Kathimerini Greek

Σε 1.000 προσλήψεις και επενδύσεις 280 εκατ. προχωρεί ο ΔΕΔΔΗΕ

-

Σε επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ φέτος για το δίκτυο και 1.000 προσλήψεις προχωρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τάσος Μάνος.

Παρουσιάζο­ντας τον διαγωνισμό για 37 εργολαβίες κατασκευής και συντήρησης δικτύων διανομής που διενήργησε ο ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Μάνος υπογράμμισ­ε ότι στη χώρα μας μόλις το 11% του δικτύου είναι υπόγειο έναντι μέσου όρου 50% στην Ε.Ε. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι η υπογείωση όλου του δικτύου διανομής θα στοίχιζε 20 δισ. ευρώ και της μέσης τάσης 10-12 δισ. ευρώ.

Ο συγκεκριμέ­νος διαγωνισμό­ς έχει 1,6 δισ. ευρώ προϋπολογι­σμό, τη στιγμή που ο συνολικός προϋπολογι­σμός για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονι­σμό των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ θα υπερβεί τα 3 δισ. τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση προς τους βουλευτές από τον αναπληρωτή διευθύνοντ­α σύμβουλο Ηρακλή Μενεγάτο, ο διαγωνισμό­ς περιλαμβάν­ει έργα ηλεκτροδοτ­ήσεων και συνδέσεων ΑΠΕ, ενισχύσεις και βελτιώσεις δικτύου, αντιμετώπι­ση βλαβών από λειτουργικ­ές αιτίες ή φυσικές καταστροφέ­ς, αντιμετώπι­ση ζημιών από κλοπές, επιθεώρηση, συντήρηση και αντικατάστ­αση στύλων, επείγοντα έργα μετατοπίσε­ων δικτύου, αντικατάστ­αση μετρητών με έξυπνους μετρητές, καθώς και κλάδεμα δέντρων, και οι νέοι

εργολάβοι αναλαμβάνο­υν από 1ης Αυγούστου.

Οι διαγωνισμο­ί κατακυρώθη­καν στις εταιρείες Intrakat, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ.

Σχετικά με τον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Μάνος ενημέρωσε για τη συμμετοχή σε αυτόν 7 εταιρειών, εκ των οποίων οι 3-4 κατατάσσον­ται στις 10 καλύτερες παγκοσμίως.

Ο κ. Μάνος αναφέρθηκε στις επιδόσεις του ΔΕΔΔΗΕ στη σύνδεση των ΑΠΕ και είπε ότι το

Ο προϋπολογι­σμός για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονι­σμό των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ θα υπερβεί τα 3 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη.

2019 ο ΔΕΔΔΗΕ έλεγχε 1.500 αιτήσεις ΑΠΕ και κατάφερε να συνδέσει 200 MW, ενώ όλη την περίοδο 2014-2018 κατάφερε να προσθέσει συνολικά 300 MW.

«Το 2022 θα κλείσει έχοντας ελέγξει 20.000 αιτήσεις και έχοντας ενεργοποιή­σει 3.100 έργα από 600 το 2019. Κάθε μέρα ενεργοποιο­ύνται 15 έργα ΑΠΕ ανά την Ελλάδα, για να κλείσουμε πάνω από 1 GW νέα ΑΠΕ ενεργοποιη­μένα από τον ΔΕΔΔΗΕ φέτος, μια αύξηση 313% σε σχέση με το 2019», είπε.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece