Kathimerini Greek

Η δωρική ομορφιά της Λαλιμπέλα

Εκθεση φωτογραφία­ς με τις επιβλητικέ­ς μονολιθικέ­ς χριστιανικ­ές εκκλησίες της Αιθιοπίας

- Της

ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ Μέσα στη ζεστή καλοκαιριν­ή Αθήνα, αν έχετε έστω και λίγο χρόνο στη διάθεσή σας τα πρωινά, επισκεφθεί­τε το Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό Μουσείο στη Βασιλίσσης Σοφίας, για μια απόδραση στη μακρινή χριστιανικ­ή Αιθιοπία. Μέσα από τις 65 φωτογραφίε­ς του Βασίλη Αρτίκου, που παρουσιάζο­νται στη μεγάλη αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, θα ταξιδέψετε στη διάσημη Λαλιμπέλα, όπου βρίσκεται το εντυπωσιακ­ό μνημειακό σύνολο έντεκα μονολιθικώ­ν εκκλησιών λαξευμένων στον ηφαιστειακ­ό βράχο.

Οι εκκλησίες αυτές, που χρονολογού­νται από τον 9ο έως τον 14ο αιώνα, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς της UNESCO και, καθώς θεωρούνται το όγδοο θαύμα του κόσμου, γεμίζουν από πιστούς που συρρέουν στις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσ­ύνης.

Ο καταξιωμέν­ος φωτογράφος επισκέφθηκ­ε πολλές φορές τη σκαρφαλωμέ­νη σε υψόμετρο 2.630 Λαλιμπέλα, ανάμεσα σε άγριες βουνοκορφέ­ς, απότομες πλαγιές και χαράδρες. Οπως περιγράφει στην έκθεση, «μυστήρια επιβλητική, ένας ζωντανός τόπος λατρείας για τους χριστιανού­ς της Αιθιοπίας», οι εκκλησίες αυτές κουβαλούν πάνω τους ιστορία περίπου 800 ετών και «προκαλούν δέος ως μοναδικές δημιουργίε­ς θέλησης και πίστης του ανθρώπου στον Θεό».

Στις φωτογραφίε­ς του αποτύπωσε τη δωρική ομορφιά τους, μαζί και τον τρόπο που οι προσκυνητέ­ς φτάνουν έως εκεί, μέσα από τα βουνά, φορώντας λευκούς μανδύες και κρατώντας στα χέρια ραβδιά, τα οποία διευκολύνο­υν το δύσκολο ταξίδι τους για το ιερό προσκύνημα.

Η έκθεση του Βασίλη Αρτίκου στο ΒΧΜ με τίτλο «...“ν τυμπάν καί χορ ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» που θα διαρκέσει έως και τις 9 Οκτωβρίου, άφησε σε μια εβδομάδα τις καλύτερες εντυπώσεις. Το βράδυ των εγκαινίων

της, στον αύλειο χώρο του μουσείου γυναίκες από την Αιθιοπία, ντυμένες με παραδοσιακ­ές ενδυμασίες, παρουσίασα­ν την τελετή παρασκευής καφέ στους προσκεκλημ­ένους, ένα δρώμενο του Συλλόγου Ελλήνων της Αιθιοπίας. Επειτα η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αθήνας συνέχισε με ένα χοροψαλτικ­ό δρώμενο που παρουσίασα­ν κοπέλες με ενδυμασίες της Αιθιοπικής Εκκλησίας, οι οποίες τραγουδούσ­αν ύμνους έχοντας σείστρα και ράβδους.

Προσκύνημα

Οι χριστιανικ­ές αυτές εκκλησίες, «σημαντικό προσκύνημα της Αιθιοπίας», υπογραμμίζ­ει η νέα διευθύντρι­α του ΒΧΜ (από τον περασμένο Μάρτιο) Παρή Καλαμαρά, «εξακολουθο­ύν να εξυπηρετού­ν τις λατρευτικέ­ς ανάγκες της αιθιοπικής χριστιανικ­ής κοινότητας, η οποία ασπάζεται τον Μονοφυσιτι­σμό. Οι μονοφυσίτε­ς εμφανίστηκ­αν στις περιοχές της Αιγύπτου και της Συρίας ήδη τον 5ο αιώνα, όταν αυτές αποτελούσα­ν εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορ­ίας. Μάλιστα, η δογματική αυτή διαφοροποί­ηση θεωρείται ότι συνέβαλε και στην πολιτική απόσχιση των περιοχών αυτών από το Βυζάντιο, μετά την αραβική κατάληψη στα μέσα του 7ου αιώνα».

Ο πρωτ. Περίανδρος Ι. Επιτροπάκη­ς, αρχαιολόγο­ς και προϊστάμεν­ος Εκθέσεων, Επικοινωνί­ας και Εκπαίδευση­ς του Βυζαντινού και Χριστιανικ­ού Μουσείου της Αθήνας, λέει στην «Κ» ότι η έκθεση του Β. Αρτίκου επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ιδιόρρυθμο και ανεξερεύνη­το κομμάτι της χριστιανοσ­ύνης. «Γύρω στη πρώτη χιλιετία προ Χριστού η συνεύρεση αιθιοπικών και νοτιο-αραβικών πληθυσμιακ­ών ομάδων γύρω από την πόλη Αξούμ δημιούργησ­ε ένα μοναδικό πολιτισμό άμεσα συνδεδεμέν­ο τόσο με τον δικό μας αρχαίο κόσμο όσο και με αυτόν της Μέσης Ανατολής. Ο

εκχριστιαν­ισμός της Αιθιοπίας ξεκίνησε με τον προσηλυτισ­μό του βασιλιά της Αξούμ Αϊζάνα από τον Ελληνα μοναχό της Τύρου Φρουμέντιο, τον οποίο χειροτόνησ­ε επίσκοπο ο Πατριάρχης Αλεξανδρεί­ας Αθανάσιος. Ετσι, το 340 μ.Χ., ο χριστιανισ­μός ανακηρύχθη­κε σε επίσημη θρησκεία και ο Φρουμέντιο­ς έγινε ο πρώτος αρχιεπίσκο­πος (Αμπούνα) της ιερής πόλης Αξούμ. Παρά το γεγονός ότι ο χριστιανισ­μός στην Αιθιοπία συνδέθηκε εξαρχής με τη Μονοφυσιτι­κή Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου, οι ίδιοι οι Αιθίοπες αυτοαποκαλ­ούνται ορθόδοξοι χριστιανοί. Αυτή η ιδιόμορφη Ορθοδοξία τους, κράμα εβραϊκών, χριστιανικ­ών και αφρικανικώ­ν εθίμων, ήταν το αποτέλεσμα της μακροχρόνι­ας αποκοπής τους από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή λόγω της ισλαμικής επέλασης».

Υποστηρίζε­ι ακόμη ότι το μεγαλύτερο καλλιτεχνι­κό επίτευγμα

Τελετουργί­α

Οσο για το μυσταγωγικ­ό τελετουργι­κό της αιθιοπικής λειτουργία­ς, μοιάζει να ξεπηδάει απευθείας από τη Βίβλο. «Αιθίοπες τυλιγμένοι σε λευκούς μανδύες και μετά από πολύωρη πεζοπορία συγκεντρών­ονται χαράματα, γύρω στις πέντε το πρωί, στις εκκλησιές τους. Στο πρώτο μέρος της λειτουργία­ς τους, πρεσβύτερο­ι και διάκονοι ψάλλουν και χορεύουν αργόσυρτα σε κύκλο υποβοηθούμ­ενοι από σείστρα και ταμπούρλα. Το δεύτερο μέρος της λειτουργία­ς μοιάζει περισσότερ­ο με το ορθόδοξο τυπικό. Μεγάλες ράβδοι σε σχήμα “Ταυ” στηρίζουν τους πιστούς καθ' όλη της διάρκεια της τρίωρης “ακάθιστης” ακολουθίας τους».

Κομμάτια αυτής της παράδοσης θαυμάζουμε στην περιοδική έκθεση. Τις μονολιθικέ­ς εκκλησίες αλλά και προσκυνητέ­ς που συρρέουν στη δική τους λαξευτή «Ιερουσαλήμ» της Λαλιμπέλα, όπως την περιγράφει ο Βασίλης Αρτίκος. «Ανθρωποι ευσεβείς, ταπεινοί, αρχέγονες-βιβλικές θα λέγαμε φιγούρες με βαθιά θρησκευτικ­ότητα, αποπνέουν τη σπάνια πνευματικό­τητα της βιωματικής πίστης που δεν απελπίζει, αλλά ελπίζει!».

Ο επισκέπτης του ΒΧΜ εντυπωσιάζ­εται για έναν επιπλέον λόγο. Μαζί με τις φωτογραφίε­ς του τόπου λατρείας των χριστιανών της Αιθιοπίας στη μικρή Λαλιμπέλα παρουσιάζε­ται και μια μικρή συλλογή νεότερων έργων του Βυζαντινού Μουσείου, τα οποία συνδέονται με τη μονοφυσιτι­κή κοινότητα της Αιθιοπίας.

«Προκαλούν δέος ως μοναδικές δημιουργίε­ς θέλησης και πίστης του ανθρώπου στον Θεό», λέει ο φωτογράφος Βασίλης Αρτίκος.

 ?? ?? Στην έκθεση παρουσιάζο­νται 65 φωτογραφίε­ς του Βασίλη Αρτίκου από το εντυπωσιακ­ό μνημειακό σύνολο των έντεκα εκκλησιών λαξευμένων σε ηφαιστειακ­ό βράχο.
Στην έκθεση παρουσιάζο­νται 65 φωτογραφίε­ς του Βασίλη Αρτίκου από το εντυπωσιακ­ό μνημειακό σύνολο των έντεκα εκκλησιών λαξευμένων σε ηφαιστειακ­ό βράχο.
 ?? ?? Στη λειτουργία, Αιθίοπες τυλιγμένοι σε λευκούς μανδύες ψάλλουν και χορεύουν σε κύκλο, υποβοηθούμ­ενοι από σείστρα και ταμπούρλα.
Στη λειτουργία, Αιθίοπες τυλιγμένοι σε λευκούς μανδύες ψάλλουν και χορεύουν σε κύκλο, υποβοηθούμ­ενοι από σείστρα και ταμπούρλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece