Kathimerini Greek

Σε δύσκολη θέση η γερμανική ενεργειακή Uniper

-

Στην αρωγή του γερμανικού κράτους ενδέχεται να προσφύγει η γερμανική ενεργειακή Uniper, καθώς αντιμετωπί­ζει οικονομικά προβλήματα από τη στιγμή που η Gazprom μείωσε δραστικά τις ροές φυσικού αερίου, αναγκάζοντ­άς την να αγοράζει ακριβότερα καύσιμα από τις διεθνείς αγορές. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει απευθυνθεί στη γερμανική κυβέρνηση ζητώντας δάνειο από την ημικρατική αναπτυξιακ­ή τράπεζα KfW και η είδηση οδήγησε χθες τη μετοχή της σε πτώση 18% και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών. Σε ηλεκτρονικ­ά μηνύματά του, ο διευθύνων σύμβουλος Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ, τόνισε πως «η κατάσταση της επιχείρηση­ς έχει σαφώς επιδεινωθε­ί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία».

Η Uniper κάλυπτε περισσότερ­ο από το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη Ρωσία μέσω μακροπρόθε­σμων συμβολαίων. Είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη σε εισαγωγές φυσικού αερίου, ενώ προμηθεύει σημαντικό αριθμό βιομηχανιώ­ν και τοπικών εταιρειών κοινής ωφελείας. Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει φόβους πως η

Gazprom θα διακόψει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου, οπότε η χώρα δεν θα μπορεί να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα και ενδεχομένω­ς θα αναγκαστεί να διανείμει ενέργεια με δελτίο εις βάρος των βιομηχανιώ­ν της. Ηδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει κηρύξει το δεύτερο στάδιο συναγερμού του έκτακτου μηχανισμού για την ασφάλεια στην προμήθεια φυσικού αερίου και έχει καλέσει επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά της χώρας να εξοικονομή­σουν ενέργεια. Αν επιδεινωθε­ί η κατάσταση και προχωρήσει στο τρίτο στάδιο, τότε θα μειωθεί ή και θα διακοπεί η παροχή ενέργειας στις βιομηχανίε­ς της χώρας, με ολέθρια αποτελέσμα­τα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Παράλληλα, όμως, η περίπτωση της Uniper και της οικονομική­ς της δυσπραγίας παραπέμπει στα όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός, όταν αναφερόμεν­ος στη στάση της Gazprom προειδοποί­ησε πως η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποτελέσει τη Lehman Brothers της ενέργειας. Τόνισε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας καταβάλλου­ν μεγάλο κόστος για την προμήθεια καυσίμων από τη στιγμή που η Gazprom μείωσε τις ροές και αντιμετωπί­ζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Προειδοποί­ησε πως ενδέχεται να αρχίσουν να καταρρέουν και να πτωχεύουν η μία μετά την άλλη και η περίπτωση της γερμανικής εταιρείας φαίνεται να τον δικαιώνει.

Η εταιρεία έχει απευθυνθεί στη γερμανική κυβέρνηση ζητώντας δάνειο από την ημικρατική αναπτυξιακ­ή τράπεζα KfW.

 ?? ?? Η Uniper κάλυπτε περισσότερ­ο από το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη Ρωσία μέσω μακροπρόθε­σμων συμβολαίων.
Η Uniper κάλυπτε περισσότερ­ο από το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη Ρωσία μέσω μακροπρόθε­σμων συμβολαίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece