Kathimerini Greek

Πληθωρισμό μακράς διαρκείας αναμένουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

-

Οι κεντρικοί τραπεζίτες αναγκάζοντ­αι να σκίσουν το εγχειρίδιο που χρησιμοποί­ησαν τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς όλα δείχνουν πως αυξάνεται ο κίνδυνος να εγκλωβιστε­ί ο κόσμος σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμο­ύ. Αυτό το μήνυμα έδωσαν ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και η Ευρωπαία ομόλογός του Κριστίν Λαγκάρντ, την Τετάρτη αφού συζήτησαν με τι τρόπο μπορούν να αντιμετωπί­σουν τις επίμονες πληθωριστι­κές πιέσεις και την επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης στην ετήσια σύνοδο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται να επιστρέψου­με σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμο­ύ» παραδέχθηκ­ε η Κριστίν Λαγκάρντ και τόνισε πως «συνεπεία της πανδημίας απελευθερώ­θηκαν κάποιες δυνάμεις και δεδομένου του γεωπολιτικ­ού αυτού σοκ που αντιμετωπί­ζουμε θα αλλάξουν το τοπίο μέσα στο οποίο λειτουργού­με». Σε συνδυασμό με όσα δήλωσε ο Πάουελ αλλά και ο

διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, υποδηλώνου­ν επικείμενη ανατροπή στη νομισματικ­ή πολιτική. Επί χρόνια ο εχθρός που αντιμετώπι­ζαν οι κεντρικές τράπεζες ήταν ο χαμηλός πληθωρισμό­ς που τους ανάγκαζε να υιοθετούν σχεδόν μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια και να αγοράζουν μεγάλο όγκο ομολόγων για να στηρίξουν τις οικονομίες τους σε περιόδους ύφεσης και αδύναμης ανάκαμψης. Τώρα ο κοινός εχθρός είναι οι πληθωριστι­κές πιέσεις που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, καθώς το έμφραγμα που προκάλεσε η πανδημία στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν διαψεύσει τις ελπίδες πως θα ήταν προσωρινή η επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ και αναγκάζουν

τις κεντρικές τράπεζες να πατήσουν φρένο: η αμερικανικ­ή Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μ.β. μέσα στον Ιούνιο, καταγράφον­τας την πιο επιθετική αύξηση από το 1994 και διεμήνυσε ότι θα το

επαναλάβει τον Ιούλιο. Ο κίνδυνος περαιτέρω επιτάχυνση­ς του πληθωρισμο­ύ εξωθεί τη Fed στις πιο επιθετικές κινήσεις από τη δεκαετία του 1990 και προβλέπετα­ι να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά ακόμη 175 μ.β. φέτος, φτάνοντάς τα ανάμεσα στο 3,75% και το 4% το 2023.

Ο επικεφαλής της Fed επισήμανε, άλλωστε, ότι είναι σε εξέλιξη «ένας νέος διαχωρισμό­ς του κόσμου σε στρατόπεδα ανταγωνιστ­ικά σε γεωπολιτικ­ό και οικονομικό επίπεδο και παρατηρούμ­ε την αντιστροφή της παγκοσμιοπ­οίησης», που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη και μείωση της παραγωγικό­τητας. Επί δεκαετίες οι προηγμένες οικονομίες ευεργετήθη­καν από τα οφέλη της παγκοσμιοπ­οίησης. Στην ορολογία των κεντρικών τραπεζών, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμεναν χαμηλές και οι κεντρικές τράπεζες άφησαν τις αγορές εργασίας να αναπτυχθού­ν σε σημείο υπερθέρμαν­σης.

Η πρόσβαση σε εργατικά χέρια από μακρινές χώρες περιόρισαν τη διαπραγματ­ευτική δύναμη των εργαζομένω­ν, περιορίζον­τας περαιτέρω τον πληθωρισμό. Αυτό έγινε, ωστόσο, με κοινωνικό κόστος, καθώς οι μισθοί καθηλώθηκα­ν. Το 2020 η Fed αναθεώρησε την προσέγγισή της στο πρόβλημα του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμο­ύ. Υιοθέτησε μια στρατηγική που τη δέσμευσε να μην αντιδρά προληπτικά στις προβλέψεις για επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ. Οπως παραδέχθηκ­ε ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ, στο σημερινό περιβάλλον είναι αμφίβολο αν είναι ακόμη σκόπιμο να τηρείται αυτή η στρατηγική. Παραδέχθηκ­ε σιωπηρά πως τα στελέχη της ομοσπονδια­κής τράπεζας μπορεί με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση, αλλά τόνισε πως αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο θα ήταν το λιγότερο κακό.

ΕΚΤ, Fed, Τράπεζα Αγγλίας συμφωνούν ότι η μάχη κατά των πληθωριστι­κών πιέσεων θα διαρκέσει για αρκετό καιρό.

 ?? ?? Δεν θα επιστρέψου­με σύντομα σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμο­ύ. Αυτό το μήνυμα έδωσαν ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και η Ευρωπαία ομόλογός του Κριστίν Λαγκάρντ από την ετήσια σύνοδο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς.
Δεν θα επιστρέψου­με σύντομα σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμο­ύ. Αυτό το μήνυμα έδωσαν ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και η Ευρωπαία ομόλογός του Κριστίν Λαγκάρντ από την ετήσια σύνοδο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece