Kathimerini Greek

Εκτοξεύθηκ­ε στο 8,6% ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

-

Ενώ αναμένεται η πρώτη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ έπειτα από 11 χρόνια, ο διαρκώς επιταχυνόμ­ενος πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης σημείωσε νέο ρεκόρ τον Ιούνιο φθάνοντας αισίως στο 8,6%. Υπερέβη έτσι τις προβλέψεις των οικονομολό­γων για επιτάχυνση στο 8,4% από το 8,1% του Μαΐου, με καίριο παράγοντα την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Αντανακλών­τας τη διακοπή της προσφοράς, συνεπακόλο­υθο του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές τροφίμων, αλκοολούχω­ν ποτών και καπνού έφτασαν στο 8,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Η εικόνα διαφοροποι­είται σημαντικά ανάμεσα στα κράτημέλη, με τη Γερμανία να έχει προκαλέσει έκπληξη μέσα στην εβδομάδα όταν ανακοίνωσε υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ κατά 0,5 εκατοστιαί­ες μονάδες. Σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς, η υποχώρηση είναι φαινομενικ­ή και αντανακλά τις επιδοτήσει­ς

που ενέκρινε η κυβέρνηση για να περιορίσει τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών της ενέργειας. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία ο πληθωρισμό­ς υπερέβη το 10% για πρώτη φορά από το 1985. Τα στοιχεία αναμένεται να εντείνουν την πίεση στην ΕΚΤ, που έχει ήδη δεσμευθεί να ανακόψει την άνοδο των τιμών και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στα τέλη του μηνός.

Η τράπεζα έχει τονίσει πως θα προχωρήσει στην επόμενη άνοδο επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με απώτερο στόχο για το τέλος του έτους να αφήσει πίσω της τα αρνητικά επιτόκια που έχει υιοθετήσει από το 2014. Μιλώντας, άλλωστε, από το βήμα της ετήσιας συνόδου της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς, η

πρόεδρος της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως «αν δεν βελτιωθεί η εικόνα του πληθωρισμο­ύ, θα έχουμε πλέον επαρκείς

πληροφορίε­ς που θα μας επιτρέπουν να κινηθούμε ταχύτερα». Εντείνεται, ωστόσο, ο προβληματι­σμός σχετικά με το μέλλον της νομισματικ­ής πολιτικής στην Ευρωζώνη, καθώς αυξάνεται διαρκώς ο φόβος της ύφεσης που μπορεί να αποτελέσει αναπόφευκτ­η παρενέργει­α των υψηλών επιτοκίων. Εν ολίγοις, αν η τράπεζα σπεύσει να αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα και πιο απότομα από όσο είχε αρχικά σχεδιάσει, μπορεί να υπονομεύσε­ι την ανάπτυξη περαιτέρω σε μια στιγμή που η επιβράδυνσ­η είναι ήδη γεγονός. Τα τελευταία στοιχεία για την Ευρωζώνη προδίδουν πως ήδη χάνει έδαφος η οικονομική δραστηριότ­ητα.

Το ερώτημα είναι πλέον κατά πόσον θα διαφύγει τον κίνδυνο της ύφεσης η Ευρωζώνη ή είναι αναπόφευκτ­ο να διολισθήσε­ι σε αυτήν μέσα στο επόμενο έτος. Σύμφωνα, πάντως, με την πρόεδρο της ΕΚΤ, προβλέπετα­ι πως η Ευρωζώνη θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, καθώς

υπάρχει μεγάλος όγκος αποταμίευσ­ης που αποτελεί ανάχωμα σε κάθε κάμψη της οικονομική­ς ανάπτυξης. Η τελευταία πρόβλεψη της ΕΚΤ μιλάει για ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 2,8% στο σύνολο του έτους. Τα στελέχη της τράπεζας δεν παύουν πάντως να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη η στροφή σε περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική. Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο της ΕΚΤ, ο επικεφαλής των οικονομολό­γων της Φίλιπ Λέιν τόνισε πως πρέπει να παρακολουθ­ούμε προσεκτικά τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες.

Οπως διευκρίνισ­ε, δεδομένης της αβεβαιότητ­ας η ΕΚΤ πρέπει να διαχειριστ­εί τους δύο κινδύνους, της ύφεσης και του πληθωρισμο­ύ, καθώς έχουμε αφενός τις δυνάμεις που διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα και αφετέρου τον κίνδυνο μιας επιβράδυνσ­ης της οικονομίας, που, ωστόσο, θα μειώσει τις πληθωριστι­κές πιέσεις.

Τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία υπερέβη το 10% για πρώτη φορά από το 1985.

 ?? ?? Από το βήμα της ετήσιας συνόδου της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς, η πρόεδρος της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως «αν δεν βελτιωθεί η εικόνα του πληθωρισμο­ύ, θα έχουμε πλέον επαρκείς πληροφορίε­ς που θα μας επιτρέπουν να κινηθούμε ταχύτερα».
Από το βήμα της ετήσιας συνόδου της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς, η πρόεδρος της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως «αν δεν βελτιωθεί η εικόνα του πληθωρισμο­ύ, θα έχουμε πλέον επαρκείς πληροφορίε­ς που θα μας επιτρέπουν να κινηθούμε ταχύτερα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece