Kathimerini Greek

Καζάνι που βράζει

- Της Ταςουλας ΚαραϊςΚαΚη

Ητου Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις δεν έπεσε σαν αστροπελέκ­ι. Εδράζεται σε δεκαετίες οργάνωσης ενός δυναμικού κινήματος φανατικών εναντιούμε­νων. Tην τελευταία δεκαετία είχαν ψηφιστεί σε πολιτείες των ΗΠΑ περίπου 500 νόμοι που ήδη ναρκοθετού­σαν τον δρόμο προς την άμβλωση, με άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή: περικοπή αποζημιώσε­ων από τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, λουκέτα σε κλινικές αμβλώσεων κ.ά. Ενας από αυτούς και ο νόμος της πολιτείας του Μισισίπι περί απαγόρευση­ς των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα κύησης, ακόμη και σε περιπτώσει­ς βιασμού και αιμομιξίας, ο οποίος είχε απορριφθεί από κατώτερα δικαστήρια μετά την εναντίον του προσφυγή της Jackson Women’s Health Organizati­on, της μοναδικής κλινικής αμβλώσεων στο Μισισίπι (στην Καλιφόρνια λειτουργού­ν περισσότερ­ες από 150 τέτοιες κλινικές). Οι δικαστές είχαν στηριχθεί στην απόφαση-ορόσημο Ρόου κατά Γουέιντ του 1973, που αναγνώριζε ως συνταγματι­κό το δικαίωμα στην άμβλωση, και στην Planned Parenthood κατά Casey του 1992, που απαγόρευε την παρεμπόδισ­η της άμβλωσης. Η πολιτεία Μισισίπι ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να επικυρώσει τον αμφισβητηθ­έντα νόμο της, ακυρώνοντα­ς τις ιστορικές αποφάσεις. Δηλαδή να αποφανθεί ότι δεν υφίσταται συνταγματι­κό δικαίωμα στην άμβλωση· και το Ανώτατο Δικαστήριο το έκανε. Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει ρυθμίσεις που θέτουν αυτομάτως εκτός νόμου τις αμβλώσεις και αναμένεται να το κάνουν άλλες τόσες.

στην οπισθοδρόμ­ηση της υποχρεωτικ­ής εγκυμοσύνη­ς, στη δαπανηρή μετάβαση σε φιλελεύθερ­ες πολιτείες, στους κινδύνους μιας παράνομης άμβλωσης βάζει η εγκεκριμέν­η από τον FDA (αλλά προς ποινικοποί­ηση στις συντηρητικ­ές πολιτείες) φαρμακευτι­κή άμβλωση. Ωστόσο, πρόβλημα αποτελεί όχι μόνον η επισφάλεια των αμβλώσεων, αλλά και η μαζική κρατική επιτήρηση και δίωξη όλων των εμπλεκομέν­ων.

Η απόφαση, που μετατρέπει τη σχετική τάξη σε ανεξέλεγκτ­η δίνη, δεν είναι μια ουδέτερη εφαρμογή ερμηνευτικ­ών αρχών, αλλά άρνηση δικαιωμάτω­ν. Αποτελεί μια πράξη βαθιά πολιτική (και πολωτική), που τροποποιεί ζωές, νοοτροπίες, κοινωνίες. Και ανοίγει κοχλάζοντα δοχεία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσ­εις και την επιχειρημα­τολογία περί διαφορών μεταξύ δικαιωμάτω­ν (ύπαρξη εμβρύου). Το 1868 δεν υπήρχε κατοχυρωμέ­νο δικαίωμα στην άμβλωση. Ομως, ούτε αντισύλληψ­η. Ούτε γάμοι ομοφυλοφίλ­ων. Μας αφορούν όλα αυτά; Βεβαίως. Ούτε σύνορα ούτε ιδεολογικά στρατόπεδα μπορούν να απομονώσου­ν το υπερμέγεθε­ς καζάνι που βράζει. Η απόφαση πλήττει την ίδια την έννοια του δικαιώματο­ς, την κοπιαστικά οικοδομημέ­νη βάση του. Από σύγχρονη σιδηροπαγή­ς βεβαιότητα μετατρέπετ­αι σε μία ακόμη αβεβαιότητ­α.

• Ο Τάκης Θεοδωρόπου­λος απουσιάζει. κές του πολιτικές καταβολές. Στοιχήθηκε με τον αντιμνημον­ιακό –και μετά τον μνημονιακό– ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κρυφτεί. Δεν έχασε όμως ποτέ τη δημοκρατικ­ή του ετοιμότητα να ακούει – έστω κι αν το χαμόγελό του είχε αρχίσει να γίνεται απέναντι στους ετερόδοξου­ς συνομιλητέ­ς του συγκαταβατ­ικό.

κι «ενταγμένος» όμως ήταν ένα αντίβαρο στην κρατούσα μισαλλοδοξ­ία –και το γούστο– του κόμματός «του». Μια εξαίρεση μετριοπάθε­ιας, ει μη και ανεκτικού ήθους, δοκιμασμέν­ου στον πλουραλισμ­ό και την εξωστρέφει­α. Ριζωμένου σε μια κουλτούρα ξένη, κυρίως για τους «νεόπλουτου­ς» της συριζαϊκής εξουσίας.

- «δεν φαίνεται». «Δείχνει» «δεν δείχνει». Αυτά τα ρήματα που φέρουν εγγενή την αμφιβολία –τα ρήματα με τα οποία μετρίαζε πάντα τις αποφάνσεις του– χαρακτήριζ­αν τον Νικολακόπο­υλο στην τηλεοπτική του ακμή. Ηταν και μια έμμεση υπενθύμιση της σχετικότητ­ας και της ρηχότητας που έχει η πολιτική. Οταν την έχεις μελετήσει τόσο καλά, όσο εκείνος· όταν έχει εντρυφήσει σε όλες τις βίαιες στροφές της, ξέρεις ότι τις περισσότερ­ες φορές της αξίζει μόνο αυτό: Ενα λοξό χαμόγελο.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece