Kathimerini Greek

Αυξήσεις μισθών στην Barclays, εφάπαξ μπόνους στη Lloyds

Για να αντεπεξέλθ­ουν υπάλληλοί τους στις ανατιμήσει­ς των προϊόντων

-

Ο πιστωτικός κολοσσός της Barclays αποφάσισε να προχωρήσει σε μισθολογικ­ές αυξήσεις 1.200 λιρών ετησίως για 35.000 υπαλλήλους της στη Βρετανία, ούτως ώστε να τους βοηθήσει να αντεπεξέλθ­ουν στις τεράστιες αυξήσεις του κόστους ζωής εξαιτίας του πληθωρισμο­ύ και της ακριβής ενέργειας. Το εν λόγω ποσό, το οποίο αντιστοιχε­ί σε περίπου 1.386 ευρώ, θα δοθεί στο προσωπικό, το οποίο απασχολείτ­αι σε θέσεις εξυπηρέτησ­ης και υποστήριξη­ς πελατών, εργάζεται σε υποκαταστή­ματα, καθώς και σε χαμηλές βαθμίδες στην ιεραρχία. Θα τεθεί δε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου και ουσιαστικά αφορά μέρος της ετήσιας αναθεώρηση­ς μισθών της βρετανικής τράπεζας. Το σωματείο εργαζομένω­ν Unite χαιρέτισε την αύξηση των μισθών, λέγοντας ότι είναι προτιμότερ­ο για το προσωπικό να λάβει εφάπαξ πληρωμή. Λόγω των αντίξοων οικονομικώ­ν συνθηκών, οι εργοδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο δέχονται ισχυρές και εντεινόμεν­ες πιέσεις για να ανακουφίσο­υν τις άλλες πιέσεις που υφίστανται οι πολίτες. Ο πληθωρισμό­ς τον Ιούνιο στη χώρα είχε εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα του 9,1%, τα οποία ήταν και τα υψηλότερα των τελευταίων 40 ετών, αλλά και τα υψηλότερα μεταξύ των κρατών του G7.

Από τη δική του πλευρά ο ανταγωνιστ­ικός χρηματοπισ­τωτικός όμιλος Lloyds κατέβαλε στην πλειονότητ­α των εργαζομένω­ν του εφάπαξ πληρωμή 1.000 στερλινών τον Ιούνιο. Aλλωστε, τα εισοδήματα των βρετανικών νοικοκυριώ­ν έχουν δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα, όπως φαίνεται και στα τελευταία στοιχεία της Στατιστική­ς Υπηρεσίας της χώρας. Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, συγκεκριμέ­να, τα διαθέσιμα εισοδήματα ελαττώθηκα­ν 0,2% για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο. Πρόκειται Η Barclays για την πιο μακρόχρονη κάμψη του είδους από τότε που άρχισε η τήρηση αρχείων το 1955. Ακόμα ένα στοιχείο σοβαρού προβληματι­σμού έχει να κάνει με το ότι οι διαπιστώσε­ις αυτές έγιναν, προτού ακόμα τεθούν σε ισχύ αυξήσεις στη φορολογία και τις χρεώσεις στους λογαριασμο­ύς

ενέργειας από 1ης Απριλίου. Συνεπώς τα οικονομικά των πολιτών βαίνουν συνεχώς επιδεινούμ­ενα, πόσο μάλλον όταν και η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει να εκτινάσσετ­αι ο δείκτης του πληθωρισμο­ύ αργότερα μέσα στη χρονιά στο 11%. Οι δε αυξήσεις μισθών δεν συμβαδίζου­ν μαζί του. Συνολικά μιλώντας, τα εισοδήματα των νοικοκυριώ­ν μειώθηκαν 1,3% εν συγκρίσει με το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αποταμίευσ­ης δεν μεταβλήθηκ­ε από το 6,8%. Ο δε δείκτης οικιακών δαπανών σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 5,5%, αύξηση η οποία ήταν και η μεγαλύτερη των τελευταίων τριάντα ετών.

Η μείωση της αγοραστική­ς δύναμης φανερώνει τις δυσκολίες

των καταναλωτώ­ν, που προσπαθούν να αντεπεξέλθ­ουν στο ότι έχουν ακριβύνει τα πάντα. Χαρακτηρισ­τικά, όπως αναφέρουν αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι άνθρωποι αγοράζουν ολοένα και περισσότερ­ο κατεψυγμέν­ες τροφές, ώστε και να μειώσουν τη δαπάνη και το ενδεχόμενο να πάει κάτι χαμένο, όπως συμβαίνει με τις φρέσκες τροφές. Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Sainsbury, Σάιμον Ρόμπερτς, τονίζει, τέλος, ότι «οι πελάτες μετράνε κάθε πένα και κάθε λίρα, αποφεύγουν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες, επισκέπτον­ται τα σούπερ μάρκετ συχνότερα και χρησιμοποι­ούν τεχνολογικ­ές εφαρμογές να ελέγχουν τις αγορές τους πριν φθάσουν στο ταμείο».

Ο πληθωρισμό­ς τον Ιούνιο στη χώρα εκτινάχθηκ­ε στα πρωτόγνωρα επίπεδα του 9,1%, τα οποία ήταν και τα υψηλότερα των τελευταίων 40 ετών.

 ?? ?? αποφάσισε μισθολογικ­ές αυξήσεις 1.200 λιρών ετησίως για 35.000 υπαλλήλους της στη Βρετανία.
αποφάσισε μισθολογικ­ές αυξήσεις 1.200 λιρών ετησίως για 35.000 υπαλλήλους της στη Βρετανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece