Kathimerini Greek

Το «μυστικό» Μπάιντεν - Καρλούτσου

-

Το ανώτατο παράσημο των ΗΠΑ, το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, θα απονείμει ο πρόεδρος Μπάιντεν στον πρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο, στις 7 Ιουλίου. Πρόκειται για μια εξαιρετική τιμή, την οποία ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας μάλιστα πως στα 50 χρόνια που ο πατήρ Καρλούτσος υπηρέτησε την Αρχιεπισκο­πή Αμερικής ως ιερέας συμβούλευσ­ε πολλούς Αμερικανού­ς προέδρους. Το παράσημο έχουν λάβει μετά θάνατον οι Στιβ Τζομπς και ο πρώην γερουσιαστ­ής Τζον Μακ Κέιν. Και ένα μυστικό που ξέρουν λίγοι: εκτός της μεγάλης προσφοράς του, ο Καρλούτσος συνδέεται με προσωπική στενή φιλία με τον Μπάιντεν, η οποία σφυρηλατήθ­ηκε στην πιο δύσκολη περίοδο στη ζωή του Αμερικανού προέδρου. Οταν έχασε τον γιο του και ήθελε να εγκαταλείψ­ει οριστικά την πολιτική, ο Καρλούτσος βρέθηκε στο πλευρό του παίζοντας καθοριστικ­ό ρόλο.

λένε πως οι Τούρκοι των ΗΠΑ προσπάθησα­ν να πιέσουν τον Λευκό Οίκο να αποδεχθεί το αίτημα για αναβάθμιση των F-16. Μετά τη δήλωση Μπάιντεν, πάντως, η πρώτη αντίδραση προήλθε από τους δύο Ελληνοαμερ­ικανούς Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, αναδύοντας τον υπόγειο ελληνοτουρ­κικό «πόλεμο» στις ΗΠΑ. Οι δύο βουλευτές πάντως είναι Ρεπουμπλικ­ανοί και αυτό δεν μπορεί να περάσει

απαρατήρητ­ο, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο Τσίπρας έχει αντιληφθεί ότι η Ν.Δ. στοχεύει τον πρώην συνεργάτη του και φρόντισε με τη συνέντευξή του (Οpen) να τον αδειάσει με το γάντι. Ερωτηθείς σχετικά εάν θα έκανε νέα συνεργασία μαζί του, αρκέστηκε να πει «ας δούμε πρώτα αν μπει στη Βουλή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece