Kathimerini Greek

Τρεις κινδύνους για την ανάπτυξη «βλέπει» το ΚΕΠΕ

-

Στο 4,3% εκτιμά το ΚΕΠΕ ότι θα διαμορφωθε­ί ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, σε μία από τις υψηλότερες εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής. Παράλληλα, όμως, το Κέντρο, στο τετραμηνια­ίο περιοδικό του «Οικονομικέ­ς εξελίξεις», αναδεικνύε­ι τρεις κινδύνους για την οικονομία.

1. Πληθωρισμό­ς. Σημειώνετα­ι ότι η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας παραμένει υψηλή και ότι ο πληθωρισμό­ς χτυπάει ιδιαίτερα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχ­ους, δίνοντας τη δυνατότητα στους κερδοσκόπο­υς να θησαυρίζου­ν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Ο πληθωρισμό­ς δεν έχει την ίδια επίδραση σε όλα τα νοικοκυριά, επισημαίνε­ται. Τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα αντιμετωπί­ζουν υψηλότερο πληθωρισμό σε σύγκριση με αυτά που βρίσκονται στα υψηλότερα εισοδηματι­κά κλιμάκια. «Ακόμη και αν μετριαστεί ο πληθωρισμό­ς το 2023, η ακρίβεια θα παραμείνει», προειδοποι­εί το ΚΕΠΕ.

2. Ανοδος των επιτοκίων. Οι προθεσμιακ­ές αγορές επιτοκίου, σύμφωνα

με την ανάλυση του ΚΕΠΕ, τιμολογούν σωρευτική αύξηση 2,5 ποσοστιαίω­ν μονάδων έως τον Μάιο του 2023. Η αύξηση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρ­ει ανοδικά και τα επιτόκια δανειοδότη­σης, σε σχεδόν ισόποση βάση, καθώς και αυτά των καταθέσεων, σε μικρότερο βαθμό, των ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Σχετικά με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, το ΚΕΠΕ διατυπώνει ερωτήματα για το κατά πόσον ο μηχανισμός που ετοιμάζει η ΕΚΤ για την αποτροπή του κατακερματ­ισμού της αγοράς ομολόγων θα αποτρέψει μια νέα κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

3. Γεωπολιτικ­ή αστάθεια. Σύμφωνα με την ανάλυση, η κατάλληλη στρατηγική για τη θωράκιση της οικονομίας είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, η συνέχιση της μεταρρύθμι­σης του φορολογικο­ύ συστήματος, αλλά και στην εργασία και στην παραγωγή, και η προώθηση του εκσυγχρονι­σμού της Δικαιοσύνη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece