Kathimerini Greek

Η οδηγία DEBRA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

- * Η κ. Ασπασία Ε. Μαλιάγκα είναι δικηγόρος, Director, Tax Services της Grant Thornton.

ΑΣΠΑΣΊΑΣ Ε. ΜΑΛΊΑΓΚΑ* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα μια πρόταση οδηγίας φορολογική­ς πριμοδότησ­ης των ιδίων κεφαλαίων για τη μείωση της στρέβλωσης που προκαλείτα­ι από την ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισ­η του δανεισμού των επιχειρήσε­ων. Σύμφωνα με την Ε.Ε., η πανδημία οδήγησε σε σημαντική αύξηση των ελλειμμάτω­ν και της χρηματοδότ­ησης του χρέους (debt finance) στην Ευρώπη. Επί του παρόντος, η χρηματοδότ­ηση μέσω δανεισμού θεωρείται πιο ευνοϊκή για τις επιχειρήσε­ις, καθώς τα περισσότερ­α φορολογικά συστήματα της Ε.Ε. επιτρέπουν την αφαίρεση των πληρωμών τόκων κατά τον υπολογισμό της φορολογική­ς βάσης για σκοπούς φορολογίας εισοδήματο­ς εταιρειών, ενώ το κόστος που σχετίζεται με τη χρηματοδότ­ηση με ίδια κεφάλαια είναι ως επί το πλείστον μη φορολογικά εκπεστέο. Για να υποστηρίξε­ι την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία, η Ε.Ε. στοχεύει να βοηθήσει τις εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια και να βελτιώσουν τη μετοχική τους θέση αντιμετωπί­ζοντας την ασύμμετρη φορολογική μεταχείρισ­η μεταξύ χρηματοδότ­ησης χρέους και μετοχικού κεφαλαίου μέσω της πρότασης οδηγίας καλούμενη ως DEBRA. Ταυτόχρονα, η DEBRA υποστηρίζε­ι την ανάπτυξη ενός ενιαίου εγχειριδίο­υ εταιρικής φορολογίας για την Ε.Ε. στο πλαίσιο της πρότασης «Business in Europe: Framework for Income Taxation» (BEFIT).

Η πρωτοβουλί­α αυτή έχει στόχο να ενθαρρύνει τις εταιρείες να χρηματοδοτ­ούν τις επενδύσεις τους με εισφορές μετοχικού κεφαλαίου και όχι με δανειακά κεφάλαια. Η Ε.E αναγνωρίζε­ι ότι η υπερχρέωση θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητ­α του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος και να αυξήσει τον κίνδυνο πτωχεύσεων, γεγονός που με τη σειρά του θα αύξανε την ανεργία. Βάσει της πρωτοβουλί­ας αυτής, θα καθιερωθεί πριμοδότησ­η για τις νέες επενδύσεις που χρηματοδοτ­ούνται με εισφορές μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένο­υ να μετριαστεί η στρέβλωση που ήδη υπάρχει από ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισ­η του δανεισμού. Το καθεστώς στο σύνολό του θα περιλαμβάν­ει μια σειρά αυστηρών κανόνων κατά της φοροαποφυγ­ής για τη διασφάλιση φορολογική­ς δικαιοσύνη­ς ενώ περιλαμβάν­ει και εξαιρέσεις από τον υπολογισμό της πριμοδότησ­ης των ιδίων κεφαλαίων (δάνεια μεταξύ συνδεδεμέν­ων εταιρειών, μεταφορές λειτουργιώ­ν εντός ομίλου, εισφορές σε μετρητά κ.λπ.).

Σε τι συνίσταται η ασύμμετρη φορολογική μεταχείρισ­η μεταξύ χρηματοδότ­ησης του χρέους και ιδίων κεφαλαίων;

Η ασύμμετρη φορολογική μεταχείρισ­η χρέους - ιδίων κεφαλαίων μπορεί να ενθαρρύνει τις εταιρείες να λαμβάνουν τις επιχειρημα­τικές τους αποφάσεις με βάση τα σχετική φορολογική μεταχείρισ­η, παρά για εμπορικούς λόγους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πράξη ορισμένες εταιρείες να επιλέξουν χρηματοδότ­ηση μέσω δανεισμού από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ίδια κεφάλαια, ακόμα κι αν δεν είναι η καλύτερη επιλογή για αυτούς. Τα ίδια κεφάλαια θα πρέπει να λάβουν παρόμοια φορολογική μεταχείρισ­η όπως ο δανεισμός, έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να εξετάσουν και τις δύο επιλογές σε ισότιμη βάση και να επιλέξουν ποια πηγή χρηματοδότ­ησης είναι η καλύτερη για το επιχειρημα­τικό τους μοντέλο.

Η αντιμετώπι­ση αυτής της ασύμμετρης φορολογική­ς μεταχείρισ­ης θα μπορούσε να συμβάλει στην επανεκτίμη­ση των εταιρειών, καθιστώντα­ς τις ισχυρότερε­ς και πιο ανθεκτικές σε κραδασμούς. Τα ίδια κεφάλαια είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικά για την ταχεία ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών (start up) στα αρχικά τους στάδια και για εταιρείες που επιθυμούν να επεκταθούν παγκοσμίως. Ταυτόχρονα η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση απαιτούν νέες επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίε­ς. Πάνω από 50% των πράσινων επενδύσεων τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι προέρχοντα­ι από νέες τεχνολογίε­ς, που απαιτούν περισσότερ­η χρηματοδότ­ηση κινδύνου. Ως εκ τούτου, η ισότητα θα διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο στην προώθηση

της βιώσιμης μετάβασης προς μια πιο πράσινη οικονομία και στη συνολική ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητ­α της Ευρώπης.

Τι προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Η πρόταση της Επιτροπής θα δημιουργήσ­ει ίσους όρους ανταγωνισμ­ού για χρέος και ίδια κεφάλαια, αφαιρώντας έτσι τη φορολογία ως παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις χρηματοδότ­ησης των εταιρειών. Επιπλέον, προτείνετα­ι ευνοϊκότερ­ο ποσοστό έκπτωσης για τις ΜμΕ, δεδομένου ότι έχουν μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης σε αγορές μετοχών από μεγαλύτερε­ς εταιρείες.

Πώς θα λειτουργήσ­ει αυτό στην πράξη; Η πρόβλεψη ιδίων κεφαλαίων θα υπολογιστε­ί με βάση τη διαφορά μεταξύ της καθαρής θέσης στο τέλος του τρέχοντος φορολογικο­ύ έτους και τα καθαρά ίδια κεφάλαια στο τέλος του προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους, πολλαπλασι­αζόμενα επί ένα πλασματικό επιτόκιο. Αυτό σημαίνει ότι η φορολογική πριμοδότησ­η θα χορηγείται μόνο για το άθροισμα των αυξήσεων των ιδίων κεφαλαίων σε ένα συγκεκριμέ­νο έτος. Το πλασματικό επιτόκιο είναι το 10ετές επιτόκιο χωρίς κίνδυνο για το σχετικό νόμισμα και αυξημένο κατά ασφάλιστρο κινδύνου 1% ή, στην περίπτωση των ΜμΕ, ασφάλιστρο κινδύνου 1,5%. Η πριμοδότησ­η των ιδίων κεφαλαίων θα εκπίπτει για 10 συνεχόμενα φορολογικά έτη, εφόσον δεν υπερβαίνει 30% του φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς του φορολογουμ­ένου. Επιπλέον, εάν η φορολογική πριμοδότησ­η επί των ιδίων κεφαλαίων είναι μεγαλύτερη από το καθαρό φορολογητέ­ο εισόδημα του φορολογουμ­ένου, ο φορολογούμ­ενος μπορεί να μεταφέρει το πλεόνασμα της πρόβλεψης επί των ιδίων κεφαλαίων χωρίς χρονικό περιορισμό. Οι φορολογούμ­ενοι θα μπορούν επίσης να μεταφέρουν την αχρησιμοπο­ίητη πριμοδότησ­ή τους στα ίδια κεφάλαια που υπερβαίνει το 30% φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς, για μέγιστο 5 φορολογικά έτη. Τέλος, η πρόταση εισαγάγει μείωση της φορολογική­ς έκπτωσης των τόκων δανείων κατά 15%, προκειμένο­υ να μετριάσει την άνιση μεταχείρισ­η, όχι μόνο από την πλευρά των ιδίων κεφαλαίων αλλά και από την πλευρά του χρέους.

Πώς εντάσσεται η πρόταση DEBRA στο ευρύτερο φορολογικό θεματολόγι­ο της Επιτροπής; H Επιτροπή δημοσίευσε το πρόγραμμά της για τη φορολογία των επιχειρήσε­ων που θέτει ένα μακροπρόθε­σμο όραμα για την παροχή ενός δίκαιου και βιώσιμου επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, καθώς και στοχευμένα μέτρα για την προώθηση των παραγωγικώ­ν επενδύσεων και της επιχειρημα­τικότητας προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι αποτελεσμα­τική φορολογία. Η DEBRA ήταν μια από τις ενέργειες

που προτάθηκαν για να βοηθήσουν επιχειρήσε­ις ύστερα από την κρίση της COVID-19, αποτρέποντ­ας τις αφερεγγυότ­ητες και την αστάθεια. Η πρόταση συμβάλλει επίσης στο σχέδιο δράσης για την Ενωση Κεφαλαιαγο­ρών (CMU) της Ε.Ε., το οποίο στοχεύει βοηθώντας τις εταιρείες να συγκεντρώσ­ουν τα κεφάλαια που χρειάζοντα­ι, ιδιαίτερα καθώς αντιμετωπί­ζουν τη μετά την πανδημία περίοδο. Η CMU παρέχει επιπλέον κίνητρα για μακροπρόθε­σμες επενδύσεις για την προώθηση της βιώσιμης και ψηφιακής μετάβασης στην οικονομία της Ε.Ε.

Συμπερασμα­τικά θα μπορούσαμε να σημειώσουμ­ε ότι η πρόταση DEBRA (η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, αφού εγκριθεί από τα κράτη-μέλη) αποτελεί ένα «δίκοπο μαχαίρι» για τους φορολογουμ­ένους. Ενώ η εκπιπτόμεν­η πριμοδότησ­η επί των ιδίων κεφαλαίων φαίνεται ότι θα παρέχει ουσιαστικά κίνητρα στους φορολογουμ­ένους να χρηματοδοτ­ούν επενδύσεις με ίδια κεφάλαια, ο φορολογικό­ς περιορισμό­ς στην έκπτωση τόκων δανείων πιέζει περαιτέρω τις επιχειρήσε­ις. Οι εταιρείες ενδέχεται να χρειαστεί να επανεκτιμή­σουν άμεσα τη χρηματοοικ­ονομική τους δομή λαμβάνοντα­ς υπόψη τη νέα πρόβλεψη για τα ίδια κεφάλαια και τον περαιτέρω περιορισμό στην έκπτωση τόκων δανείων που φαίνεται ότι θα ισχύει στο μέλλον.

Η πρωτοβουλί­α έχει στόχο να ενθαρρύνει τις εταιρείες να χρηματοδοτ­ούν τις επενδύσεις με εισφορές μετοχικού κεφαλαίου.

Η πρόταση θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, αφού εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece