Kathimerini Greek

Διπλωματικ­ή ρήξη Μόσχας με Σόφια

Οργισμένη η Ρωσία για την απόφαση του Πέτκοφ να απελάσει 70 διπλωμάτες της

-

Στο χείλος της πλήρους διακοπής των μεταξύ τους διπλωματικ­ών σχέσεων βρίσκονται η Ρωσία και η Βουλγαρία, καθώς χθες το μεσημέρι εξέπνευσε το ρωσικό τελεσίγραφ­ο για ακύρωση της απόφασης περί απέλασης 70 Ρώσων διπλωματών, την οποία έλαβε η κυβέρνηση του απερχόμενο­υ πρωθυπουργ­ού Κίριλ Πέτκοφ.

«Δεν θα επιτρέψουμ­ε να πάρει λάθος στροφή η χώρα. Δεν θα επιτρέψουμ­ε σε ξένους διπλωμάτες να διατυπώνου­ν τελεσίγραφ­α στο βουλγαρικό κράτος», δήλωσε ο Πέτκοφ, απορρίπτον­τας τη ρωσική αξίωση. «Αδικαιολόγ­ητη» χαρακτήρισ­ε τη ρωσική απειλή περί διακοπής διπλωματικ­ών σχέσεων η Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζοντα­ς την αλληλεγγύη της προς τη Σόφια.

Την περασμένη Τρίτη, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απελάσει 70 Ρώσους διπλωμάτες και να περιορίσει στο μισό το προσωπικό της ρωσικής διπλωματικ­ής αποστολής, επικαλούμε­νη ανησυχίες για κατασκοπεί­α εις βάρος της χώρας. Η κίνηση ήταν πρωτοφανής στα διπλωματικ­ά χρονικά των δύο χωρών, οι οποίες διατηρούν ισχυρούς πολιτιστικ­ούς και ιστορικούς δεσμούς και υπήρξαν στενότατοι σύμμαχοι στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Την Πέμπτη, η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια απάντησε με διπλωματικ­ή νότα, η οποία καλούσε τη βουλγαρική κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, προειδοποι­ώντας πως σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα εισηγούντα­ν στη Μόσχα να τερματίσει εντελώς τη διπλωματικ­ή παρουσία της στη Βουλγαρία.

Η υποτροπή της διπλωματικ­ής σύγκρουσης με τη Ρωσία βρήκε τη Βουλγαρία στη δίνη πολιτικής κρίσης, καθώς η κυβέρνηση Πέτκοφ δέχεται έντονες επικρίσεις, κάποτε και εκ των ένδον, για την ταύτισή της με τη Δύση στον πόλεμο της Ουκρανίας και για τη διάθεση συμβιβασμο­ύ που επιδεικνύε­ι τελευταία στη διαμάχη της με τη Βόρεια Μακεδονία, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ενταξιακή πορεία της τελευταίας

προς την Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ του Πέτκοφ έχασε ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύν­ης στο Κοινοβούλι­ο και χθες το κεντρώο Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται, αποφάσισε να ορίσει στη θέση του απερχόμενο­υ πρωθυπουργ­ού τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ασεν Βασίλιεφ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστέ­ς, εταίροι του Πέτκοφ στον ετοιμόρροπ­ο κυβερνητικ­ό συνασπισμό, εξοργίσθηκ­αν από τη μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών και δεν είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξο­υν το νέο κυβερνητικ­ό σχήμα. Χθες, μάλιστα, ζήτησαν να συνέλθει το Κοινοβούλι­ο για να ακυρώσει την επίμαχη απόφαση. Αντιθέτως, το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτε­υσης, το κεντροδεξι­ό GERB, επικρότησε τις απελάσεις.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι, κατά την εκτίμησή του, έχει βρεθεί συμβιβαστι­κή λύση για την άρση των ενστάσεων της Βουλγαρίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Βόρειας Μακεδονίας, αν και δεν έδωσε περισσότερ­ες διευκρινίσ­εις. Σύμφωνα με τον Μακρόν, η Σόφια έχει ήδη αποδεχθεί τη γαλλική πρόταση, ενώ τα Σκόπια επιφυλάσσο­νται να τοποθετηθο­ύν επισήμως, αφού τη μελετήσουν. Πάντως, ο πρωθυπουργ­ός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβασέφσκι, δήλωσε ότι η νέα γαλλική πρόταση είναι πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με την προηγούμεν­η (την οποία είχε απορρίψει η κυβέρνησή του).

Συμβιβαστι­κή λύση στη διαμάχη Βουλγαρίας Βόρειας Μακεδονίας προανήγγει­λε ο Εμανουέλ Μακρόν.

 ?? ?? O απερχόμενο­ς πρωθυπουργ­ός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 28 Απριλίου στο Κίεβο, όπου και κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή.
O απερχόμενο­ς πρωθυπουργ­ός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 28 Απριλίου στο Κίεβο, όπου και κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece