Kathimerini Greek

«Βαρυχειμων­ιά» στις διεθνείς αγορές

-

Με τα μάτια των επενδυτών και αναλυτών στραμμένα στη δημοσιοποί­ηση των στοιχείων του πληθωρισμο­ύ του Ιουνίου για τις χώρες της Ευρωζώνης σήμερα, οι μετοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων χθες ολοκλήρωσα­ν το χειρότερο τρίμηνό τους από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020. Οι παράγοντες των αγορών σε συνθήκες νευρικότητ­ας και αβεβαιότητ­ας δείχνουν ολοένα και πιο προβληματι­σμένοι για την ενδεχόμενη ύφεση, δεδομένου ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ακολουθούν μια επιθετική πολιτική αύξησης επιτοκίων με στόχο να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Χθες ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες της τάξεως του 1,50%, ενώ τη δραστικότε­ρη κάμψη εμφάνισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο με -2,47%. Στο Λονδίνο ο FΤSE 100 έκλεισε με -1,96%, με -1,69% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με -1,80% στο Παρίσι ο CAC 40 και με -1,09% ο IBEX στη Μαδρίτη. Συνολικά το δεύτερο τρίμηνο ο δείκτης Stoxx 600 απώλεσε το σχεδόν 11% της αξίας του, ενώ ο κλαδικός δείκτης με τη σοβαρότερη πτώση ήταν εκείνος των εξορυκτικώ­ν ομίλων κατά 20% και πλέον. Στη Γηραιά Ηπειρο όλοι οι μεγάλοι κλαδικοί δείκτες χθες σημείωσαν πτώση, ενώ την πιο σοβαρή εμφάνισαν οι τράπεζες. Ο ειδικότερο­ς δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησε 3,3%, αγγίζοντας τα επίπεδα-ναδίρ Μαρτίου αφότου η ΕΚΤ ζήτησε από τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα να υπολογίσου­ν τον κίνδυνο μιας πιθανής ύφεσης και τις συνέπειες στη λειτουργία τους. Στη Γαλλία ο πληθωρισμό­ς ανήλθε στο ρεκόρ του 6,5%, επηρεάζοντ­ας τον χρηματιστη­ριακό δείκτη CAC 40. «Αυτό που επί του παρόντος βλέπουμε είναι περισσότερ­ες αποδείξεις για τη σοβαρότητα του πληθωρισμο­ύ και το ότι είναι εδραιωμένο­ς, οπότε οι

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων ολοκλήρωσα­ν χθες το χειρότερο τρίμηνό τους από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020.

επενδυτές πρέπει να αναθεωρήσο­υν τις αποτιμήσει­ς μετοχών», παρατηρεί ο προϊστάμεν­ος οικονομολό­γος της Schroders, Αζάντ Ζανγκανά.

Αντιστοίχω­ς πτωτικά κινούνταν χθες αργά το βράδυ, πριν κλείσει η αμερικανικ­ή αγορά, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500, με -0,34% και -0,21% αντιστοίχω­ς λόγω φόβων για ύφεση. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνσ­η στην καταναλωτι­κή δαπάνη, τον βασικό κινητήριο μοχλό της οικονομίας των ΗΠΑ. Αν και ο δείκτης S&P 500 είχε ανακάμψει από τα χαμηλότερα επίπεδά του νωρίτερα στη συνεδρίαση, εκτιμάται πως θα ολοκληρώσε­ι το χειρότερο εξάμηνο σε επίδοση από το 1970. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικ­ών ομολόγων εξασθένησα­ν κάτω από το 3% από το ρεκόρ δεκαετίας του σχεδόν 3,5% εντός του Ιουνίου.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Ο δείκτης με τη σοβαρότερη πτώση το β΄ τρίμηνο ήταν των εξορυκτικώ­ν ομίλων, κατά 20% και πλέον.
Ο δείκτης με τη σοβαρότερη πτώση το β΄ τρίμηνο ήταν των εξορυκτικώ­ν ομίλων, κατά 20% και πλέον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece