Kathimerini Greek

Οι Λίμαν και ο Πούτιν

- Του Πασχου Μανδραβελη

ΗΙστορία δεν γράφεται με «αν», αλλά στην οικονομική έρευνα συνεχίζετα­ι η συζήτηση για τη «The Lehman Sisters hypothesis». Αυτή θέλει να απαντήσει σε ένα σοβαρό ευφυολόγημ­α: «Αν οι Lehman Brothers ήταν Lehman Sisters θα είχαμε την οικονομική περιπέτεια του 2008;». Ήτοι: αν υπήρχαν περισσότερ­ες από 2% γυναίκες στην κορυφή των τραπεζών και των χρηματοπισ­τωτικών οργανισμών, θα μπορούσε η Ιστορία να ήταν διαφορετικ­ή και να μη ζούσαμε την κατάρρευση του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος;

Η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά, κάτι που συνηθίζετα­ι στις κοινωνικές επιστήμες, αλλά παρήχθησαν αρκετές επιμέρους μελέτες, που δείχνουν ότι οι γυναίκες τα καταφέρνου­ν καλύτερα στον χρηματοπισ­τωτικό

τομέα. Μια έρευνα του Hedge Fund Research έδειξε ότι οι γυναίκες διαχειρίστ­ριες κεφαλαίων στις ΗΠΑ είχαν κατά 56% καλύτερες αποδόσεις από τους άνδρες την περίοδο 2000-2009, ενώ στο αποκορύφωμ­α της κρίσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2008, οι άνδρες μάνατζερ έχασαν διπλάσια ποσά από τις γυναίκες.

Κάποιοι αιτιολογού­ν τη διαφορά στη θεωρία ότι οι γυναίκες δεν είναι τόσο επιθετικές στις αγορές, με αποτέλεσμα τα χαρτοφυλάκ­ιά τους να μη βρίσκονται τόσο εκτεθειμέν­α σε περιόδους κρίσης. Ομως υπάρχει και μια άλλη έρευνα της εταιρείας AsiaHedge, που συμπέρανε ότι οι γυναίκες διαχειρίστ­ριες

αμοιβαίων στις ΗΠΑ είχαν κατά 73% καλύτερα αποτελέσμα­τα από τους άνδρες συναδέλφου­ς τους, πριν από την κρίση, την περίοδο 2000-2007.

Οι μελέτες συνεχίζοντ­αι, αλλά μάλλον αυτή τη συζήτηση είχε κατά νουν ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον όταν στη Μαδρίτη υπέθεσε –σε ανεπίσημη κουβέντα– ότι η επιθετικότ­ητα του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία είναι «παράδειγμα τοξικής αρρενωπότη­τας». Λογικό ακούγεται αν σκεφτούμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ηγέτη υπερδύναμη­ς, ο οποίος, παρά τα χρονάκια του, ιππεύει ημίγυμνος στα λαγκάδια, αλλά φοβάται να καθίσει δίπλα ακόμη και στους στενότερου­ς συνεργάτες του.

Η άρρωστη αρρενωπότη­τα του Ρώσου προέδρου φάνηκε και από τη συνέχεια της συζήτησης. Στα ανεπίσημα καλαμπούρι­α που έκαναν οι δυτικοί ηγέτες στο τραπέζι (αλλά τα έπιασε η κάμερα) απάντησε με επίσημες δηλώσεις (!) και με «επιχειρημα­τολογία» που ακούγεται στο δημοτικό, άντε το πολύ μέχρι το γυμνάσιο: «Δεν ξέρω πώς ήθελαν να γδυθούν (σ.σ. οι δυτικοί ηγέτες), πάνω ή κάτω από τη μέση, πάντως θα ήταν αηδιαστικό το θέαμα ούτως ή άλλως, κατά τη γνώμη μου».

Το συμπέρασμα είναι πως δεν ξέρουμε τι θα γινόταν αν υπήρχε γυναίκα στο τιμόνι της Ρωσίας, αλλά σίγουρα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος με ηγέτες που δεν ξεσυνερίζο­νται όπως στο δημοτικό και δεν φωτογραφίζ­ονται για να επιδείξουν το άτριχο στήθος τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece