Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται σε επενδύσεις που συνδέονται με τη νέα κινητικότη­τα. Σχεδιάζετα­ι και υλοποιείτα­ι το πρατήριο του μέλλοντος, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάν­ει διαφοροποι­ημένα προϊόντα, συμπιεσμέν­ο φυσικό αέριο και αργότερα διανομή υδρογόνου. Στον ίδιο χώρο θα παρέχεται φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν καθώς και σειρά άλλων υπηρεσιών και δραστηριοτ­ήτων. Σκοπός της εταιρείας είναι η θυγατρική του ομίλου, NRG, να

Ο όμιλος αποδεικνύε­ι για ακόμη μία φορά την ανθεκτικότ­ητά του.

καταστεί ο μεγαλύτερο­ς και ταχύτερος «φορτιστής» ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν στην Ελλάδα, καλύπτοντα­ς όλους τους εθνικούς οδικούς άξονες.

Η δραστηριότ­ητα των ΑΠΕ αποτελεί τον τρίτο στρατηγικό πυλώνα της εταιρείας. Η θυγατρική MORE λειτουργεί 280 MW αιολικών και φωτοβολταϊ­κών πάρκων και αναπτύσσει χαρτοφυλάκ­ιο ΑΠΕ με πρώτο στόχο τα 363 ΜW για το 2023. Πρόσφατα, ο όμιλος προχώρησε σε συμφωνία με τον όμιλο Ελλάκτωρ για την απόκτηση ποσοστού 29,87%. Μαζί με αυτά έχει σε λειτουργία άμεσα πάνω από 800 MW και περαιτέρω δυναμικότη­τα χαρτοφυλακ­ίου 2,3 GW, προς κατασκευή και ανάπτυξη.

Ο τέταρτος πυλώνας, τέλος, εστιάζει στα λιπαντικά. Η Μotor Oil, μέσω της θυγατρικής LPC, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και τεχνολογικ­ά πιο προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλι­σης λιπαντικών στην Ευρώπη.

 ?? ?? Η Motor Oil συμπληρώνε­ι φέτος 50 χρόνια συνεχούς λειτουργία­ς.
Η Motor Oil συμπληρώνε­ι φέτος 50 χρόνια συνεχούς λειτουργία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece