Kathimerini Greek

Ηλίας Νικολακόπο­υλος, 1947-2022. Από τον πληθυντικό στον ενικό

- * Ο κ. Τάσος Σακελλαρόπ­ουλος είναι υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

ΤΑΣΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠ­ΟΥΛΟΥ*

Οι φιλίες που διαμορφώνο­νται στα ώριμα χρόνια μας διαφέρουν από εκείνες των ετών του σχολείου, των σπουδών και των άλλων πρώιμων περιόδων που διαμόρφωσα­ν τη σκέψη μας και την ψυχή μας. Οι φιλίες της ωριμότητας είναι φιλίες από απαιτητική επιλογή. Επιλογή βασισμένη στην ποιότητα του άλλου προσώπου, στην αγάπη για κάτι κοινό, στην ευγενική στάση απέναντι σε άλλους.

Ο Ηλίας Νικολακόπο­υλος, ως προσωπικότ­ητα, ως ταλέντο σκέψης και σύνθεσης, ως άνθρωπος βαθείας καλλιέργει­ας και κοσμοπολιτ­ισμού, ξεχώριζε. Ξεχώριζε αυτή η σύνδεση με την πραγματικό­τητα που τον χαρακτήριζ­ε χάρη στον σπάνιο πλέον συνδυασμό ακαδημαϊκή­ς ζωής και ελεύθερου επαγγέλματ­ος. Συνδυασμός που αφορούσε, αφενός, την ιστορική και πολιτική μελέτη των κοινωνιών και, αφετέρου, την πολιτική ως σφυγμομέτρ­ηση, ως καταμέτρησ­η, αλλά και ως εφαρμογή.

Γοητευτικό­ς ο συνδυασμός του ακαδημαϊκο­ύ μελετητή του παρελθόντο­ς και του πολιτικού συμβούλου και αναλυτή του παρόντος.

Οικεία ίσως στα νομικά, η πορεία αναζήτησης της γνώσης στο παρελθόν προκειμένο­υ να εφαρμοστεί στο παρόν. Αγνωστο, όμως, στον κόσμο της Ιστορίας ο επαγγελματ­ικός συνδυασμός που η φράση «όσο μακρύτερα

από τη θερμότητα του θέματος, τόσο καλύτερα» είναι συχνά κυρίαρχη. Σε αυτό ο Ηλίας επεδείκνυε ισχυρή ψυχραιμία και βαθύ επαγγελματ­ισμό.

Ανεπηρέαστ­ος από ό,τι τον γοήτευε και τον έλκυε στο παρελθόν, λειτουργού­σε στο παρόν με

την ακρίβεια κρίσης ενός ψυχρού μελετητή, ξένου ακόμη και από τη δύσκολη (πολιτική) ιστορία της οικογένειά­ς του.

Γοητευτική αλλά και άπιαστη η μέθοδος του Ηλία, όταν μετρούσε, ζύγιζε συμπεριφορ­ές μεγάλων κοινωνικών ομάδων του χθες και του σήμερα. Το ίδιο και η γνώση του για τους πρωταγωνισ­τές και δευτεραγων­ιστές του παρελθόντο­ς.

Μια γνώση που όταν αφορούσε τους ανθρώπους του παρόντος, του 20ού αιώνα δηλαδή, μετατρεπότ­αν σε γνωριμία. Ετσι μιλούσε με οικειότητα για τους ανθρώπους της δημόσιας σφαίρας, αλλά και για τη δραστηριότ­ητα πρωταγωνισ­τών

Ο Ηλίας Νικολακόπο­υλος,

ή και δευτεραγων­ιστών της πολιτικής.

Θαυμασμός μεγάλος στο ιστορικό βάθος της Αριστεράς, ουσιαστική γνώση σε κάθε βήμα και λεπτομέρει­α του κομμουνιστ­ικού κινήματος, αλλά και βαθύτατη γνώση όλων των κομμάτων και των εκλογών από καταβολής του ελληνικού κράτους.

Κοσμοπολίτ­ης στη γνώση της Ευρώπης και εμπνευσμέν­ος από τη δυναμική των εκεί αστικών και λαϊκών κινημάτων.

Ευαίσθητος ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτικού Κέντρου, χωρίς να αποκαλύπτε­ι το γιατί.

Ηθικά και συναισθημα­τικά συνδεδεμέν­ος άρρηκτα με την

Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της, κομμουνιστ­ικές ή μη, ενώ το μυαλό του έτρεχε διαρκώς, είτε στο χθες είτε στο σήμερα, στα πόδια και στα στηρίγματα του Κέντρου. Γιατί άραγε...

Το ήθελε δυνατό το Κέντρο ως όμορο και βροτό και απορροφήσι­μο από τη δυναμική της Αριστεράς; Ή το θεωρούσε δύναμη λογικής και σύνθεσης;

Το δεύτερο του ταίριαζε πολύ περισσότερ­ο. Οντας πραγματιστ­ής και ρεαλιστής, κινείτο στη λογική ότι, σε σχέση με την Αριστερά, το Κέντρο θα είχε και τη γνώση, την ικανότητα, την αντίληψη των εφαρμογών στο «εχθρικό» και «άγνωστο» τοπίο

του αστικού συστήματος. Ο ρομαντισμό­ς τον διέκρινε, αλλά χωρίς αφέλεια.

Ποτέ δεν κατάλαβα εάν οι απίστευτες λεπτομέρει­ες που θυμόταν για γεγονότα στην Αριστερά τον καθιστούσα­ν αυθεντία στον χώρο ή εάν τελικά τον όπλιζαν με

την καταξίωση που του επέτρεπε να έχει θάρρος για να εκφέρει την (συνθετική) γνώμη του σε αυτόν τον τόσο απόλυτο σε κρίση πολιτικό χώρο.

Αγάπη για την Αριστερά, αλλά και πίστη στο Κέντρο μάλλον.

Από τα ωραιότερα λήμματα που έχουν γραφτεί είναι αυτό που έγραψε ο Ηλίας για την εφημερίδα «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα στην Εγκυκλοπαί­δεια του Ελληνικού Τύπου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών του 2005. Οι αναλύσεις του Ηλία γι' αυτή την εξαιρετική προδικτατο­ρική εφημερίδα αποτελούσα­ν την ευρεία αποτίμηση της έννοιας της πολιτικής γέφυρας και σύνθεσης μέσω μιας εξαιρετική­ς ποιότητας δημοσιογρα­φίας, όπως της «Ελευθερίας», που στήριζε τη μετεμφυλια­κή πολιτική κατευνασμο­ύ και δημιουργία­ς μέσω δομημένων δημοκρατικ­ών μηνυμάτων και μέσω μιας αρθρογραφί­ας συνδεδεμέν­ης με όλες τις αξίες του πολιτισμού.

Αντίστοιχα κινείτο και στις αποτιμήσει­ς του ως προς την περίπτωση των κεντρώων πολιτικών φορέων που θα στήριζαν καινοτομίε­ς και αλλαγές, ικανοποιών­τας τόσο τον εξοβελισμέ­νο αστικό κόσμο του Κέντρου από το μετεμφυλια­κό κράτος όσο, όμως, και τον εαμικό κόσμο που είχε υποστεί τις μετεμφυλια­κές διώξεις.

Διαρκώς συνθετικός με σεβασμό στον άλλο, όπως και στους πολλούς μαθητές του, που ποτέ δεν θεώρησε κτήμα του. Μια σπάνια αρετή στον ελληνικό κόσμο της γνώσης.

Από τον πληθυντικό αριθμό που διατηρούσε εκ μέρους μου, η επικοινωνί­α μας, ο ενικός ήρθε μόνος του. Χωρίς να αναφερθεί η αλλαγή. Σαν όπως από το πλήθος των τεκμηρίων που μελετάμε, κάποια να μετατρέπον­ται σε προσωπική μας υπόθεση.

Διαρκώς συνθετικός με σεβασμό στον άλλο, όπως και στους πολλούς μαθητές του, που ποτέ δεν θεώρησε κτήμα του. Μια σπάνια αρετή στον ελληνικό κόσμο της γνώσης.

Ηθικά και συναισθημα­τικά συνδεδεμέν­ος άρρηκτα με την Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της, ενώ το μυαλό του έτρεχε διαρκώς στα πόδια και στα στηρίγματα του Κέντρου.

Η πολιτική κηδεία του Ηλία Νικολακόπο­υλου γίνεται σήμερα στις 11 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφεί­ο Αθηνών.

n

 ?? ?? ως προσωπικότ­ητα, ως ταλέντο σκέψης και σύνθεσης, ως άνθρωπος βαθείας καλλιέργει­ας και κοσμοπολιτ­ισμού, ξεχώριζε.
ως προσωπικότ­ητα, ως ταλέντο σκέψης και σύνθεσης, ως άνθρωπος βαθείας καλλιέργει­ας και κοσμοπολιτ­ισμού, ξεχώριζε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece