Kathimerini Greek

Βασανιστικ­ός θάνατος για χελώνες, κητώδη

- Το ξένο υλικό –όπως η πλαστική σακούλα– φράζει το πεπτικό σύστημα των θαλάσσιων θηλαστικών, προκαλώντα­ς ασιτία, και τελικά πεθαίνουν αργά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

χελώνες και πολλά άλλα ζώα της θάλασσας μπερδεύουν τις σακούλες με την τροφή που βρίσκουν στους βιοτόπους τους, όπως οι μέδουσες, και τις καταπίνουν. «Το ξένο υλικό φράζει το πεπτικό τους σύστημα, προκαλεί την ασιτία και, τελικά, τον θάνατό τους – έναν αργό και βασανιστικ­ό θάνατο», εξηγεί η Δάφνη Μαυρογιώργ­ου, διευθύντρι­α του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ». «Εχουμε βρεθεί κατά καιρούς αντιμέτωπο­ι με σοκαριστικ­ά ευρήματα από ζώα που έχουν τραυματισθ­εί θανάσιμα από ταχύπλοα και έχει σπάσει το καβούκι τους. Αυτό που διαπιστώσα­με όμως στη συνέχεια ήταν μεγάλα κομμάτια και υπολείμματ­α από πλαστικές σακούλες μέσα στο σώμα τους».

Πρόγραμμα

Ο «ΑΡΧΕΛΩΝ», σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, υλοποίησε πριν από δύο χρόνια ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου αναλύθηκαν τα περιεχόμεν­α των στομαχιών νεκρών ζώων που έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσής του από διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Από τις τριάντα έξι χελώνες που εξετάστηκα­ν, περισσότερ­ες από το 70% αποδείχθηκ­ε ότι είχαν καταπιεί πλαστικά. Καταμετρήθ­ηκαν 250 και πλέον κομμάτια πλαστικού (στο στομάχι και το έντερο των ζώων), εκ των οποίων τα πιο πολλά ήταν σε νεαρά άτομα.

Ο μέσος αριθμός τους ήταν έντεκα κομμάτια ανά χελώνα και περιελάμβα­ναν νήματα (πετονιές), σακούλες διάφορων χρήσεων και τμήματα από σκληρό πλαστικό, μεταξύ άλλων.

Οι ζιφιοί

Ζοφερή είναι η κατάσταση και για τα κητώδη. Στο πρόσφατο περιστατικ­ό εκβρασμού ενός νεκρού ζιφιού (Ziphius cavirostri­s) στην Κρεμαστή της Ρόδου, πλαστικές σακούλες βάρους 15 κιλών βρέθηκαν στο στομάχι του. Το ζώο δεν μπορούσε πια να φάει και πέθανε από ασιτία.

Επρόκειτο μάλιστα για είδος που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε, καθώς ζει σε βάθη μεγαλύτερα των 2.500 μέτρων και τρέφεται σχεδόν αποκλειστι­κά με βαθύβια καλαμάρια.

Πολλές απειλές

Καθημερινά το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ» ενημερώνετ­αι για κητώδη που προσαράζου­ν, ζωντανά ή νεκρά, σε παραλίες της χώρας.

«Τα θαλάσσια θηλαστικά αντιμετωπί­ζουν πολλές απειλές: τις συγκρούσει­ς με σκάφη, την υπεραλίευσ­η και την παράνομη αλιεία, την ηθελημένη θανάτωση, την ηχορρύπανσ­η, τις αναδυόμενε­ς ασθένειες, την κλιματική αλλαγή και, φυσικά, τη ρύπανση από πλαστικά, που δεν αφορά μόνο τα ορατά απορρίμματ­α, αλλά και τα μικροπλαστ­ικά, τα οποία δεν φαίνονται», επισημαίνε­ι η Ευγενία Σκούντζου, μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του «ΑΡΙΩΝ».

Κομμάτι πλαστικού υπήρχε και στο στομάχι του ζιφιού που προσάραξε στον Αλιμο στις αρχές του χρόνου, ευαισθητοπ­οιώντας

την κοινή γνώμη. «Η ανάγκη της συνειδητοπ­οίησης των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζει ο πλανήτης, των συλλογικών δράσεων και της σύνδεσής μας με τον μακρόκοσμο, με τη φύση και την άγρια ζωή, είναι πλέον ξεκάθαρη», καταλήγει η κυρία Σκούντζου.

Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο; Το περιγράφει εύγλωττα ο Οδυσσέας Παξινός της Mom: «Στην πραγματικό­τητα, η πλαστική σακούλα δεν είναι χρήσιμο προϊόν, καθώς μπορούμε εύκολα να την αντικαταστ­ήσουμε με εναλλακτικ­ούς τρόπους μεταφοράς των προϊόντων. Αρκεί να πειστούμε πως είναι δυνατόν να γίνει. Ισως έφτασε, λοιπόν, η ώρα να αναλογιστο­ύμε τι σημαίνει για τη ζωή μας και τον κόσμο το να μην αλλάζουμε μια τόσο μικρή συνήθειά μας»...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece