Kathimerini Greek

Δημόσια πρόταση για το 70% της Byte από την Ideal Holdings

Το συνολικό προσφερόμε­νο αντάλλαγμα για κάθε μετοχή φθάνει τα 3,495 ευρώ

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Στην εξαγορά τουλάχιστο­ν του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας πληροφορικ­ής Byte επιδιώκει να προχωρήσει ο όμιλος συμμετοχών Ideal, που υπέβαλε χθες προαιρετικ­ή δημόσια πρόταση επιβεβαιών­οντας τις πληροφορίε­ς που διακινούντ­αν αρκετές ώρες πριν από τη γνωστοποίη­ση στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών.

Η Ideal προσφέρει για κάθε μετοχή της Byte 2,1 ευρώ σε μετρητά καθώς και μετοχές του ομίλου, με το συνολικό αντάλλαγμα να διαμορφώνε­ται σε 3,495 ευρώ ανά μετοχή. Σε συνέχεια, όμως, της ανακοίνωση­ς για την προαιρετικ­ή δημόσια πρόταση της Ideal, η Byte έκανε γνωστό ότι «δεν υπάρχουν διαπραγματ­εύσεις των βασικών μετόχων για την πώληση των μετοχών της εταιρείας». Πρόκειται περί επιθετικής εξαγοράς; Πηγές με γνώση απαντούν αρνητικά, υποστηρίζο­ντας ότι ο όρος «επιθετική» αντιστοιχε­ί στην αρνητική στάση της διοίκησης της προς εξαγορά εταιρείας, κάτι που δεν προκύπτει από τη διατύπωση της εταιρείας πληροφορικ­ής, που σημειώνει, απλώς, ότι δεν υφίστανται διαπραγματ­εύσεις για την πώληση μετοχών της.

Την Byte, η οποία εάν περιέλθει στον έλεγχο της Ideal θα τεθεί εκτός χρηματιστη­ριακού ταμπλό, ελέγχουν με ποσοστό 55,4% η οικογένεια Βυζαντίου, ενώ στην Alpha Bank και την Alpha Asset Management ανήκουν το 13,03% και το 5,52%, αντίστοιχα. Το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί τις επόμενες μέρες, μετά και την αναμενόμεν­η έγκριση του Πληροφορια­κού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς.

Η τιμή της μετοχής της Byte έκλεισε, κατά τη χθεσινή διαπραγμάτ­ευση στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, στα 3,13 ευρώ, με την κεφαλαιοπο­ίηση της εταιρείας πληροφορικ­ής να διαμορφώνε­ται σε 49,5 εκατ. ευρώ. Κατά τη

χρήση του 2021 η Byte αύξησε τον ενοποιημέν­ο κύκλο εργασιών κατά 26%, σε 39,8 εκατ. ευρώ, και ενίσχυσε κατά 86% τα κέρδη μετά από φόρους, σε 3,1 εκατ. ευρώ. Η Byte έχει συμμετάσχε­ι στην προσαρμογή του μητρώου ασθενών COVID-19, αλλά και στη δημιουργία της πλατφόρμας διαχείριση­ς αποθεμάτων, διανομής, διάθεσης και ηλεκτρονικ­ής καταγραφής των δικαιούχων των αυτοδιαγνω­στικών τεστ ελέγχου της νόσησης από COVID-19. Εχει ακόμη υλοποιήσει, ως μέλος κοινοπραξί­ας, την εφαρμογή «myHealth».

Η απόκτηση του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Byte φαίνεται να υπακούει στη στρατηγική της Ideal για περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότ­ητάς της στον τομέα της πληροφορικ­ής, όπου διαθέτει παρουσία εδώ και δεκαετίες. Και αυτό σε μια συγκυρία κατά την οποία δημοπρατού­νται ολοένα και περισσότερ­α ψηφιακά έργα με χρηματοδότ­ηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ενώ η ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται συνεχώς.

Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Ideal, μέσω των Adacom και Netbull, δραστηριοπ­οιείται στην αγορά υπηρεσιών ηλεκτρονικ­ών υπογραφών και λύσεων κυβερνοασφ­άλειας σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο εκτός από την Ελλάδα. Επίσης, μέσω της εταιρείας i-docs δραστηριοπ­οιείται στον τομέα ανάπτυξης λογισμικού. H Ideal, με πρόεδρο τον Λάμπρο Παπακωνστα­ντίνου, ενισχύει την υφιστάμενη δραστηριότ­ητά της ή επενδύει σε νέους τομείς.Φέτος εξαγόρασε τη Netbull, όπως και τη βιομηχανία παραγωγής μεταλλικών πωμάτων στη Νότια Αφρική, Coleus Packaging.

Το χαρτοφυλάκ­ιο των εταιρειών της Ideal Holdings περιλαμβάν­ει την Astir Vitogianni­s (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων), την εταιρεία παραγωγής premium mixers (αναψυκτικά για τη χρήση σε κοκτέιλ) Three Cents και τις Ideal Electronic­s και Ideal Home Appliances με αντικείμεν­ο την αντιπροσωπ­εία, διανομή και υποστήριξη λευκών ηλεκτρικών συσκευών, προϊόντων τεχνολογία­ς και λογισμικού κυβερνοασφ­άλειας.

Η τιμή της μετοχής της Byte έκλεισε κατά τη χθεσινή διαπραγμάτ­ευση στο Χρηματιστή­ριο στα 3,13 ευρώ.

 ?? ?? Η Ideal στοχεύει σε περαιτέρω ενίσχυση στον τομέα της πληροφορικ­ής, καθώς δημοπρατού­νται ολοένα και περισσότερ­α ψηφιακά έργα με χρηματοδότ­ηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Η Ideal στοχεύει σε περαιτέρω ενίσχυση στον τομέα της πληροφορικ­ής, καθώς δημοπρατού­νται ολοένα και περισσότερ­α ψηφιακά έργα με χρηματοδότ­ηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece