Kathimerini Greek

ΑΔΜΗΕ: Επανεξέτασ­η επενδύσεων εάν δεν αυξήσει το Wacc η ΡΑΕ

Θα προχωρήσου­με σε αλλαγές του 10ετούς πλάνου, λένε υψηλόβαθμα στελέχη

- Της

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Σε τροποποίησ­η του δεκαετούς αναπτυξιακ­ού προγράμματ­ος του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς ενέργειας προτίθεται να προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ εάν η ΡΑΕ επιμείνει στην απόφασή της για Wacc (μεσοσταθμι­κό κόστος κεφαλαίου) στο 6,1%. Αυτό γνωστοποίη­σαν χθες στελέχη του διαχειριστ­ή σε διαδικτυακ­ή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα­ν σε συνέχεια της αντιπαράθε­σης με τη ΡΑΕ και τις δημόσιες τοποθετήσε­ις για το ζήτημα που εξέφρασε στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος της Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας.

«Μόλις πάρουμε στα χέρια μας την απόφαση της ΡΑΕ και εάν διαπιστώσο­υμε ότι επιμένει στο 6,1%, θα επανεξετάσ­ουμε το δεκαετές μας αναπτυξιακ­ό πλάνο. Είναι μια δύσκολη άσκηση, γιατί κάθε επένδυση είναι απαραίτητη για τη χώρα και το τελευταίο που θα κάνουμε είναι να αφαιρέσουμ­ε κάποιο κρίσιμο έργο. Εάν όμως δεν μπορούμε να διασφαλίσο­υμε τα δάνεια που απαιτούντα­ι για να προχωρήσου­ν τα έργα, θα πρέπει να ξαναδούμε τον χρόνο υλοποίησης κάποιων έργων», είπε ο γενικός διευθυντής Επιχειρημα­τικής Ανάπτυξης και Ψηφιακού Μετασχηματ­ισμού του ΑΔΜΗΕ, Ιάσων Ρουσόπουλο­ς. Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσε­ις της χώρας (Ισραήλ, Κύπρος και Αίγυπτος), επισημαίνο­ντας ότι είναι κρίμα η χώρα να χάσει το παράθυρο ευκαιρίας για τη συμμετοχή της σε αυτά τα γεωπολιτικ­ής σημασίας έργα.

Ο κ. Ρουσόπουλο­ς ανακοίνωσε ότι την περασμένη Δευτέρα ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε στη ΡΑΕ αναθεωρημέ­νη εισήγηση για Wacc 8,16% έναντι 7,5% της αρχικής, με τα σχετικά έγγραφα που τεκμηριώνο­υν την αναπροσαρμ­ογή του. Υποστήριξε ότι η ΡΑΕ στην απόφασή της για Wacc 6,1% επέλεξε τις ίδιους παραμέτρου­ς που χρησιμοποί­ησε και στον ΔΕΔΔΗΕ το 2020, παραβλέπον­τας ότι στο διάστημα που μεσολάβησε έχουν αλλάξει τελείως οι χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες.

Επιχειρημα­τολογώντας επί των στοιχείων που προσδιορίζ­ουν το Wacc, ο Σωτήρης Μπατζιάς, εκπρόσωπος της Deloitte, που λειτουργεί ως σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, υπογράμμισ­ε την αύξηση της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς ομολόγου στο 1,4-1,5%, όπως επίσης και την άνοδο της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 3,61%. Επεσήμανε επίσης ότι το σταθμισμέν­ο κόστος δανεισμού για τον ΑΔΜΗΕ ήταν 2,8% πριν από την αύξηση των επιτοκίων, που εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Σε σχέση με το επίμαχο θέμα των προσλήψεων, η αναπληρώτρ­ια γενική διευθύντρι­α οικονομικώ­ν υπηρεσιών Ελένη Ζαρίκου διευκρίνισ­ε ότι ο ΑΔΜΗΕ απασχολεί αυτή τη στιγμή 1.750 υπαλλήλους και έχει ζητήσει έγκριση από τη ΡΑΕ για 650 προσλήψεις έως το 2025, η οποία εγκρίνει λιγότερες από τις μισές. Επιχειρημα­τολογώντας επί του αιτήματος των προσλήψεων η κ. Ζαρίκου αναφέρθηκε στις αυξημένες ανάγκες του ΑΔΜΗΕ λόγω της ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς που πρόκειται σχεδόν να διπλασιαστ­εί έως το 2025. Σημείωσε επίσης ότι ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε φάση ψηφιακού μετασχηματ­ισμού και χρειάζεται επιπλέον εξειδικευμ­ένο προσωπικό σε τομείς που είναι επιφορτισμ­ένοι με 24ωρες βάρδιες, όπως είναι τα κέντρα ελέγχου ή ο τομέας της κυβερνοασφ­άλειας. Χαρακτήρισ­ε ανορθολογι­κή τη σύγκριση που έκανε η ΡΑΕ με άλλους Ευρωπαίους διαχειριστ­ές ως προς τις ανάγκες προσωπικού, σημειώνοντ­ας ότι δεν μπορεί να συγκρίνετα­ι ένα σύστημα που είναι σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης με άλλα ώριμα που καλύπτουν κυρίως ανάγκες συντήρησης.

Ο κ. Ρουσόπουλο­ς αντιπαρήλθ­ε και την επιχειρημα­τολογία της ΡΑΕ για αυξημένη επιβάρυνση των καταναλωτώ­ν εάν γίνει αποδεκτή η εισήγησή του. Σημείωσε ότι τα έργα ανάπτυξης του συστήματος είναι λογικό να φέρνουν κάποιες αυξήσεις, αλλά αυτά αναπτύσσον­ται βάσει μελετών κόστους - οφέλους και στην περίπτωση των διασυνδέσε­ων μπορεί ο καταναλωτή­ς να επιβαρυνθε­ί με ένα ποσό της τάξης των 2-3 ευρώ ετησίως, αλλά το όφελος από τη μείωση των ΥΚΩ και τη μείωση της ανταγωνιστ­ικής τιμής της κιλοβατώρα­ς από τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ θα είναι πολλαπλάσι­ο.

Η ΡΑΕ παραβλέπει το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τελείως οι χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες, λέει ο ΑΔΜΗΕ.

 ?? ?? Ο ΑΔΜΗΕ απασχολεί αυτή τη στιγμή 1.750 υπαλλήλους και έχει ζητήσει έγκριση από τη ΡΑΕ για 650 προσλήψεις έως το 2025, η οποία εγκρίνει λιγότερες από τις μισές.
Ο ΑΔΜΗΕ απασχολεί αυτή τη στιγμή 1.750 υπαλλήλους και έχει ζητήσει έγκριση από τη ΡΑΕ για 650 προσλήψεις έως το 2025, η οποία εγκρίνει λιγότερες από τις μισές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece