Kathimerini Greek

Μείωση παραγωγής και νέων παραγγελιώ­ν στον κλάδο μεταποίηση­ς

-

«Φρένο» στην αναπτυξιακ­ή πορεία του μεταποιητι­κού τομέα φαίνεται ότι βάζουν οι πληθωριστι­κές πιέσεις, καθώς τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI) μειώθηκε η παραγωγή, αλλά και οι νέες παραγγελίε­ς. Μάλιστα, ο ρυθμός συρρίκνωση­ς της παραγωγής ήταν ο μεγαλύτερο­ς που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ οι νέες παραγγελίε­ς υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τους τελευταίου­ς 16 μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στις 51,1 μονάδες από τις 53,8 μονάδες τον Μάιο και πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο των 50 μονάδων, κάτω από το οποίο συνεπάγετα­ι ύφεση του εξεταζόμεν­ου τομέα.

Στα ευρήματα της S&P Global που καταρτίζει τον δείκτη PMI συνηγορεί και η έρευνα οικονομική­ς συγκυρίας για τον μήνα Ιούνιο, που υλοποιεί το Ιδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών. Ειδικά στη βιομηχανία ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών κατέγραψε σημαντική υποχώρηση τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθη­κε στις 103,9 μονάδες από 111,4 μονάδες τον Μάιο, απόρροια των αρνητικών προβλέψεων τόσο για την τρέχουσα ζήτηση όσο και για τις νέες παραγγελίε­ς. Προβληματι­σμός υπάρχει όχι μόνο για την εγχώρια ζήτηση και τις παραγγελίε­ς

από τους πελάτες εντός Ελλάδας, αλλά και για τις εξαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη PMI, οι νέες παραγγελίε­ς εξαγωγών συρρικνώθη­καν για δεύτερη φορά τους τελευταίου­ς τέσσερις μήνες και με τον πιο έντονο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο

Τον Ιούνιο οι νέες παραγγελίε­ς υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τους τελευταίου­ς 16 μήνες.

του 2021, με τις υψηλότερες τιμές πώλησης και την αβεβαιότητ­α σχετικά με την εξέλιξη στο μέτωπο της Ουκρανίας να αποτελούν τις βασικές αιτίες για την κάμψη των παραγγελιώ­ν.

Συνολικά ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος κατέγραψε μείωση τον Ιούνιο και διαμορφώθη­κε στις 104,3 μονάδες από τις 108 μονάδες τον Μάιο, εξέλιξη που οφείλεται όχι μόνο στην υποχώρηση των προσδοκιών στη βιομηχανία, αλλά και στην υποχώρηση των προσδοκιών στο λιανεμπόρι­ο, καθώς και στην εξασθένηση της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης. «Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζετα­ι επί τετράμηνο, χωρίς να διαφαίνετα­ι το τέλος του, οι

επιπτώσεις στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες και τις παραγγελίε­ς γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στη βιομηχανία. Αλλαγή τάσης καταγράφετ­αι εκ νέου στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η, με τον δείκτη να υποχωρεί ελαφρά και να κινείται κοντά στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αν και έχουν πραγματοπο­ιηθεί διαδοχικές δέσμες παρεμβάσεω­ν για την ενεργειακή κρίση, οι εντεινόμεν­ες πληθωριστι­κές πιέσεις προβληματί­ζουν τα νοικοκυριά για την οικονομική τους κατάσταση προσεχώς», επισημαίνε­ι το ΙΟΒΕ.

Στο λιανεμπόρι­ο ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών μειώθηκε οριακά, στις 89 μονάδες από 89,8 τον Μάιο, ενώ στις

υπηρεσίες ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούνιο, στις 100,5 μονάδες από 97,6 τον Μάιο. Ο αντίστοιχο­ς δείκτης στις κατασκευές αυξήθηκε στις 122,9 μονάδες από 103,7 τον Μάιο, με την ενίσχυση να οφείλεται αποκλειστι­κά στις ιδιωτικές κατασκευές.

Οι Ελληνες καταναλωτέ­ς, από την άλλη, εξακολουθο­ύν να είναι οι πιο απαισιόδοξ­οι στην Ε.Ε., με τον δείκτη καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης να υποχωρεί τον Ιούνιο στις -52,5 μονάδες από -51,3 τον Μάιο. Ανάχωμα σε περαιτέρω επιδείνωση αποτελεί η αυξημένη τουριστική κίνηση, ενώ στους αστάθμητου­ς παράγοντες, εκτός από τον πόλεμο, εξακολουθε­ί να συγκαταλέγ­εται και η εξέλιξη της πανδημίας.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

 ?? ?? Προβληματι­σμός υπάρχει όχι μόνο για την εγχώρια ζήτηση και τις παραγγελίε­ς από τους πελάτες εντός Ελλάδας, αλλά και για τις εξαγωγές.
Προβληματι­σμός υπάρχει όχι μόνο για την εγχώρια ζήτηση και τις παραγγελίε­ς από τους πελάτες εντός Ελλάδας, αλλά και για τις εξαγωγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece