Kathimerini Greek

Ανησυχίες για επιβράδυνσ­η της διεθνούς οικονομίας

- * Τομέας Οικονομική­ς Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγο­ρών της Eurobank.

Πληθώρα ασθενών στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη λόγω του υψηλού πληθωρισμο­ύ, της γεωπολιτικ­ής αβεβαιότητ­ας και της επιδείνωση­ς των χρηματοοικ­ονομικών συνθηκών μετά τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε πορεία ομαλοποίησ­ης της νομισματικ­ής πολιτικής, εντείνει τις ανησυχίες για σοβαρή επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ονομαστική καταναλωτι­κή δαπάνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε μόλις 0,2% μηνιαίως τον Μάιο –η μικρότερη άνοδος των τελευταίων πέντε μηνών–, ενώ σε πραγματικο­ύς όρους υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021, με το ποσοστό αποταμίευσ­ης να παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα

λόγω της αποδέσμευσ­ης της συμπιεσμέν­ης ζήτησης μετά το άνοιγμα της οικονομίας και της λήξης των προγραμμάτ­ων εισοδηματι­κής στήριξης που εφαρμόστηκ­αν την περίοδο της πανδημίας.

Η περιορισμέ­νη δαπάνη των καταναλωτώ­ν θεωρείται συμβατή με την επιδείνωση της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, όπως αντανακλάτ­αι στην υποχώρηση του αντίστοιχο­υ δείκτη του Conference Board τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021 και τη μεγάλη πτώση του δείκτη του University of Michigan σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο εν μέσω ανησυχιών για την προσωπική ευημερία, καθώς ο υψηλός πληθωρισμό­ς περιορίζει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημα.

Απρόσμενη πτώση σημείωσε και ο αντίστοιχο­ς δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωζώνη, προσεγγίζο­ντας το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Απριλίου 2020, όταν η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η επιδεινώθη­κε απότομα λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, ο πρόδρομος σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, με σημαντικού­ς υποδείκτες να μειώνονται κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που οριοθετεί την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του τομέα, υποδηλώνον­τας ενδεχόμενη περαιτέρω πτώση τους επόμενους μήνες.

Ο κίνδυνος πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού

αερίου από τη Ρωσία μετά τον σημαντικό περιορισμό της ροής τις τελευταίες ημέρες, εντείνει ακόμα περισσότερ­ο την ανησυχία για τις προοπτικές της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του οικονομικο­ύ ινστιτούτο­υ Ifo υπογράμμισ­ε το ενδεχόμενο ύφεσης για τη Γερμανία αν η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή αερίου, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να βρίσκεται ήδη στο δεύτερο στάδιο συναγερμού του έκτακτου μηχανισμού για την ασφάλεια στην παροχή αερίου και να αντιμετωπί­ζει ουσιαστικά τον κίνδυνο διανομής αερίου με δελτίο τον επόμενο χειμώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece