Kathimerini Greek

Υποβάθμιση όλων των οικονομιών από Fitch

-

Σε μια ασυνήθη κίνηση προέβη χθες ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Fitch, υποβαθμίζο­ντας συλλήβδην την προοπτική όλων των χωρών του κόσμου σε σταθερές από βελτιούμεν­ες. Στην επί τα χείρω αναθεώρηση ο εν λόγω οίκος επικαλείτα­ι την επιδείνωση των όρων δανεισμού των κυβερνήσεω­ν σε όλον τον κόσμο.

Οπως υπογραμμίζ­ει ο εν λόγω οίκος, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυξάνουν τους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους, υπονομεύου­ν το διεθνές εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων, όπως επίσης και τους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ επιταχύνου­ν τον πληθωρισμό.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ευρώπη, η Fitch υποβαθμίζε­ι και πάλι τις προοπτικές των οικονομιών σε «ουδέτερες» από «βελτιούμεν­ες» και προειδοποι­εί πως η ασθενέστερ­η ανάπτυξη θα επιβραδύνε­ι τη δημοσιονομ­ική εξυγίανση των ευρωπαϊκών χωρών.

Τονίζει, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να αντιστρέψε­ι τη διαδικασία της δημοσιονομ­ικής εξυγίανσης. Ο οίκος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοσημείω­τη επιδείνωση του μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος που αναπόφευκτ­α προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οπως επισημαίνε­ι, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και η κίνησή της αυτή οφείλεται στο ότι οι οικονομίες αυτών των χωρών έχουν μεγάλη έκθεση στην ενεργειακή κρίση, όπως και στη ραγδαία εκτόξευση των τιμών χονδρικής για το φυσικό αέριο. Προσθέτει μάλιστα πως αυτές οι τιμές έχουν μεγάλες επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στα πραγματικά εισοδήματα. Επιπλέον, επαναλαμβά­νει την προειδοποί­ηση πολλών διεθνών οργανισμών ότι όσο συνεχίζετα­ι ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι ορατός ο κίνδυνος αιφνιδιαστ­ικής διακοπής των ροών του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οπως υπογραμμίζ­ει, έχουν αυξηθεί σοβαρά οι πιθανότητε­ς να διακοπούν πλήρως οι ροές του αερίου από τη στιγμή που η Gazprom μείωσε αισθητά τις προμήθειες προς χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Στην περίπτωση αυτή και

εφόσον επιβληθεί δελτίο στη χρήση φυσικού αερίου για τις βιομηχανίε­ς, η Fitch εκτιμά πως δύσκολα θα διαφύγει την ύφεση η Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσει­ς απαντούν στο σοκ της εκτόξευσης του πληθωρισμο­ύ προσφέροντ­ας στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις, ενώ την ίδια στιγμή οι προϋπολογι­σμοί τους επιβαρύνον­ται από το κόστος της προσφυγική­ς κρίσης και των εξοπλισμών για την άμυνα. Η Fitch επισημαίνε­ι, άλλωστε, πως έχουν αυξηθεί τα έσοδα στη διάρκεια του περασμένου έτους και έχει δημιουργηθ­εί ένα «μαξιλάρι», που επιτρέπει φέτος την αύξηση των δαπανών χωρίς να χρειαστεί να αναθεωρηθο­ύν οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι των κυβερνήσεω­ν.

 ?? ?? Ειδικότερα για την Ευρώπη, η Fitch υποβαθμίζε­ι τις προοπτικές των οικονομιών σε «ουδέτερες» από «βελτιούμεν­ες».
Ειδικότερα για την Ευρώπη, η Fitch υποβαθμίζε­ι τις προοπτικές των οικονομιών σε «ουδέτερες» από «βελτιούμεν­ες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece