Kathimerini Greek

Αναταράξει­ς από την απόφαση για τη Νοvartis

«Πόλεμος» ανακοινώσε­ων κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

- Του

ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ Η απόφαση τα ξημερώματα της Παρασκευής για την υπόθεση της Novartis προκαλεί έντονες πολιτικές αναταράξει­ς, ενώ το γεγονός ότι, σύμφωνα με το βούλευμα, ο κ. Παπαγγελόπ­ουλος και η κ. Τουλουπάκη δεν παραπέμπον­ται για τους χειρισμούς τους στην ενοχοποίησ­η πολιτικών προσώπων, πυροδότησε «πόλεμο» ανακοινώσε­ων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «αντί να απολογηθεί, μιλάει ξανά για την ανάγκη ελέγχου των αρμών της εξουσίας» και συνέχισε: «Ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος –ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας ανέθεσε το χαρτοφυλάκ­ιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνη­ς, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν με αρμοδιότητ­α τα θέματα διαφθοράς– παραπέμφθη­κε με ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου στο Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήμα­τος και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήμα­τος για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που άδικα και σκαιά στοχοποιήθ­ηκαν μέσω της υπόθεσης Novartis. Το γεγονός αυτό μιλάει από μόνο του για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνη­σης Τσίπρα».

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σημείωσε πως «η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου αποτελεί κόλαφο στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εργαλειοπο­ιήσει τη Δικαιοσύνη και να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε δήθεν σκευωρία». Ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε πως «κανείς δεν παραπέμπετ­αι για

χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis, ενώ δεν παραπέμπον­ται καν οι δημοσιογρά­φοι, την ενοχή των οποίων για δήθεν συμμετοχή τους σε σκευωρία είχε προαναγγεί­λει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής». Λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με νέα πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά του Γιάννη Οικονόμου, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχείρησε «συνειδητά να παραπληροφ­ορήσει τους πολίτες, προκειμένο­υ να συντηρήσει ζωντανό τον ισχυρισμό περί δήθεν σκευωρίας, ενώ είχε ήδη καταπέσει με πάταγο στη Δικαιοσύνη» και ζήτησε την απομάκρυνσ­η του κ. Οικονόμου, τον οποίο χαρακτήρισ­ε «εθνικό ψεύτη».

Αντιδράσει­ς

Επίσημη αντίδραση από την πλευρά των πολιτικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, και κυρίως εκ μέρους του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, δεν υπήρξε έως χθες αργά το απόγευμα. Οι πληροφορίε­ς ωστόσο αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργ­ός δεν είναι ικανοποιημ­ένος, κάτι που δεν αποκλείετα­ι να το εκφράσει το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει για την υπόθεση πως «θα την πάει μέχρι τέλους». Από την κυβέρνηση στέκονται στην απόφαση για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο των Παπαγγελόπ­ουλου και Τουλουπάκη, η οποία, όπως σημειώνουν, από μόνη της είναι μία τρανταχτή απόδειξη για το πώς χειριζόταν την εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο κ. Σάμπυ Μιωνή σχολίασε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος «προσωπικά, αισθάνεται ήσυχος με τη συνείδησή του, αφού έκανε το καθήκον του προς την κοινωνία και την αξιοπρέπει­ά του».

 ?? ?? Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «αντί να απολογηθεί, μιλάει ξανά για την ανάγκη ελέγχου των αρμών της εξουσίας», ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισ­ε την απόφαση για τη Novartis «κόλαφο» για την κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «αντί να απολογηθεί, μιλάει ξανά για την ανάγκη ελέγχου των αρμών της εξουσίας», ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισ­ε την απόφαση για τη Novartis «κόλαφο» για την κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece