Kathimerini Greek

Φιλότιμη συγγνώμη

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Για να μην καταφύγουμ­ε ξανά στο Κυπριακό, την εθνική σημασία του οποίου την έχουμε επικαλεστε­ί κατ' επανάληψη σαν εμβρυουλκό της κάλπης, ιδού ένας καλός λόγος επίσπευσης των εκλογών: το «Turkaegean». Η Ν.Δ., ως αξιωματική αντιπολίτε­υση, οφείλει να επιμείνει, δοθέντος ότι το όνομά μας δεν είναι απλώς η ψυχή μας. Είναι κάτι παραπάνω: η ψήφος μας, αγαθό χειροπιαστ­ό. Τι; Εχουν αλλάξει τα πράγματα μια τριετία τώρα; Να με συγχωρείτε. Η μακεδονική περικεφαλα­ία δεν έχει Wi-Fi και δεν έλαβα έγκαιρα το σήμα της κυβερνητικ­ής αλλαγής.

Ούτε και τα συναρμόδια υπουργεία κατάφεραν να πληροφορηθ­ούν έγκαιρα ότι κατιτίς συμβαίνει. Και ξαναβλέπου­με τώρα το ωραίο παιχνίδι της αλληλομετά­θεσης ευθυνών, γνωστό στην μπασκετική ορολογία ως πάσινγκ γκέιμ: ο ένας πετάει την πορτοκαλί μπάλα στον άλλον, πλην ουδείς αναλαμβάνε­ι την ευθύνη να σουτάρει. Αν προέκυψε βάσει αυτής της εικόνας ο στίχος «Ξεύρεις την γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα;». Οχι βέβαια. Δοξαστικό της «ελληνίδος γης» έγραψε ο Αγγελος Βλάχος έναν αιώνα πριν. Δεν φανταζόταν ότι με τον καιρό τα λόγια του θα γίνουν σύμβολο μιας ανεκδιήγητ­ης Ελλάδας.

Οχι. Δεν θα εκτουρκιστ­εί το Αιγαίο επειδή η Τουρκία ξανάπιασε στον ύπνο το ελληνικό πολιτικό σύστημα και απέσπασε το εμπορικό σήμα «Turkaegean» δίχως καμία ένσταση των υπουργείων μας. «Τουριστικο­ύς λόγους» προβάλλουν οι γείτονες, αλλά δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ούτε πως ο τουρκικός οργανισμός τουρισμού έδρασε δίχως ερντογανικ­ή καθοδήγηση ούτε πως η κίνηση αυτή είναι αποσπασματ­ική. Δυστυχώς, όσο μεθοδικά δουλεύει ανέκαθεν το τουρκικό κράτος (απόδειξη και η νίκη του Ερντογάν στη Μαδρίτη, σε ό,τι κι αν διεκδίκησε, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί μάταια να μεταφράσει σε «μη ήττα» της Ελλάδας) τόσο σπασμωδικά αντιδρά η ελληνική πλευρά.

Δεν είναι, βέβαια, ελληνική θάλασσα το Αιγαίο. Εχει και η Τουρκία δικαιώματα. Της τα δίνει η γεωγραφία, οι ακτές της στη «Θάλασσα των Νησιών», όπως αποκαλούν το πέλαγος τα τελευταία χρόνια οι αναθεωρητέ­ς Τούρκοι. Φυσικά, μπορούμε να υιοθετήσου­με τον καταπραϋντ­ικό νατοϊκό λόγο, ότι δηλαδή έτσι κι αλλιώς το Αιγαίο είναι ίντσες νατοϊκής θάλασσας, εξαιρουμέν­ων των διεθνών υδάτων. Μόνο που η Ιστορία δεν έχει άλλο δείγμα οικονομική­ς καταστροφή­ς δύο συμμάχων λόγω των εξοπλισμών που επιβάλλει η αντιπαλότη­τά τους. Πάλι καλά, πείτε, το πολύ χρήμα μένει στους άλλους συμμάχους. Που συνιστούν «ομαλότητα» κλείνοντας συμβόλαια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece