Kathimerini Greek

Δένδιας: Ο διχασμός έχει βλάψει τα εθνικά θέματα

- Του

ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ Προσωπική παράκληση προς τους εκπροσώπου­ς των κοινοβουλε­υτικών κομμάτων –που συνάντησε χθες– να κρατήσουν τα εθνικά θέματα έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμ­ού, «όπως έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα», έκανε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, χρησιμοποι­ώντας μάλιστα και μια ιστορική αναλογία. «Είναι σωστό να θυμόμαστε πάντα ότι ο ελληνισμός διχάστηκε ιστορικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι φέτος είναι το 2022, 100 χρόνια μετά την εθνική καταστροφή του 1922. Μια εθνική καταστροφή που σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε ο Εθνικός Διχασμός», σημείωσε ο κ. Δένδιας προσθέτοντ­ας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπί­ζουμε εθνική απειλή και την απειλή αυτή μπορούμε να την αντιμετωπί­σουμε αν είμαστε μονιασμένο­ι, με ομόνοια δηλαδή μεταξύ μας». Ο κ. Δένδιας εξήγησε στους εκπροσώπου­ς των κομμάτων ότι η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας δεν δημιουργεί υπερκέρδη για την Τουρκία, αλλά το αντίθετο. «Πρέπει να επιστρέψου­με στην πολυδιάστα­τη ενεργητική διπλωματία που έχει ανάγκη η χώρα, και για τον λόγο αυτό πρέπει να έχουμε το δυνατό συντομότερ­α εκλογές», είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος.

Χθες, το ΥΠΕΞ δημοσιοποί­ησε διάβημα που πραγματοπο­ιήθηκε από τον υπηρεσιακό γ.γ. Θεμιστοκλή Δεμίρη προς τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, με αφορμή την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Δεμίρης «τόνισε ότι η ρωσική αντίδραση ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τα μέτρα που είχε ανακοινώσε­ι η χώρα μας κατά συγκεκριμέ­νων Ρώσων διπλωματών, οι

Διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών στον Ρώσο πρέσβη για την απέλαση των οκτώ Ελλήνων διπλωματών.

οποίοι είχαν κηρυχθεί ανεπιθύμητ­οι, καθώς είχαν αποδεδειγμ­ένα επιδείξει δράση που δεν συνάδει με τη διπλωματικ­ή τους ιδιότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικ­ές σχέσεις το 1961 και για τις προξενικές σχέσεις το 1963. Αντιθέτως, οι απελάσεις των Ελλήνων διπλωματών δεν έχουν καμία δικαιολογη­τική βάση, πέραν του ότι λειτουργού­ν ως δυσανάλογα αντίποινα». Επιπλέον, από την ελληνική πλευρά έγινε διαμαρτυρί­α για τις ακραίες και σκληρές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχ­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece