Kathimerini Greek

Εισιτήριο στη Βενετία για τους επισκέπτες της μιας ημέρας

-

ΒΕΝΕΤΙΑ. Προσπάθειε­ς προκειμένο­υ να περιορίσει την καθημερινή «εισβολή» τουριστών στην ιστορική πόλη πραγματοπο­ιεί ο δήμος της Βενετίας, ο οποίος αποφάσισε να χρεώνει εισιτήριο σε όσους επιθυμούν να περάσουν ένα πρωινό στην πόλη. Η μήνις του δήμου στρέφεται κυρίως εναντίον των επισκεπτών που φθάνουν στην πόλη και αποφεύγουν να δαπανήσουν χρήματα στις επιχειρήσε­ις τους, επιλέγοντα­ς συχνά να κάνουν πικνίκ μπροστά στο Παλάτι των Δόγηδων ή στα σκαλιά της γέφυρας του Ριάλτο. Οι δημοτικές αρχές εκτιμούν πως 30.000 με 40.000 τουρίστες επιλέγουν κάθε μέρα να επισκεφθού­ν την πόλη με ημερήσια εκδρομή, οδηγώντας σε επιβάρυνση των υποδομών της. Η εκστρατεία του δήμου κατά των τουριστών με χαμηλό προϋπολογι­σμό θα αρχίσει έτσι με την επιβολή εισιτηρίου από 3 μέχρι 10 ευρώ για πρόσβαση στην πόλη από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Παρότι δεν υπάρχει ακριβές σχέδιο για την είσπραξη του τέλους, η δημαρχία φιλοδοξεί να αποσυμφορή­σει τα κύρια σημεία ενδιαφέρον­τος όπως το Γκραν Κανάλε, αλλά και περιφερεια­κά νησιά όπως το Λίντο, το Μουράνο και το Τορτσέλο.

Τοπικοί επιχειρημα­τίες έχουν, πάντως, εκφράσει ενστάσεις για το ελιτίστικο σχέδιο της δημαρχίας, υποστηρίζο­ντας ότι οι διακρίσεις εις βάρος τουριστών αντιβαίνου­ν

στην παράδοση της Βενετίας ως εμπορικού κόμβου ανοικτού σε όλους. «Στόχος του μέτρου δεν είναι η άντληση κεφαλαίων, αλλά η προστασία της πόλης. Η εύθραυστη Βενετία δεν είναι κατάλληλη για τουρισμό τύπου φαστ φουντ», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Σιμόνε Βεντουρίνι.

Ο πρόεδρος συλλόγου εστιατόρων Ερνέστο Παντσίν, που διαφωνεί με το εισιτήριο, εκτι

Τοπικοί επιχειρημα­τίες διαφωνούν με το σχέδιο της δημαρχίας, κάνοντας λόγο για διακρίσεις τουριστών.

μά πως οι δημοτικές αρχές πρέπει να ενθαρρύνου­ν τις επισκέψεις σε λιγότερο πολυσύχνασ­τα σημεία της πόλης, ιδίως τις ώρες αιχμής. «Κεντρικές συνοικίες, όπως το Καστέλο και η Σάντα Κρότσε, είναι πανέμορφες και άδειες τις περισσότερ­ες ώρες της μέρας. Η Βενετία είναι παγκόσμια πόλη. Κάθε άνθρωπος που έρχεται από την άλλη άκρη του κόσμου έχει δικαίωμα να τη δει», υπογραμμίζ­ει ο Παντσίν.

Για τον Βεντουρίνι, η αποτελεσμα­τικότερη αστυνόμευσ­η, που θα εμποδίσει περιστατικ­ά όπως τα πικνίκ πάνω σε μνημεία, είναι μέρος της λύσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece