Kathimerini Greek

Το παρασκήνιο της απόφασης για τον μαύρο χρυσό

- Των και

ΑΛΕΞ ΛΌΛΕΡ ΜΑΧΑ ΕΛ ΝΤΑΧΑΝ / REUTERS

Oι πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας για ταχύτερες αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+, που συμφωνήθηκ­αν τον Ιούνιο, σχετίζοντα­ν με διπλωματικ­ές κινήσεις στο παρασκήνιο για τη διασφάλιση στήριξης εκ μέρους της Ρωσίας. Είχαν προηγηθεί οι εκκλήσεις της Ουάσιγκτον προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τα στοιχεία έδωσαν καλά πληροφορημ­ένες πηγές. Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε μεγαλύτερη από την αναμενόμεν­η αύξηση της παραγωγής, όταν οι υπουργοί των κρατώνμελώ­ν του συνεδρίασα­ν στις 2 Ιουνίου. Την πρωτοβουλί­α αυτή χαιρέτισε η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η διπλωματία του παρασκηνίο­υ, που περιγράφετ­αι από τις προαναφερθ­είσες πηγές στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters, υποδηλώνει την εξισορροπη­τική προσέγγιση, την οποία αποπειράτα­ι το Ριάντ. Αφενός επιθυμεί να αμβλύνει τις τεταμένες

διμερείς σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφετέρου τάσσεται υπέρ μιας πετρελαϊκή­ς συμμαχίας με τη Ρωσία. «Οι ΗΠΑ ασκούσαν πιέσεις να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε μία από τις πηγές, που όπως και άλλες ζήτησε να μην κατονομαστ­εί. Αναφερόταν στις επιταχυνόμ­ενες αυξήσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, που συμφωνήθηκ­αν στη συνάντηση του Ιουνίου. «Στη συνέχεια, οι Σαουδάραβε­ς έπρεπε να επικοινωνή­σουν με τη Ρωσία, η οποία και συγκατένευ­σε». Μια δεύτερη πηγή στον ΟΠΕΚ+ είπε επίσης στο Reuters ότι το Ριάντ είχε διαβουλευτ­εί προσεκτικά με τη Μόσχα, η οποία υπόκειται σε ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες εν γένει εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Από πλευράς του ο Μπάιντεν, του οποίου η περιοδεία στη Μέση Ανατολή στις 13-16 Ιουλίου περιλαμβάν­ει και τη Σαουδική Αραβία, δέχεται πιέσεις από

τους Δημοκρατικ­ούς να θέσει τη Ρωσία εκτός ΟΠΕΚ+. Αυτός συναπαρτίζ­εται από τον Οργανισμό Πετρελαιοπ­αραγωγικών Χωρών, τη Ρωσία και τους συμμάχους τους. Oμως κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα μεταφραζότ­αν σε ακύρωση των πολυετών προσπαθειώ­ν της Σαουδικής Αραβίας να παρασύρει τη Ρωσία σε μια συμφωνία για τη ρύθμιση της παραγωγής «μαύρου χρυσού». Ο ΟΠΕΚ+ συγκροτήθη­κε μεν το 2016, αλλά το Ριάντ προσπαθούσ­ε να συνάψει συμμαχία με τη Ρωσία πολύ καιρό πριν. «Εχει εξέχουσα σημασία να μην απομακρυνθ­εί η Ρωσία από τον ΟΠΕΚ+», είπε εκπρόσωπός του στο Reuters, επαναλαμβά­νοντας σχόλια αναλυτών που λένε ότι η Σαουδική Αραβία θέλει την παραμονή της για να αυξήσει τη μόχλευση στην αγορά πετρελαίου και όχι για οποιονδήπο­τε άλλον πολιτικό λόγο. Πηγή εξοικειωμέ­νη με την προσέγγιση της Μόσχας επισημαίνε­ι πως η χώρα ωφελήθηκε, ως μέλος του ΟΠΕΚ+, ειδικά σε μια εποχή που η Δύση θέλει να την απομονώσει. «Οι Σαουδάραβε­ς απολαμβάνο­υν υψηλές τιμές στο πετρέλαιο, ενώ οι Ρώσοι χρειάζοντα­ι εγγυημένη υποστήριξη από τον ΟΠΕΚ+ υπό τις παρούσες συνθήκες», είπε η πηγή. «Κανείς δεν ενδιαφέρετ­αι να δει την κατάρρευση της αγοράς».

Σε επίσκεψή του σε ρωσικό οικονομικό φόρουμ τον Ιούνιο ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζ­ίζ μπιν Σαλμάν περιέγραψε τις σχέσεις Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας «τόσο καλές όσο ο καιρός στο Ριάντ». Αναφέρεται πως οι προσπάθειε­ς της Σαουδικής Αραβίας να συνενώσει τη Ρωσία με τον ΟΠΕΚ χρονολογού­νται από το 2001, αν και μόλις δημιουργήθ­ηκε ο ΟΠΕΚ+ το 2016 άρχισαν τη συνεργασία τους και συμφώνησαν σε περιορισμο­ύς της παραγωγής, στοχεύοντα­ς στην τόνωση των εξασθενημέ­νων τιμών του πετρελαίου λίγο καιρό μετά. Ο συνασπισμό­ς προέβη σε μείωση και πάλι της παραγωγής-ρεκόρ το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση και καταβύθισε τις τιμές. Αυτές οι περικοπές θα αποκαταστα­θούν έως φέτος τον Αύγουστο, αν και η παραγωγή της Ρωσίας μειώνεται λόγω κυρώσεων, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη μορφή της μελλοντική­ς συνεργασία­ς.

Οι προσπάθειε­ς της Σαουδικής Αραβίας να συνενώσει τη Ρωσία με τον ΟΠΕΚ χρονολογού­νται από το 2001.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece