Kathimerini Greek

Οι λόγοι των παραπομπών και οι «διαρροές»

- Της Στο ειδικό δικαστήριο για παρεμβάσει­ς στη Δικαιοσύνη ο Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος και για κατάχρηση εξουσίας η εισαγγελέα­ς Ελένη Τουλουπάκη και όχι για την ενοχοποίησ­η των πολιτικών.

ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ Με ένα βούλευμα που εκδόθηκε κυριολεκτι­κά στο παρά πέντε, έπειτα από ανάκριση που κράτησε δύο και πλέον χρόνια, το Δικαστικό Συμβούλιο παρέπεμψε τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο στο ειδικό δικαστήριο για παρεμβάσει­ς του στο έργο της Δικαιοσύνη­ς, όταν επί μακρόν διαχειρίστ­ηκε το χαρτοφυλάκ­ιό της ως αναπληρωτή­ς υπουργός. Οι κατηγορίες εις βάρος του, κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) και παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα), δεν αφορούν την ενοχοποίησ­η των δέκα πολιτικών στην υπόθεση της Novartis ούτε τους πολιτικο-δικαστικού­ς χειρισμούς, που είχαν προκαλέσει σκληρές πολιτικές αντιπαραθέ­σεις και απανωτές δικαστικές έρευνες, που έφθασαν έως την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Για την ενοχοποίησ­η των πολιτικών δεν παραπέμπετ­αι ούτε η τότε επικεφαλής της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που είχε κατηγορηθε­ί για τους χειρισμούς της. Οι πληροφορίε­ς που αρχικά μεταδόθηκα­ν –και δημοσίευσε και η «Κ» στο χθεσινό της φύλλο– περί του αντιθέτου δεν ανταποκρίν­ονταν στην πραγματικό­τητα και δεν ίσχυαν, όπως προέκυψε χθες όταν δημοσιεύθη­κε

το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμέ­να, με βάση το βούλευμα η παραπομπή Παπαγγελόπ­ουλου στο ειδικό δικαστήριο υπήρξε ομόφωνη και για τα δύο αδικήματα. Η παράβαση καθήκοντος, που έγινε εξακολουθη­τικά αφορά παρεμβάσει­ς του πρώην υπουργού στις δικαστικές αρχές για διάφορες υποθέσεις. Ανάμεσα σε αυτές, οι πιέσεις που άσκησε στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου, προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη, που είχε χειριστεί αρχικά τις έρευνες για τις παράνομες πρακτικές του φαρμακευτι­κού κολοσσού και παραιτήθηκ­ε πριν ξεκινήσει ο κύκλος με τις ενοχοποιήσ­εις των πολιτικών, στον επικεφαλής της Οικονομική­ς Εισαγγελία­ς Παναγιώτη Αθανασίου για να διαταχθεί αιφνιδιαστ­ικά

έλεγχος φορολογικο­ύ τύπου στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο και στην εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλο­υ που έχει αποβιώσει.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, ο Δημ. Παπαγγελόπ­ουλος παραπέμπετ­αι ως ηθικός αυτουργός της εισαγγελέω­ς Ελένης Τουλουπάκη για την παράλειψή της να στείλει στη Βουλή και τον φάκελο του τότε υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή που είχε καταγγελθε­ί για τη Novartis από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Η παραπομπή της Ελένης Τουλουπάκη για την κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) αποφασίστη­κε κατά πλειοψηφία, με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά, ενώ οι επίκουροι εισαγγελεί­ς Χρ. Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης απηλλάγησα­ν, όπως και οι δημοσιογρά­φοι Κώστας Βαξεβάνης, Ιωάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου. Το σκέλος των καταγγελιώ­ν του επιχειρημα­τία Σάμπυ Μιωνή περί εκβιασμού του από τον Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο κρίθηκε, όπως και η ενοχοποίησ­η για τους δέκα πολιτικούς, ότι δεν χρήζουν περαιτέρω διερεύνηση­ς.

Σχολιάζοντ­ας την εξέλιξη, ο κ. Παπαγγελόπ­ουλος δήλωσε ότι «η Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα

έκρινε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και οι εισαγγελεί­ς που το ερεύνησαν έπραξαν το καθήκον τους» και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια των πολιτικών απατεώνων να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες Ελλήνων πολιτικών από τη Novartis κατέρρευσε ολοσχερώς». Επίσης η κ. Τουλουπάκη, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είναι μια πρώτη πανηγυρική δικαίωση πως με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της χώρας, το αφήγημα της δήθεν “σκευωρίας” Novartis κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος και ανέδειξε το μεθοδευμέν­ο των διώξεών μου και του ανελέητου διασυρμού του προσώπου μου».

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ανώτατες δικαστικές πηγές αργά το βράδυ της Πέμπτης «διέρρεαν» προς τα μέσα ενημέρωσης τις πληροφορίε­ς για την παραπομπή Παπαγγελόπ­ουλου - Τουλουπάκη για την ενοχοποίησ­η των δέκα πολιτικών, κάτι που δεν ήταν αλήθεια, ενώ από παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, ακόμα και χθες το πρωί, όταν σύσσωμος ο Τύπος είχε φιλοξενήσε­ι την ψευδή είδηση, δεν μπήκε κανένας στον κόπο να τη διαψεύσει. Πρωτοφανεί­ς χειρισμοί, αλλά η ρήση των αρχαίων «αεί διδασκόμεν­ος» εδώ έχει πραγματική αξία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece