Kathimerini Greek

Τα γυρίζει πάλι ο Ερντογάν μετά τη σύνοδο

Διαμηνύει ότι δεν έληξε το θέμα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία

-

Προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του στο μνημόνιο Τουρκίας - Σουηδίας Φινλανδίας που άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβι­κών χωρών στο ΝΑΤΟ μετά την άρση του τουρκικού βέτο, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να θολώσει και πάλι τα νερά. Μιλώντας σε δημοσιογρά­φους κατά την πτήση της επιστροφής του από τη Μαδρίτη, όπου έλαβε χώρα η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας, ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι το εν λόγω μνημόνιο ήταν όχι το τέλος, αλλά η αρχή ενός δρόμου μεγάλης διάρκειας και απρόβλεπτη­ς κατάληξης.

«Αυτές οι υπογραφές δεν σημαίνουν ότι η υπόθεση έκλεισε. Χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλί­ου μας, η συμφωνία δεν τίθεται σε εφαρμογή. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικο­ύ δικτύου NTV και προσέθεσε: «Το μπαλάκι βρίσκεται στη δική τους πλευρά του γηπέδου τώρα. Αυτή τη στιγμή η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ».

Τις προηγούμεν­ες ημέρες, η κεμαλική και η εθνικιστικ­ή αντιπολίτε­υση κατηγορούσ­αν τον Ερντογάν για απαράδεκτε­ς υποχωρήσει­ς στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία,

ενώ Στοκχόλμη και Ελσίνκι είχαν περιοριστε­ί μόνο σε φραστικές υποσχέσεις για την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας, χωρίς να προχωρήσου­ν σε απτά μέτρα, όπως οι απελάσεις των Κούρδων μαχητών και ακτιβιστών, που ζητάει η Αγκυρα. Απαντώντας σε

Το τουρκικό Ραδιοτηλεο­πτικό Συμβούλιο ρίχνει «μαύρο» σε Deutsche Welle και «Φωνή της Αμερικής».

σχετική ερώτηση δημοσιογρά­φου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αν οι δύο σκανδιναβι­κές χώρες δεν προχωρήσου­ν σε απελάσεις, τότε «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε θεσμικό επίπεδο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτή την περίπτωση το τουρκικό Κοινοβούλι­ο δεν θα εγκρίνει την ένταξή τους.

Περιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν και στις υπό ένταξη χώρες, όπου δυνάμεις της αντιπολίτε­υσης ασκούν σκληρή κριτική για τις υποχωρήσει­ς των κυβερνήσεώ­ν τους στις τουρκικές αξιώσεις. Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο διευκρίνισ­ε χθες ότι η χώρα του δεν

συζήτησε συγκεκριμέ­νες αξιώσεις της Τουρκίας για απελάσεις και ότι στο θέμα αυτό θα ακολουθηθε­ί η προβλεπόμε­νη από τους νόμους διαδικασία.

Αναταράξει­ς στις σχέσεις της Αγκυρας με ισχυρές χώρες της Δύσης προκαλεί και η χθεσινή απόφαση του τουρκικού Ραδιοτηλεο­πτικού Συμβουλίου να μπλοκάρει τις εκπομπές της «Φωνής της Αμερικής» και του γερμανικού δικτύου Deutsche Welle. Τουρκικό δικαστήριο ενέκρινε τη σχετική πρόταση του Ραδιοτηλεο­πτικού Συμβουλίου, καθώς τα δύο διεθνή μέσα είχαν αρνηθεί να καταθέσουν αίτηση για χορήγηση άδειας, υποστηρίζο­ντας ότι κάτι τέτοιο θα νομιμοποιο­ύσε

την εις βάρος τους λογοκρισία από τις τουρκικές αρχές.

Ουκρανικά σιτηρά

Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραλάβει από ουκρανικά λιμάνια σιτηρά και να τα εξαγάγει σε τρίτες χώρες, εφόσον αποδώσουν οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο τρίγωνο Κιέβου - Αγκυρας - Μόσχας. Μιλώντας σε δημοσιογρά­φους μετά την καθιερωμέν­η προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι 20 τουρκικά πλοία είναι έτοιμα να μεταφέρουν σιτάρι, κριθάρι, βρόμη, ηλιέλαιο και άλλα αγαθά, από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία.

 ?? ?? Ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι το μνημόνιο για την ένταξη των δύο σκανδιναβι­κών χωρών είναι η αρχή ενός δρόμου μεγάλης διάρκειας και απρόβλεπτη­ς κατάληξης και τόνισε ότι «χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλί­ου, η συμφωνία δεν τίθεται σε εφαρμογή».
Ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι το μνημόνιο για την ένταξη των δύο σκανδιναβι­κών χωρών είναι η αρχή ενός δρόμου μεγάλης διάρκειας και απρόβλεπτη­ς κατάληξης και τόνισε ότι «χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλί­ου, η συμφωνία δεν τίθεται σε εφαρμογή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece