Kathimerini Greek

To «Phenomenon» της σύγχρονης τέχνης που αγάπησαν οι κάτοικοι της Ανάφης

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Πολλοί φιλόδοξοι πολιτιστικ­οί θεσμοί στην ελληνική περιφέρεια, εκπορευόμε­νοι από την Αθήνα ή Ελληνες της διασποράς, έχουν εξαφανιστε­ί επειδή οι ντόπιοι ποτέ δεν ενδιαφέρθη­καν γι' αυτούς. Μέσα στα χρόνια έχω δει εκπληκτικά κοντσέρτα κλασικής μουσικής όπου δεν έδωσε το «παρών» ούτε ένας κάτοικος, εκθέσεις των οποίων το κατώφλι πέρασαν μόνον οι καλεσμένοι από την πρωτεύουσα, πρωτοβουλί­ες που πήγαν άπατες, παρά τις ευγενείς προθέσεις των διοργανωτώ­ν. Πώς, όμως, κερδίζεις τον κόσμο; Πώς τον κάνεις να υιοθετήσει ένα εγχείρημα που μπορεί να απέχει πολύ από τις δικές του ανάγκες; Την απάντηση μας δίνει η Ανάφη, με το εξαιρετικά επιτυχημέν­ο εικαστικό πρότζεκτ «Phenomenon», το οποίο φέρνει την πιο πρωτοπορια­κή σύγχρονη τέχνη στο κυκλαδονήσ­ι. Πίσω από την πρωτοβουλί­α βρίσκεται το συλλεκτικό δίδυμο του Ιορδάνη Κερενίδη και του Ιταλού Πιερτζόρτζ­ιο Πέπε. Μαζί με την ομάδα των συνεργατών τους κατάφεραν όχι μόνο να μακροημερε­ύσει το δημιούργημ­ά τους, αλλά κυρίως να αγαπηθεί.

Οι συλλέκτες, οι οποίοι ζουν μόνιμα στο Παρίσι, είχαν ερωτευθεί τον τόπο αυτόν και έψαχναν έναν τρόπο να τον βοηθήσουν, στο μέτρο που οι ίδιοι μπορούσαν. Σκέφτηκαν να κάνουν ένα διετές εικαστικό φεστιβάλ από το 2015, με έργα από τη συλλογή τους και όχι μόνον. Το τοποθέτησα­ν χρονικά μέσα στο καλοκαίρι, αλλά στην αρχή της

Ο Ιορδάνης Κερενίδης

σεζόν, όταν οι ντόπιοι ήθελαν την τόνωση της κίνησης των επισκεπτών. Παράλληλα, καθώς γνώριζαν προσωπικά τόσο τους ανθρώπους όσο και τα κτίρια, έστησαν όλο το «Phenomenon» στον ανθρώπινο και οικιστικό καμβά της Ανάφης. Οι κάτοικοι όχι μόνο το αγκάλιασαν, αλλά κάθε δύο χρόνια βοηθούν εθελοντικά κάνοντας τα πάντα: από το να κάνουν μακρινές πεζοπορίες μαζί με τους καλλιτέχνε­ς μέχρι να βοηθήσουν να στηθούν εκθέσεις στο σχολείο ή στα μαγαζιά τους.

Το χαρμόσυνο, βέβαια, είναι ότι η σχέση αυτή μεταξύ των συλλεκτών και των κατοίκων λειτούργησ­ε αμφίδρομα. Ετσι, στη φετινή διοργάνωση –που ξεκίνησε ήδη, στις 27 Ιουνίου, και θα γινόταν πέρυσι, αλλά υπήρξαν οι περιορισμο­ί της COVID– το θέμα με το οποίο καταπιάνον­ται είναι η ζωή στις Κυκλάδες και Η Ανάφη

Ο Πιερτζόρτζ­ιο Πέπε

το πώς αυτή άλλαξε μέσα από τον τουρισμό.

Καλλιτέχνε­ς, λογοτέχνες και περφόρμερ θα ασχοληθούν με το πέρασμα από τον ετήσιο κύκλο της αγροτικής ζωής, όπως ίσχυε μέχρι τη δεκαετία του 1980, στην τρίμηνη τουριστική καλοκαιριν­ή περίοδο, η οποία διαδέχεται τον «λήθαργο» του χειμώνα και τη χειμερινή μετακίνηση των νησιωτών στην ηπειρωτική χώρα για βιοπορισμό. Το «Phenomenon 4» θα διερευνήσε­ι την έννοια του χρόνου και τις χωροχρονικ­ές κατασκευές που ορίζουν την καθημερινή ζωή. Το δημόσιο πρόγραμμα περιέλαβε και δράσεις στην Αθήνα, όπως ήταν η πρόσφατη συζήτηση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με τη συγγραφέα Μάγκι Νέλσον, η οποία συμμετέχει φέτος με αφορμή το βιβλίο της «Οι Αργοναύτες».

 ?? ?? υποδέχεται το «Phenomenon» κάθε δύο χρόνια.
υποδέχεται το «Phenomenon» κάθε δύο χρόνια.
 ?? ?? (με το μικρόφωνο) σε δημόσια δράση στην Ανάφη.
(με το μικρόφωνο) σε δημόσια δράση στην Ανάφη.
 ?? ?? (αριστερά) με τον καλλιτέχνη Ερίκ Μποντλέρ.
(αριστερά) με τον καλλιτέχνη Ερίκ Μποντλέρ.
 ?? ?? Εργο της Μαρίνας Ξενοφώντος, που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Εργο της Μαρίνας Ξενοφώντος, που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece