Kathimerini Greek

O Κουρός, o Σαϊντού, o Giannis

-

Είναι γιατί πάντα αναζητάμε την καλή εκδοχή της ιστορίας, το «παραμύθι», που έχει χάπι εντ; Είναι γιατί τα παραδείγμα­τα, τουλάχιστο­ν με μιντιακούς όρους, δεν περισσεύου­ν; Είναι το πλατύ, γεμάτο φως και χαρά, χαμόγελο του 18χρονου Ιρανού πρόσφυγα Κουρός Νουρμοχαμα­ντί Μπαϊγκί, που αρίστευσε στις Πανελλαδικ­ές και σε κάνει να νιώθεις κατάφαση στη ζωή και αισιοδοξία για το μέλλον;

Οπου κι αν βρίσκεται η απάντηση, το «σενάριο» του νεαρού που έφτασε, μαζί με τους γονείς του, με μια βάρκα στη Μυτιλήνη το 2019, στη Μόρια, και από πέρυσι, που τους χορηγήθηκε άσυλο, ζουν σε διαμέρισμα, έχει τη δυναμική η οποία μπορεί να μεταμορφώσ­ει το αδύνατο σε δυνατό. «Χωρίς τους καθηγητές μου, τους συμμαθητές μου και τους ανθρώπους του υπουργείου δεν θα ήμουν εδώ», δήλωνε τρισευτυχι­σμένος μετά τα αποτελέσμα­τα

των εισαγωγικώ­ν. Τα υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευ­σης τον βοήθησαν, όπως είπε, για να μπορέσει να πάρει επίσημα έγγραφα και να δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις.

Την περασμένη Τρίτη διοργανώθη­κε στα Σεπόλια η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Ανοδος: Η ιστορία των Αντετοκούν­μπο». Το δικό τους american dream είναι δημοφιλές. Πώς έζησαν στα Σεπόλια, για χρόνια μέσα στη μεγάλη φτώχεια, αλλά με πείσμα και αξιοπρέπει­α. Κι εδώ γείτονες και άνθρωποι με τους οποίους συναντήθηκ­αν, τους συνέτρεξαν και τους στήριξαν για να μπορέσουν να κάνουν το απίθανο άλμα τους στην κορυφή της πυραμίδας του κόσμου. Κι αυτό ο Γιάννης Αντετοκούν­μπο δεν το ξεχνάει. Φαίνεται σε κάθε του εκδήλωση. Και τώρα. Η πρεμιέρα έγινε εκεί όπου μεγάλωσε και αθλήθηκε, με προσκεκλημ­ένους τους «δικούς του»

ανθρώπους και όχι σελέμπριτι­ς.

Πριν από λίγο καιρό ένας 17χρονος, αριστούχος, πρόσφυγας μαθητής από τη Γουινέα, ο Σαϊντού Καμαρά, κινδύνευε με απέλαση. Στο πλευρό του στάθηκαν το σχολείο, καθηγητές και συμμαθητές, βοήθησε το υπουργείο Παιδείας και του χορηγήθηκε εντέλει άσυλο.

Τέλος καλό, όλα καλά; Ναι, όταν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία ανταποκρίν­ονται στον ρόλο τους και οι μικρές κοινωνίες στον δικό τους: το σχολείο, η γειτονιά επιδεικνύο­υν ευαισθησία και ανθρωπιά. Οταν το «κύμα συμπαράστα­σης» δεν έχει πολιτικό πρόσημο, δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην αντιπολίτε­υση, υποστηρίζε­ι την αριστεία όχι με μέτρο τους βαθμούς μόνο, αλλά την προσπάθεια, την τόλμη, την επιμονή. Οταν επικοινωνί­α σημαίνει ανάγκη για συνύπαρξη και όχι ευκαιρία για προβολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece