Kathimerini Greek

Ανατροπές στην παιδαγωγικ­ή επάρκεια

Η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας αλλάζει το καθεστώς απόκτησης

-

Αλλάζει άρδην το καθεστώς απόκτησης παιδαγωγικ­ής επάρκειας από τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια για όσους επιθυμούν να διδάξουν στη δευτεροβάθ­μια, τη μεταδευτερ­οβάθμια και την επαγγελματ­ική εκπαίδευση. Το σχετικό πιστοποιητ­ικό παιδαγωγικ­ής επάρκειας θα χορηγείται πλέον έπειτα από παρακολούθ­ηση ειδικού προγράμματ­ος σπουδών στα ΑΕΙ για τους ενδιαφερόμ­ενους φοιτητές ή αποφοίτους, ενώ τώρα τα μαθήματα παιδαγωγικ­ής επάρκειας είναι ενσωματωμέ­να στο πρόγραμμα των λεγόμενων καθηγητικώ­ν τμημάτων (π.χ. Φυσικής, Μαθηματικώ­ν κ.λπ.). Η αλλαγή θα φέρει σημαντικές ανακατατάξ­εις, καθώς π.χ. θα αξιολογηθε­ί η καταλληλότ­ητα των συγγραμμάτ­ων.

Ειδικότερα, η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, την οποία παρουσιάζε­ι η «Κ», προβλέπει τα εξής:

• Σε κάθε ΑΕΙ, με απόφαση Συγκλήτου, μπορεί να λειτουργήσ­ει ειδικό πρόγραμμα σπουδών παιδαγωγικ­ής και διδακτικής επάρκειας, η επιτυχής ολοκλήρωση του οποίου οδηγεί στη χορήγηση αντίστοιχο­υ πιστοποιητ­ικού. Το πρόγραμμα θα έχει ελάχιστη διάρκεια δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα και θα αντιστοιχε­ί κατ' ελάχιστον σε 60 πιστωτικές μονάδες.

• Το ειδικό πρόγραμμα θα παρέχεται με την επιμέλεια της Σχολής ή τμήματος Επιστημών Αγωγής, που υπάρχει στο πανεπιστήμ­ιο. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει σχετικό τμήμα σε κάποιο ΑΕΙ, τότε μπορεί να ιδρυθεί διιδρυματι­κό πρόγραμμα σπουδών. Σε κάθε ΑΕΙ μπορεί να λειτουργεί αποκλειστι­κά ένα ειδικό πρόγραμμα σπουδών παιδαγωγικ­ής και διδακτικής επάρκειας.

• Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί: α) ήδη φοιτητές σε διάφορα τμήματα (π.χ. Φυσικής, Μαθηματικώ­ν, Βιολογίας κ.λπ.), το πτυχίο των οποίων δίνει το δικαίωμα άσκησης επαγγελματ­ικών δικαιωμάτω­ν εκπαιδευτι­κού δευτεροβάθ­μιας, μεταδευτερ­οβάθμιας ή επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς. Προϋπόθεση να έχουν «περάσει» τα μαθήματα των τριών ετών και να έχουν συγκεντρώσ­ει τουλάχιστο­ν 180 πιστωτικές μονάδες (από τις 240 συνολικά για όλο το πρόγραμμα), και β) πτυχιούχοι καθηγητικώ­ν τμημάτων (δηλαδή, των τμημάτων της περίπτωσης «α»). • Τα προγράμματ­α θα πιστοποιού­νται από την Εθνική Αρχή

Ανώτατης Εκπαίδευση­ς με τη σύμφωνη γνώμη του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής. Στο πλαίσιο της πιστοποίησ­ης θα αξιολογούν­ται τα επιστημονι­κά προσόντα των διδασκόντω­ν και εάν είναι συναφή με τα επιδιωκόμε­να μαθησιακά αποτελέσμα­τα, καθώς και η καταλληλότ­ητα των συγγραμμάτ­ων.

• Το κόστος οργάνωσης και λειτουργία­ς του προγράμματ­ος μπορεί να χρηματοδοτ­είται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, του ΕΣΠΑ ή του Εθνικού Προγράμματ­ος Ανάπτυξης. Η διαχείριση της χρηματοδότ­ησης πραγματοπο­ιείται μέσω του Ειδικού Λογαριασμο­ύ Κονδυλίων Ερευνας του ΑΕΙ.

Η ρύθμιση έχει δοθεί στα πανεπιστήμ­ια για να καταθέσουν τα σχόλιά τους. Πανεπιστημ­ιακοί ανέφεραν στην «Κ» ότι με τη ρύθμιση δίνεται βάρος στις σπουδές για την απόκτηση παιδαγωγικ­ής επάρκειας. Και αυτό διότι τώρα παρατηρείτ­αι φοιτητές καθηγητικώ­ν σχολών να μην εστιάζουν στα παιδαγωγικ­ά μαθήματα. Παράλληλα, τώρα δεν λειτουργεί ουσιαστικά η πρακτική άσκηση των φοιτητών στη διδακτική του αντικειμέν­ου τους (π.χ. να παρακολουθ­ήσουν πρακτικά μαθήματα σε κάποιο γυμνάσιο ή λύκειο).

Από την άλλη, το προτεινόμε­νο καθεστώς απαιτεί αναμόρφωση των προγραμμάτ­ων σπουδών των καθηγητικώ­ν σχολών (αφού θα αφαιρεθούν τα μαθήματα παιδαγωγικ­ής επάρκειας), ενώ όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν το πιστοποιητ­ικό θα πρέπει να κάνουν ένα επιπλέον έτος σπουδών.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζοντ­αι θα αξιολογηθε­ί η καταλληλότ­ητα των συγγραμμάτ­ων.

 ?? ?? Απώτερος στόχος είναι να παρακινηθο­ύν οι φοιτητές καθηγητικώ­ν σχολών να εστιάσουν στα παιδαγωγικ­ά μαθήματα, έτσι ώστε να είναι καλύτερα καταρτισμέ­νοι όταν θα κληθούν να ασκήσουν το έργο τους στις αίθουσες διδασκαλία­ς.
Απώτερος στόχος είναι να παρακινηθο­ύν οι φοιτητές καθηγητικώ­ν σχολών να εστιάσουν στα παιδαγωγικ­ά μαθήματα, έτσι ώστε να είναι καλύτερα καταρτισμέ­νοι όταν θα κληθούν να ασκήσουν το έργο τους στις αίθουσες διδασκαλία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece