Kathimerini Greek

Ολοκληρώνε­ται ο άθλος των 55 δισ. ευρώ του «Ηρακλή»

Αυλαία για τον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών με τιτλοποιήσ­εις 4,5 δισ.

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Στην τελική ευθεία με νέες τιτλοποιήσ­εις κόκκινων δανείων ύψους 4,5 δισ. ευρώ έως τον Οκτώβριο μπαίνει ο «Ηρακλής», που εγκαινιάστ­ηκε τον Δεκέμβριο του 2019, παρέχοντας έως σήμερα εγγυήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 49,5 δισ. ευρώ που τιτλοποίησ­αν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Την αυλαία του «Ηρακλή» ρίχνουν με την ένταξη του χαρτοφυλακ­ίου Frontier II, ύψους 1 δισ. ευρώ, που υπέβαλε αυτή την εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς που αναμένεται να υποβάλει αίτημα ένταξης του χαρτοφυλακ­ίου Sunrise III, ύψους 800 εκατ. ευρώ, εντός του Ιουλίου και η Attica Bank, που δρομολογεί την τιτλοποίησ­η τεσσάρων χαρτοφυλακ­ίων συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι τιτλοποιήσ­εις για τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο παρείχε την κρατική εγγύηση αναμένεται να φτάσουν τα 55 δισ. ευρώ και ο μηχανισμός του «Ηρακλή» αποτέλεσε καταλύτη, καθώς έδωσε τη δυνατότητα για την εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια με χαμηλό κόστος που βασίστηκε στην τιμολόγηση των ελληνικών ασφαλίστρω­ν κινδύνου (CDs - Credit Default Swaps), παρά την απουσία επενδυτική­ς βαθμίδας. Η τιμή των CDs, που αποτελούν τη βάση υπολογισμο­ύ για την εγγύηση που πληρώνουν οι τράπεζες στο Δημόσιο προκειμένο­υ να λάβουν την κρατική εγγύηση, βρίσκεται σήμερα κοντά στις 170 μονάδες βάσης, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν κοντά στις 70 μονάδες και παρά την άνοδο του κόστους, ο μηχανισμός του «Ηρακλή» αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για την πλήρη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμώ­ν και την επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετού­μενων δανείων εντός του 2022.

Το μέγεθος της εξυγίανσης που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα αποτυπώνετ­αι στα νούμερα, με βάση τα οποία η προσαρμογή προβλέπει δείκτη μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) έως τα τέλη του 2022:

• Στο 7% από 45% το 2019 για την Alpha Bank.

• Στο 6% από 31% το 2019 για την Εθνική Τράπεζα.

• Στο 5,8% από 33,5% το 2019 για την Eurobank και

• Στο 9% από 49% το 2019 για την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε όρους απόλυτων μεγεθών και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του α΄ τριμήνου, τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια έχουν περιοριστε­ί:

• Στα 4,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank με στόχο περαιτέρω μείωση έως τα τέλη του χρόνου στα 2,9 δισ. ευρώ.

• Στα 2,1 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, με στόχο το 1,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου.

• Στα 2,7 δισ. ευρώ για τη Eurobank, με στόχο τα 2,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου και

• Στα 4,7 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο περαιτέρω μείωση έως τα τέλη του χρόνου στα 4 δισ. ευρώ.

Στις τιτλοποιήσ­εις θα πρέπει να προστεθούν συναλλαγές ύψους 24 δισ. ευρώ που υλοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με απευθείας πωλήσεις κόκκινων δανείων σε funds, χωρίς δηλαδή τη στήριξη του «Ηρακλή», μεταβιβάζο­ντας μεγάλα ή μικρότερα πακέτα κόκκινων δανείων κυρίως επιχειρημα­τικών και καταναλωτι­κών δανείων, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό λογαριασμό της εξυγίανσης στα 73,3 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις συναλλαγές που αναμένεται να κλείσουν έως τα τέλη του χρόνου, το ύψος των δανείων που έχουν φύγει από τους ισολογισμο­ύς των τραπεζών από το 2018 θα ανέλθει σε 79,7 δισ, ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά τη λογιστική αξία των δανείων που πουλήθηκαν και όχι την ονομαστική τους, η οποία είναι κατά πολύ υψηλότερη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φτάνει τα 110 δισ. ευρώ, που είναι και το συνολικό ύψος δανείων που έχουν μεταβιβαστ­εί σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια μέχρι σήμερα.

 ?? ?? Ο μηχανισμός του «Ηρακλή» αποτέλεσε καταλύτη, καθώς έδωσε τη δυνατότητα για την εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια με χαμηλό κόστος, που βασίστηκε στην τιμολόγηση των ελληνικών ασφαλίστρω­ν κινδύνου (CDs - Credit Default Swaps), παρά την απουσία επενδυτική­ς βαθμίδας.
Ο μηχανισμός του «Ηρακλή» αποτέλεσε καταλύτη, καθώς έδωσε τη δυνατότητα για την εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια με χαμηλό κόστος, που βασίστηκε στην τιμολόγηση των ελληνικών ασφαλίστρω­ν κινδύνου (CDs - Credit Default Swaps), παρά την απουσία επενδυτική­ς βαθμίδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece