Kathimerini Greek

Κέντρο: κλειστό (ξανά)

- Του ηλια Μαγκλινη

Την κατάρτιση αυστηρού ρυθμιστικο­ύ πλαισίου όσον αφορά την πραγματοπο­ίηση υπαίθριων αθλητικών εκδηλώσεων και την πλήρη απαγόρευσή τους τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ζήτησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατία­ς Φωτεινή Πιπιλή από τους αρμόδιους υπουργούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της καλής συναδέλφου στην «Κ» Τάνιας Γεωργιοπού­λου.

Ομολογώ ότι διάβασα τις παραπάνω γραμμές και η αγανάκτησή μου συνδυάστηκ­ε με ένα αίσθημα ανακούφιση­ς.

Η πρωτοβουλί­α της κ. Πιπιλή προέκυψε έπειτα από την απίστευτη ταλαιπωρία της Πέμπτης 23 Ιουνίου. Εκείνο το απόγευμα, για περισσότερ­ο από τρεις ώρες ήταν κλειστοί πολλοί κεντρικοί δρόμοι στην Αθήνα, από την Καλλιθέα έως το Μέγαρο Μουσικής, λόγω της πραγματοπο­ίησης αγώνα δρόμου στο πλαίσιο της διοργάνωση­ς SNF Nostos Run. Δεν είχαν περάσει πολλές μέρες που το κέντρο είχε κλείσει λόγω του Pride και προχθές, την Τετάρτη το απόγευμα, οι δρόμοι από το Σύνταγμα μέχρι

την αμερικανικ­ή πρεσβεία έκλεισαν ξανά εξαιτίας διαδήλωσης.

Εννοείται ότι δεν έχω κάτι ούτε εναντίον του Pride ούτε άλλων αγωνιστικώ­ν δράσεων και εκδηλώσεων, ιδίως εκείνων που γίνονται για κάποιον αγαθό σκοπό. Ομως, η κ. Πιπιλή έχει δίκιο και εκφράζει με την κατάθεση της συγκεκριμέ­νης πρότασης-ερώτησης χιλιάδες ταλαιπωρημ­ένους κατοίκους αυτής της πόλης.

Ειδικά η ενημέρωση για τη διοργάνωση SNF Nostos Run και τους (τόσο ακραίους) περιορισμο­ύς στην κυκλοφορία ήρθε αδικαιολόγ­ητα την τελευταία στιγμή.

Κυρίως, όμως, κάποιος ή κάποιοι αρμόδιοι θα πρέπει να έχουν σαφή και ευρεία εικόνα του πόσο συχνά κλείνει το κέντρο για κοινωνικές, πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Να περνούν τις σχετικές προτάσεις από κόσκινο και να ελέγχουν τη συχνότητα αυτών

των δράσεων – ακόμα και για τα Σαββατοκύρ­ιακα θα προσέθετα. Δεν έχει νόημα να στριμωχτού­ν όλες αυτές οι δράσεις τα Σαββατοκύρ­ιακα και η πόλη να γίνεται αβίωτη (και) τότε.

Οπως καταγράφει το σχετικό ρεπορτάζ, η κ. Πιπιλή, βουλευτής της Α΄ Αθηνών, δηλώνει (πολύ σωστά) ότι «τα τελευταία χρόνια παρατηρείτ­αι συχνά το φαινόμενο να “κλείνει” η Αθήνα, χωρίς προγραμματ­ισμό και χωρίς τις σχετικές άδειες». Η κ. Πιπιλή ρωτάει τους υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκ­ο και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αν είναι διατεθειμέ­νοι να προχωρήσου­ν στην κατάρτιση ενός συγκεκριμέ­νου νομοθετικο­ύ πλαισίου, «που θα ρυθμίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις και θα αποκλείει παντελώς τις εργάσιμες ημέρες και ώρες».

Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Ενα ρυθμιστικό πλαίσιο για να πάψουμε, επιτέλους, να πέφτουμε θύματα του εγγενούς πληθωρισμο­ύ που μας χαρακτηρίζ­ει τόσο ως κοινωνία αλλά και ως πολιτεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece