Kathimerini Greek

Ξεμένουν από φιάλες οι γερμανικές ζυθοποιίες

-

Αν νομίζετε πως στον περίφημο κλάδο της ζυθοποιίας στη Γερμανία το σοβαρότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπί­σουν οι επιχειρημα­τίες είναι ο ανεξέλεγκτ­ος πληθωρισμό­ς, μάλλον πλανάσθε. Οπως γράφει σε σχετικό της άρθρο η εφημερίδα The New York Times, αυτή τη στιγμή ο πονοκέφαλο­ς γι' αυτούς είναι τα γυάλινα μπουκάλια. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Στέφαν Φρίτσε, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια γερμανική αιωνόβια ζυθοποιία στην πόλη Νοϊτσέλε κοντά στα γερμανοπολ­ωνικά σύνορα, αντιμετώπι­σε τεράστιες αυξήσεις στον λογαριασμό φυσικού αερίου, που το τελευταίο δωδεκάμηνο αυξήθηκε κατά 400%, ενώ του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30%. Φυσικά, πολύ αυξημένο είναι και το κριθάρι, αν και ο καλπάζων πληθωρισμό­ς στις τιμές ενέργειας και η άνοδος των τιμών στα σιτηρά λόγω Ουκρανίας είναι ελάσσονος σημασίας. Το σοβαρότερο πρόβλημα του Στέφαν Φρίτσε και άλλων ζυθοποιών είναι η έλλειψη μπουκαλιών μπίρας. «Η τιμή των μπουκαλιών έχει εκτοξευθεί», δήλωσε ο ίδιος.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς φιάλες. Οι 1.500 ζυθοποιίες της Γερμανίας έχουν σε κυκλοφορία περίπου τέσσερα δισεκατομμ­ύρια γυάλινα μπουκάλια. Οι πελάτες πληρώνουν επιπλέον 8 σεντ του ευρώ για κάθε μπουκάλι και τα παίρνουν πίσω όταν το επιστρέψου­ν. Αν και το σύστημα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, έχει ένα μειονέκτημ­α και αυτό είναι το να πείσει τους ανθρώπους να επιστρέφου­ν τις φιάλες. Το να μεταφέρει κανείς κιβώτια με μπουκάλια στο κατάστημα μπορεί να γίνει κουραστικό. Επομένως, πολλοί συνηθίζουν να τα μαζεύουν, έως τη στιγμή που δεν θα έχουν πλέον άλλο χώρο ή θα χρειάζοντα­ι χρήματα. «Είναι καταστρεπτ­ικό για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσε­ων», δήλωσε ο Στέφαν Φρίτσε. Η ζυθοποιία του πουλάει το 80% της μπίρας σε μπουκάλια. Λόγω ενός νόμου για την ανακύκλωση, ως επί το πλείστον η μπίρα σερβίρεται σε φιάλες, όχι σε τενεκεδάκι­α αλουμινίου, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. Ο Χόλγκερ Αϊχέλε, πρόεδρος της Ενωσης Ζυθοποιών Γερμανίας, παρακινεί τους Γερμανούς να επιστρέφου­ν τα άδεια μπουκάλια. Οι ζυθοποιοί δεν θέλουν να βρεθούν με ελλείψεις εν μέσω θέρους, όταν η υψηλή θερμοκρασί­α, τα μπάρμπεκιο­υ και τα φεστιβάλ αυξάνουν τις πωλήσεις. Οι εταιρείες παρασκευής μπίρας της Γερμανίας προμηθεύον­ται τις φιάλες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά ειδικά τα εργοστάσια γυαλιού στην Ουκρανία έχουν κλείσει λόγω πολέμου. Οι κυρώσεις, επίσης, έχουν αποκόψει τις προμήθειες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Το κόστος των μπουκαλιών που κατασκευάζ­ονται σε άλλες χώρες έχει εκτιναχθεί στα 15-20 σεντ έκαστο, διότι η όλη διαδικασία παραγωγής απαιτεί υψηλή θερμοκρασί­α και οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται στα ύψη. Η βιομηχανία της μπίρας στη Γερμανία αντιμετωπί­ζει και άλλα προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη οδηγών φορτηγών και τα ακριβά καύσιμα.

Η μεγαλύτερη ζυθοποιία της χώρας, η Radeberger Group, αύξησε τις τιμές της κατά 8,5 ευρώ ανά εκατόλιτρο μπίρας, περίπου 6%. Αυτό σημαίνει για τους καταναλωτέ­ς ότι πληρώνουν μεταξύ 32 και 63 σεντ του ευρώ περισσότερ­ο ανά κιβώτιο. Τέλος, ο Στέφαν Φρίτσε έχει κατορθώσει να διατηρήσει σταθερές τις τιμές της μπίρας του, αλλά αναμένει ότι θα πρέπει να τις αυξήσει φέτος, ενδεχομένω­ς έως και 30%.

Λόγω του πολέμου, οι τιμές των γυάλινων μπουκαλιών έχουν εκτοξευθεί.

 ?? ?? Οι 1.500 ζυθοποιίες της Γερμανίας έχουν σε κυκλοφορία περίπου τέσσερα δισεκατομμ­ύρια γυάλινα μπουκάλια.
Οι 1.500 ζυθοποιίες της Γερμανίας έχουν σε κυκλοφορία περίπου τέσσερα δισεκατομμ­ύρια γυάλινα μπουκάλια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece