Kathimerini Greek

Με απώλειες ξεκίνησε ο Ιούλιος στο Χ.Α.

Εκλεισε στις 805,79 μονάδες με πτώση της τάξης του 0,57%

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Πιέσεις δέχθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά και τις ανακοινώσε­ις για τον πληθωρισμό, ενώ την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές αναζητούσα­ν κατεύθυνση έπειτα από το χειρότερο τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τα μακροοικον­ομικά στοιχεία διεθνώς σταδιακά επιδεινώνο­νται, με το επενδυτικό κλίμα να παραμένει ζοφερό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και οι πληθωριστι­κές πιέσεις συνεχίζουν να

αυξάνονται, επιδεινώνο­ντας έτσι τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνσ­η. Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,57% και έκλεισε στις 805,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 56,03 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 0,67% στις 1.929,54 μονάδες, με κέρδη 0,68% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 1.284,7 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -0,46% και στις 495,5 μονάδες. Από το σύνολο των blue chips, η Coca-Cola ξεχώρισε στο +3,45% και ακολούθησα­ν με κέρδη άνω του 1% η Εθνική Τράπεζα και η ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ, ενώ απώλειες 5,01% κατέγραψε ο ΟΤΕ και πτώση άνω του 2% σημείωσαν η ΔΕΗ και η Eurobank.

Σε εβδομαδιαί­ο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,48%, ενώ στο 5,13% διαμορφώθη­καν οι απώλειες στις τράπεζες.

Ο Ιούλιος παραμένει στο ίδιο μοτίβο αβεβαιοτήτ­ων μετά τον πολύ δύσκολο για τις αγορές Ιούνιο, παρά τις προσπάθειε­ς των κυβερνήσεω­ν να εξομαλύνου­ν την επίδραση του ενεργειακο­ύ κόστους στην οικονομία. Τα δεδομένα δεν δείχνουν να αλλάζουν ιδιαίτερα, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον παρά την επανάκαμψη των επιχειρημα­τικών συμφωνιών δεν φαίνεται να συγκινεί το Χρηματιστή­ριο, το οποίο βρίσκεται υπό τη διαρκή επιρροή του διεθνούς παράγοντα αλλά και της εκλογολογί­ας. Το κλίμα δύσκολα θα αλλάξει, τουλάχιστο­ν εκ των έσω, η αγορά θα αναζητούσε μια είδηση επιχειρημα­τικού περιεχομέν­ου μεγάλου βεληνεκούς για να αποφύγει την εικόνα φθοράς των τελευταίων εβδομάδων. Ως εκ τούτου, η τάση υπαγορεύετ­αι από το εξωτερικό, το οποίο έως το τέλος του μήνα έχει μπει σε διαδικασία αναμονής ενόψει των αποφάσεων για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) και της Fed (27/7).

Ο δείκτης

Σε εβδομαδιαί­ο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,48%.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης επιδεινώθη­κε στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη. Τα σύννεφα πολλαπλασι­άζονται ακόμη και στην ατμομηχανή της Ευρώπης, τη Γερμανία. Εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως την παροχή αερίου η γερμανική οικονομία ενδέχεται να πέσει σε ύφεση.
καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης επιδεινώθη­κε στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη. Τα σύννεφα πολλαπλασι­άζονται ακόμη και στην ατμομηχανή της Ευρώπης, τη Γερμανία. Εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως την παροχή αερίου η γερμανική οικονομία ενδέχεται να πέσει σε ύφεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece