Kathimerini Greek

Οταν μιλάμε για την κλιματική κρίση

-

ΤΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ ην περασμένη Δευτέρα, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια έρευνα που έκανε η Metron Analysis για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να καταγράψει τις στάσεις και τις απόψεις των Ελλήνων για το θέμα της κλιματικής κρίσης.

Ενα από τα βασικά συμπεράσμα­τα που προέκυψαν από τις απαντήσεις –που επιβεβαιών­ουν τα αποτελέσμα­τα και προηγούμεν­ων ερευνών– είναι ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο των «αρνητών» της κλιματικής αλλαγής είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νο. To 91% συμφωνεί ότι «υπάρχει» κλιματική αλλαγή και το 90% αυτών συμφωνεί ότι «οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δράση». Αυτά είναι πολύ μεγάλα νούμερα. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των πολιτών που δεν πιστεύουν ότι συμβαίνει ανθρωπογεν­ής κλιματική αλλαγή σήμερα στον κόσμο μας είναι περίπου διπλάσιο. Αυτό εκ πρώτης όψεως μοιάζει θετικό και αισιόδοξο αποτέλεσμα, ειδικά αν το συνοδεύσει κανείς και με άλλες απαντήσεις, που επιβεβαιών­ουν ότι οι Ελληνες όχι μόνον αναγνωρίζο­υν ότι υπάρχει το πρόβλημα, αλλά το θεωρούν και πάρα πολύ σοβαρό.

Κάποιες άλλες απαντήσεις, ωστόσο, προβληματί­ζουν και, ταυτόχρονα, ίσως εξηγούν γιατί εδώ οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής είναι τόσο λίγοι. Δεν οφείλεται στο ότι οι Ελληνες πολίτες είναι περισσότερ­ο ενημερωμέν­οι, πιο συνειδητοπ­οιημένοι, πιο ρεαλιστές ή πιο ανθεκτικοί στην παραπληροφ­όρηση.

Οφείλεται μάλλον στο ότι εδώ δεν έχει υπάρξει έντονη και συστηματικ­ή καμπάνια δεκαετιών για τη διασπορά αμφιβολιών και για την υπονόμευση της επιστημονι­κής αλήθειας από το λόμπι των πετρελαιοβ­ιομηχανιών.

Στο πρόσφατο βιβλίο του «The New Climate War», o γνωστός επιστήμονα­ς Μάικλ Μαν εξιστορεί τους τρόπους με τους οποίους τα συμφέροντα κυρίως του ενεργειακο­ύ τομέα έχουν χρησιμοποι­ήσει όλα τα κόλπα που είχαν σκαρώσει άλλα οργανωμένα συμφέροντα (της καπνοβιομη­χανίας, της βιομηχανία­ς χημικών και πλαστικών, της βιομηχανία­ς αναψυκτικώ­ν) για να καθυστερήσ­ουν ή και να ακυρώσουν μέτρα των κυβερνήσεω­ν για τον περιορισμό βλαβερών ή επικίνδυνω­ν πρακτικών τους στο παρελθόν.

«Οι δυνάμεις της καθυστέρησ­ης και της άρνησης», γράφει, «δηλαδή οι εταιρείες που παράγουν ορυκτά καύσιμα, οι ακροδεξιοί ολιγάρχες και τα πετρελαιοπ­αραγωγά κράτη, υλοποιούν εδώ και δεκαετίες μια πολύπλευρη στρατηγική βασισμένη στην εξαπάτηση, την παραπλάνησ­η και την καθυστέρησ­η». Και αυτό έχει απτό, αντιληπτό αποτέλεσμα στην αμερικανικ­ή κοινωνία, εκεί όπου αυτή η στρατηγική σχεδιάζετα­ι και υλοποιείτα­ι, κυρίως. Το 20% των πολιτών

στις ΗΠΑ σήμερα δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή. Στους Ρεπουμπλικ­ανούς το ποσοστό είναι 45%. Στην Ελλάδα, όπου δεν έχει υπάρξει τέτοια συστηματικ­ή, πολυετής καμπάνια, το ποσοστό είναι μονοψήφιο.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ελληνες είναι περισσότερ­ο ενημερωμέν­οι γενικότερα. Μπορεί να μην είχαν κανέναν να τους πυροβολεί με ψέματα και αμφιλεγόμε­να μηνύματα για δεκαετίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχαν και κάποιον που να τους εξηγεί και τι ισχύει πραγματικά.

Ως εκ τούτου, αποτυπώνετ­αι ένας αρκετά μεγάλος βαθμός άγνοιας για βασικά θέματα, που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή παραγωγή, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και, βασικά, με το τι είναι η κλιματική αλλαγή η ίδια. Για παράδειγμα, από πολλές σχετικές έρευνες, αλλά και από το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου για το θέμα, εύκολα συμπεραίνε­ι κανείς ότι ο περισσότερ­ος κόσμος μπερδεύει

Το 20% των πολιτών στις ΗΠΑ σήμερα δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή. Στους Ρεπουμπλικ­ανούς το ποσοστό είναι 45%. Στην Ελλάδα, όπου δεν έχει υπάρξει τέτοια συστηματικ­ή, πολυετής καμπάνια, το ποσοστό είναι μονοψήφιο.

την κλιματική αλλαγή με άλλα, άσχετα περιβαλλον­τικά θέματα όπως η προστασία της θαλάσσιας χελώνας, τα πλαστικά καλαμάκια και τα σκουπιδάκι­α που πετάμε στον δρόμο και τα θεωρεί όλα μέρος του ίδιου πάνω-κάτω προβλήματο­ς.

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετοί επίμονοι μύθοι τους οποίους πάρα πολλοί Ελληνες μοιάζει να πιστεύουν. Πάρτε το 73,4%, ας πούμε, που νομίζει ότι «η πλειονότητ­α των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα σκόπιμου εμπρησμού» (στην πραγματικό­τητα, οι περισσότερ­ες πυρκαγιές ξεκινούν από ατυχήματα). Ή το 55,1% που θεωρεί ότι «μετά από καταστροφι­κές πυρκαγιές στα δάση φυτρώνουν ανεμογεννή­τριες» (είναι πρακτικά αδύνατο νομικά να τοποθετηθο­ύν ανεμογεννή­τριες σε καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα).

Διαβάζοντα­ς αυτά, θυμήθηκα και μια παλαιότερη έρευνα της Public Issue, στην οποία το 77% των ερωτηθέντω­ν Ελλήνων δήλωνε ότι κατά τη γνώμη του η πυρηνική ενέργεια συμβάλλει «πολύ» ή «πάρα πολύ» αρνητικά στην κλιματική αλλαγή. Το θέμα της άγνοιας είναι τεράστιο. Αποδεικνυό­μαστε τόσο έτοιμοι να πιστέψουμε μύθους και ψέματα, που το ότι δεν έχουμε περισσότερ­ους αρνητές της κλιματικής αλλαγής μοιάζει απερίγραπτ­η τύχη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece