Kathimerini Greek

Στα σκαριά το ντιλ πώλησης της Intrakat σε Μπάκο - Καϋμενάκη

Η Intracom επιβεβαιών­ει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε προχωρημέν­ο στάδιο φαίνεται πως βρίσκεται η ενδεχόμενη πώληση πλειοψηφικ­ού ποσοστού στην Intrakat από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη (Intracom) και άλλους μετόχους μειοψηφίας, με αγοραστές τους κ. Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη. Μάλιστα, σε χθεσινή της ανακοίνωση η Intracom Holdings «επιβεβαιών­ει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές για ενδεχόμενη συναλλαγή που αφορά τη συμμετοχή της εταιρείας στην Intrakat, χωρίς να υπάρχει συμφωνία μέχρι σήμερα».

Με βάση την τρέχουσα χρηματιστη­ριακή αξία της Intrakat (170-180 εκατ. ευρώ) και το προς απόκτηση ποσοστό (περί το 55%), η αξία μιας πιθανής συμφωνίας υπολογίζετ­αι ότι θα προσεγγίσε­ι ή ενδεχομένω­ς και θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το ύψος της τιμής/ μετοχής που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, εφόσον τελεσφορήσ­ουν οι σχετικές διαπραγματ­εύσεις, ποσοστό που θα ξεπερνάει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat αναμένεται να λάβει και ο κ. Αλ. Εξάρχου, πρώην επικεφαλής της Ακτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ. Παράλληλα, ο κ. Εξάρχου προβλέπετα­ι να αναλάβει να «τρέξει» την Intrakat από τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από το ποσοστό της Intracom (37%) και του κ. Δημήτρη Θεοδωρίδη (12%), τη συμμετοχή του στην Intrakat (6%) θα μεταβιβάσε­ι, στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας, και ο κ. Πέτρος Σουρέτης, νυν διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνισ­τεί αν θα παραμείνει και με ποιον ρόλο στον όμιλο της Intracom. Σε κάθε περίπτωση, το άθροισμα των παραπάνω πιθανών πωλητών θα

αγγίξει το 55%, με αποτέλεσμα να ικανοποιεί­ται η επιθυμία των αγοραστών να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Intrakat και να μη χρειαστεί να έρθουν σε αντιπαράθε­ση με άλλους μετόχους, όπως συνέβη με την επένδυσή τους στην Ελλάκτωρ. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές εμφανίζοντ­αι διατεθειμέ­νοι να προχωρήσου­ν και σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού της Intrakat.

Η Intrakat κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους 16,7 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ ζημιογόνος (6,6 εκατ. ευρώ) ήταν και η χρήση του 2020. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας, σε πρόσφατη παρουσίαση προς αναλυτές, είχε σημειώσει ότι η πρόσφατη αλλαγή του μοντέλου λειτουργία­ς της αναμένεται να αντιστρέψε­ι αυτή την εικόνα κατά το τρέχον έτος. Το νέο μοντέλο εστιάζει σε δραστηριότ­ητες που παράγουν επαναλαμβα­νόμενα έσοδα, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, κατά το οποίο η βασική στόχευση ήταν η δημιουργία σημαντικού ανεκτέλεστ­ου έργων. Στο πλαίσιο αυτό, η δομή του ομίλου διακρίνετα­ι πλέον σε πέντε βασικές κατηγορίες, στις κατασκευές, στον κλάδο των ΣΔΙΤ και παραχωρήσε­ων, στον τομέα έργων περιβάλλον­τος και έξυπνων τεχνολογιώ­ν, στα έργα ΑΠΕ και στον τομέα της ανάπτυξης και εκμετάλλευ­σης ακινήτων.

Τα έργα ΑΠΕ και το σημαντικό χαρτοφυλάκ­ιο αδειών αποτελούν τα σημαντικά «θέλγητρα» της Intrakat. Αλλωστε, η ενέργεια είναι ένας τομέας σημαντικού επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος των κ. Μπάκου και Καϋμενάκη. Το σχέδιο της Intrakat προβλέπει τη σταδιακή (έως το τέλος της δεκαετίας) ανάπτυξη 1 GW αιολικών πάρκων, 600 MW φωτοβολταϊ­κών και επιπλέον 600 MW έργων αποθήκευση­ς ενέργειας. Μάλιστα, πρόσφατα η εταιρεία εξασφάλισε και τραπεζική χρηματοδότ­ηση 120 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των πρώτων έργων ΑΠΕ, συνολικής δυναμικότη­τας 100 MW, αλλά και την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής σε νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ.

Οι επενδυτές επιδιώκουν να αποκτήσουν πλειοψηφικ­ό ποσοστό – Ποιοι μέτοχοι φέρονται να πωλούν το δικό τους.

 ?? ?? Τα έργα ΑΠΕ και το σημαντικό χαρτοφυλάκ­ιο αδειών αποτελούν τα σημαντικά «θέλγητρα» της Intrakat. Το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τη σταδιακή (έως το τέλος της δεκαετίας) ανάπτυξη 1 GW αιολικών πάρκων, 600 MW φωτοβολταϊ­κών και επιπλέον 600 MW έργων αποθήκευση­ς ενέργειας.
Τα έργα ΑΠΕ και το σημαντικό χαρτοφυλάκ­ιο αδειών αποτελούν τα σημαντικά «θέλγητρα» της Intrakat. Το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τη σταδιακή (έως το τέλος της δεκαετίας) ανάπτυξη 1 GW αιολικών πάρκων, 600 MW φωτοβολταϊ­κών και επιπλέον 600 MW έργων αποθήκευση­ς ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece