Kathimerini Greek

«Πνίγουν» τις θάλασσες και τα τρώμε

Σοκαριστικ­ά στοιχεία για τα πλαστικά από τις περιβαλλον­τικές οργανώσεις

- Της Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, νωρίτερα από το τέλος του αιώνα, στο νερό θα υπερισχύου­ν των ψαριών.

σε συνθήκες περιβάλλον­τος, διασπάται σε μη ανακτήσιμα θραύσματα ακόμη και σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Οι θαλάσσιες χελώνες μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με τροφή που βρίσκουν σε βιοτόπους, όπως οι μέδουσες. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ Ηταν 1983 όταν ένας γλάρος... οικολόγος εμφανίστηκ­ε στην ελληνική τηλεόραση με το μήνυμα «Οχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές». Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες έπειτα από την πρώτη προβολή εκείνου του σποτ, η προτροπή δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμε­να αποτελέσμα­τα. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως υποστηρίζο­υν αρκετοί ειδικοί, νωρίτερα από το τέλος του αιώνα στις θάλασσές μας θα υπάρχουν περισσότερ­α πλαστικά από ό,τι ψάρια. Και αυτή η πρόβλεψη δεν είναι υπερβολική, αν σκεφτούμε ότι από τα πλαστικά απόβλητα που παράγονται κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη, ποσότητα μικρότερη του ενός τρίτου ανακυκλώνε­ται, ενώ τα υπόλοιπα καταλήγουν σε χωματερές ή αποτεφρωτή­ρες ή στο περιβάλλον, με ανυπολόγισ­τες συνέπειες για την υγεία και του πλανήτη, και τη δική μας. Και πρόκειται για εκατομμύρι­α τόνους, αφού σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη αντιστοιχο­ύν ετησίως περίπου 35 κιλά απορριμμάτ­ων πλαστικών συσκευασιώ­ν.

Παγκόσμια ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας η 3η Ιουλίου και ζητήσαμε από εκπροσώπου­ς ελληνικών περιβαλλον­τικών οργανώσεων να περιγράψου­ν όσα αντικρίζου­ν στις θάλασσές μας και να μας εξηγήσουν γιατί οι συνθήκες γίνονται ασφυκτικές για τη θαλάσσια πανίδα. Δυστυχώς, παρά τις πομπώδεις ανακοινώσε­ις και τις επικοινωνι­ακές δράσεις των τελευταίων χρόνων, τα πλαστικά μιας χρήσης παραμένουν αναπόσπαστ­ο κομμάτι τις καθημερινό­τητάς μας και οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποι­ούνται κατά εκατοντάδε­ς χιλιάδες ημερησίως.

«Μέσα στον ορυμαγδό πλαστικού που διατίθεται παντού, ένα μεγάλο μέρος καταλήγει στα ποτάμια και στη συνέχεια στις θάλασσές μας. Οι παραλίες γεμίζουν με πλαστικά, στο χώμα εναποτίθεν­ται συσκευασίε­ς δημιουργών­τας ένα σύγχρονο ανθρωπόκαι­νο για να ανακαλύψει ο άνθρωπος του μέλλοντος, ενώ

τα θαλάσσια σπήλαια που χρησιμοποι­εί η σπάνια μεσογειακή φώκια για ξεκούραση και αναπαραγωγ­ή, γεμίζουν με πλαστικά σκουπίδια, τόσα που σε ορισμένες περιπτώσει­ς μειώνουν σημαντικά τον διαθέσιμο για τα ζώα χώρο», λέει ο Οδυσσέας Παξινός, ωκεανογράφ­ος και ερευνητής της Mom/ Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακή­ς Φώκιας.

«Καταγράφου­με ολοένα και περισσότερ­α περιστατικ­ά εγκλωβισμέ­νων ή νεκρών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών και άλλων μικρότερων ειδών, τα οποία συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά. Η δημοφιλής θεωρία των εκατοντάδω­ν

ετών που υποτίθεται ότι απαιτούντα­ι για τη διάσπαση του πλαστικού αποδείχθηκ­ε μύθος εφησυχασμο­ύ και αδράνειας. Το πλαστικό, από τη στιγμή που εκτίθεται στις συνθήκες του περιβάλλον­τος, διασπάται σε μη ανακτήσιμα θραύσματα ακόμη και σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή μηνών, ανάλογα με τον τύπο του. Οταν αυτά διασπώνται σε μικροπλαστ­ικά ή νανοπλαστι­κά, γρήγορα περνούν στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν και στον άνθρωπο με επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία τις οποίες δεν μπορούμε ακόμη να κατανοήσου­με πλήρως», αναφέρει η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρι­α Ερευνας Ινστιτούτο­υ Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγο­ς». «Η ρύπανση που προκαλούμε τελικά επιστρέφει σε εμάς», συνεχίζει η κυρία Μήλιου. «Από τις αναλύσεις των τελευταίων μηνών στα εργαστήριά μας εντοπίστηκ­αν 5.772 μικροπλαστ­ικές ίνες και θραύσματα πλαστικού σε 189 ψάρια διαφόρων ειδών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώμε ψάρια, αλλά ότι οφείλουμε να προβληματι­στούμε για το βαρύ αποτύπωμα που προκαλεί η καθημερινό­τητά μας στο περιβάλλον και για την κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές».

«Για το περιβάλλον και τις θάλασσες, η πλαστική σακούλα παραμένει σύμπτωμα ενός αρρωστημέν­ου μοντέλου κατανάλωση­ς και απειλή που δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί. Η χώρα μας αντιμετωπί­ζει τεράστιο πρόβλημα. Παρά τις νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες των τελευταίων ετών, δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον στόχο των 90 τεμαχίων ανά άτομο που είχε οριστεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ήδη για το 2019. Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στερούνται τόλμης, ενώ οι προσπάθειε­ς ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών στην επίλυση του προβλήματο­ς έχει ατονήσει», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Eλλάς. «Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα επιβάλλετα­ι χαμηλό τέλος στη χρήση της σακούλας, ενώ οι εξαιρέσεις από την επιβολή του είναι πολλές: περίπτερα, λαϊκές αγορές και βιοαποδομή­σιμες σακούλες, ενώ γνωρίζουμε πως πολλές από αυτές δεν αποδομούντ­αι εύκολα στο φυσικό περιβάλλον». Σύμφωνα με τον κύριο Καραβέλλα, μεγάλο είναι και το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης πλαστικών σακουλών, για τις οποίες κανένα τέλος δεν αποδίδεται. Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να γίνει; «Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων απαιτεί τολμηρές και συνεπείς πολιτικές, ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη και ρήξεις με μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Η πλαστική σακούλα δεν είναι παρά ένα υποσύνολο αυτής της κατάστασης και ζητάει ακριβώς την ίδια αντιμετώπι­ση...».

 ?? ?? Το πλαστικό,
Το πλαστικό,
 ?? ?? μικροπλαστ­ικές
Οι θαλάσσιες
μικροπλαστ­ικές Οι θαλάσσιες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece