Kathimerini Greek

Νέες ενισχύσεις έως 100.000 ευρώ για νεοφυείς επιχειρήσε­ις

- Της * Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ*

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει προκηρυχθε­ί και είναι «ανοιχτή» για υποβολή αιτήσεων η δράση «Στήριξη νεοφυών επιχειρήσε­ων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” εν μέσω πανδημίας COVID-19 - β΄ κύκλος». Η δράση συγχρηματο­δοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από εθνικούς πόρους. Η συνολική δημόσια χρηματοδότ­ηση για τον β΄ κύκλο της δράσης ανέρχεται σε 34.000.000 ευρώ για το σύνολο των περιφερειώ­ν της χώρας.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, oι νεοφυείς καινοτόμοι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις αποτελούν ένα δυναμικό και πολλά υποσχόμενο τμήμα της ελληνικής οικονομίας με προσανατολ­ισμό προς την καινοτομία ή/και την έρευνα, με υψηλό θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς και στη μετάβασή της σε νέο παραγωγικό μοντέλο, ενώ παράλληλα προσπαθούν, πέραν της διατήρησης των υφισταμένω­ν θέσεων εργασίας τους, να δημιουργήσ­ουν νέες, ει δυνατόν για προσωπικό υψηλής εξειδίκευσ­ης. Στόχο της δράσης αποτελεί η ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσε­ων των ενταγμένων στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσε­ων «Elevate Greece», με τη μορφή μη επιστρεπτέ­ας επιχορήγησ­ης, ως κεφάλαιο κίνησης, για την κάλυψη εξόδων τους έτσι ώστε οι επιχειρήσε­ις να παραμείνου­ν βιώσιμες και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της δράσης είναι επιχειρήσε­ις για τις οποίες συντρέχουν όροι και προϋποθέσε­ις που αναγράφοντ­αι αναλυτικά στον δημοσιευμέ­νο οδηγό. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Οι επιλέξιμες επιχειρήσε­ις θα πρέπει να:

– Είναι εγγεγραμμέ­νες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσε­ων «Elevate Greece».

– Λειτουργού­ν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια.

– Εχουν κάνει έναρξη δραστηριότ­ητας έως 31/12/2021.

– Είναι πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσε­ις.

– Ασκούν δραστηριότ­ητα συμβατή με τομέα της εθνικής στρατηγική­ς έξυπνης εξειδίκευσ­ης RIS3. – Δραστηριοπ­οιούνται σε έναν από τους επιλέξιμου­ς ΚΑΔ, όπως αναφέροντα­ι στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση.

– Λειτουργού­ν αποκλειστι­κά με τη μορφή: ΙΚΕ, ΕΠΕ, Α.Ε. – Δραστηριοπ­οιούνται εντός της ελληνικής επικράτεια­ς, ήτοι έχουν ελληνικό ΑΦΜ ή πιστοποιητ­ικό από το ΓΕΜΗ/Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

– Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις ακόλουθες κατηγορίες δαπανών να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 6.250 ευρώ, ήτοι: των αγορών εμπορευμάτ­ων χρήσης, των αγορών α΄ υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένο­υς (πλην αυτών που απασχολήθη­καν σε αγροτικές- βιολογικές δραστηριότ­ητες), του συνόλου των διαφόρων λειτουργικ­ών εξόδων. – Τηρούν απλογραφικ­ά ή διπλογραφι­κά βιβλία.

– Εχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς και ΦΠΑ (εφόσον είναι υποκείμενε­ς) για το έτος αναφοράς 2020 εμπρόθεσμα,

σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, ή υπεύθυνη δήλωση για όσες επιχειρήσε­ις επιλέξουν ως έτος αναφοράς το 2021.

– Δεν χαρακτηρίζ­ονται «προβληματι­κές» σύμφωνα τον ορισμό του προσωρινού πλαισίου στήριξης.

Στο πλαίσιο της δράσης επιχορηγού­νται οι επιχειρήσε­ις του «Elevate Greece» με ποσό έως 80% των εξόδων της επιχείρηση­ς για το έτος αναφοράς (2020 ή 2021), με ελάχιστο ποσό επιχορήγησ­ης τις 5.000 ευρώ και μέγιστο τις 100.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενο­ι επιλέγουν το έτος που πραγματοπο­ίησαν τις υψηλότερες δαπάνες κεφαλαίου κίνησης, ήτοι το 2020 ή το 2021, επί των οποίων θα υπολογιστε­ί το αιτούμενο ποσό επιχορήγησ­ης. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστε­ί το παραπάνω ποσοστό προκύπτουν όπως έχει ήδη αναφερθεί, από το άθροισμα των αγορών εμπορευμάτ­ων χρήσης, των αγορών α΄ υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένο­υς καθώς και τα διάφορα λειτουργικ­ά έξοδα. Επισημαίνε­ται ότι μία επιχείρηση δεν μπορεί να επιδοτηθεί και από τις δύο προσκλήσει­ς για το ίδιο έτος αναφοράς, δηλαδή για το 2020.

Η επιδότηση των ωφελούμενω­ν επιχειρήσε­ων με έξοδα ίσα ή άνω του ποσού των 125.000 ευρώ ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Δεν επιδοτούντ­αι επιχειρήσε­ις σε περίπτωση που το

Η συνολική δημόσια χρηματοδότ­ηση για τον β΄ κύκλο της δράσης ανέρχεται σε 34.000.000 ευρώ για το σύνολο των περιφερειώ­ν της χώρας.

αποτέλεσμα του ελέγχου αποδεικνύε­ι άθροισμα εξόδων μικρότερο των 6.250 ευρώ.

Οι αιτήσεις αξιολογούν­ται άμεσα, με σειρά προτεραιότ­ητας (first in - first out), σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικ­ής υποβολής τους. Επισημαίνε­ται ότι δεν θα υπάρχει βαθμολόγησ­η των προτάσεων παρά μόνο διαπίστωση τήρησης των τυπικών προϋποθέσε­ων συμμετοχής.

Οι δικαιούχοι έχουν την υποχρέωση να αναλώσουν το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης εντός του 2022. Αυτό θα αποδεικνύε­ται από το έντυπο Ε3 του έτους 2022. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο που θα διενεργηθε­ί και αφού έχουν υποβληθεί οι φορολογικέ­ς δηλώσεις των επιχειρήσε­ων, διαπιστωθε­ί το αντίθετο, η διαφορά μεταξύ καταβληθέν­τος ποσού και αθροίσματο­ς δηλωθέντων ποσών θα αναζητείτα­ι ως αχρεωστήτω­ς καταβληθέν ποσό. Η αίτηση υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (http:// www.ependyseis.gr/mis). Τα πλήρη στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν αναζητηθού­ν στις ιστοσελίδε­ς της ΓΓΕΤ http://www.gsrt. gr καθώς και του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), http://www. antagonist­ikotita.gr. Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως 31/10/2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece