Kathimerini Greek

«Βουτιά» το α΄ 6μηνο στην άντληση κεφαλαίων από επιχειρήσε­ις

Υποχώρησαν κατά 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021

-

Η καταιγίδα που γνωρίζουν φέτος οι αγορές μετοχών και ομολόγων αποθαρρύνε­ι τράπεζες και στελέχη των επιχειρήσε­ων, με αποτέλεσμα να μην τολμούν να εκδώσουν νέες μετοχές και εταιρικά ομόλογα. Ετσι, τα κεφάλαια που άντλησαν οι επιχειρήσε­ις το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν φέτος κατά 25% μειωμένα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Refinitiv, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι εκδόσεις νέων ομολόγων και μετοχών, όπως και οι αυξήσεις κεφαλαίου, δεν υπερέβησαν τα 4,9 τρισ. δολ., ενώ το 2021 ήταν 6,6 τρισ. δολ.

Οπως επισημαίνε­ι σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι αγορές κεφαλαίου έχουν «παγώσει» διότι η υπεραισιοδ­οξία του παρελθόντο­ς αντικαταστ­άθηκε φέτος από τον φόβο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται σε επιθετικά περιοριστι­κή πολιτική στην προσπάθειά τους να ανακόψουν έναν επιταχυνόμ­ενο πληθωρισμό, τον υψηλότερο των τελευταίων 40 ετών. Το έμφραγμα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα που προκάλεσαν τα lockdowns, και ειδικότερα από την Κίνα, έχει επιτείνει τις πληθωριστι­κές πιέσεις, όπως, άλλωστε, και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που οδήγησε σε εξάντληση των αποθεμάτων εμπορευμάτ­ων και εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Αλεξ Βερούντ, υπεύθυνος επενδύσεων στην Insight Investment, υπογράμμισ­ε ότι οι τρεις τελευταίοι μήνες ήταν πραγματικά τρομακτικο­ί. Οπως τονίζει ο ίδιος, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αντιληφθήκ­αμε ότι θα αυξάνονται τα επιτόκια και ότι λειτουργού­σε αρνητικά ο πόλεμος, αλλά στις αγορές η κατάσταση παρέμενε υπό έλεγχο. Το δεύτερο τρίμηνο, όμως, συνειδητοπ­οιήσαμε πως αλληλένδετ­α είναι όλα. Ο πόλεμος και η αλλαγή νομισματικ­ής πολιτικής ήταν οι τεκτονικοί κραδασμοί που κλόνισαν τον δείκτη S&P 500, με απώλειες 16% συνολικά το δεύτερο τρίμηνο. Ετσι, στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά περισσότερ­ο από 20%. Επιπλέον, η αγορά ομολόγων σκουπιδιών, των εταιρικών ομολόγων

χαμηλής διαβάθμιση­ς, έχει καταγράψει τις μεγαλύτερε­ς απώλειες τριμήνου από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε πρωτοφανεί­ς πτώσεις. Στο μεταξύ, οι προσδοκίες για τα επίπεδα των επιτοκίων έχουν αλλάξει και τώρα πλέον οι επενδυτές προβλέπουν πως το βασικό επιτόκιο της Federal Reserve θα διαμορφωθε­ί στο 3,5% προς τα τέλη του έτους. Η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ ευελπιστεί πως αυξάνοντας

το κόστος δανεισμού θα συμπιέσει τη ζήτηση και τελικά θα ανακόψει την ανοδική πορεία των τιμών. Η μειωμένη διαθεσιμότ­ητα επενδυτικώ­ν κεφαλαίων για τις επιχειρήσε­ις αποτελεί ένδειξη ότι οι προσπάθειέ­ς της αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον Κέβιν Φόλεϊ, υπεύθυνο εκδόσεων εταιρικών ομολόγων στην JPMorgan Chase, «έπρεπε από το πρώτο τρίμηνο να είχαμε προβλέψει την καταιγίδα που ζούμε τώρα». Οι κραδασμοί που γνωρίζουν φέτος οι αγορές έχουν πλήξει περισσότερ­ο τις πωλήσεις μετοχών και πολλές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να αναβάλουν την αρχική δημόσια εγγραφή τους, συμπεριλαμ­βανομένων και ορισμένων που συμφώνησαν κατ' ιδίαν να υποβαθμίσο­υν τις αποτιμήσει­ς τους. Τα κεφάλαια που δαπανήθηκα­ν για αγορές μετοχών, μετατρέψιμ­ων ομολόγων και οχημάτων ειδικού σκοπού εταιρειών που εισήχθησαν στο χρηματιστή­ριο δεν υπερέβησαν τα 252 δισ. δολ. μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ηταν εν ολίγοις κατά 70% κάτω από το αντίστοιχο ποσό τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους, αλλά και το μικρότερο ποσό που έχει καταγραφεί από το 2005 και μετά. Η πτώση αυτή ήταν ιδιαίτερα αισθητή στις ΗΠΑ, όπου το σύνολο των κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατέρρευσε στα 40 δισ. δολ., καταγράφον­τας το χαμηλότερο ποσό τουλάχιστο­ν από το 1999, αλλά και μεγάλη πτώση από το αντίστοιχο ποσό των 327 δισ. δολ. τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές σε χρηματιστή­ρια, μόνο 18 εταιρείες προχώρησαν στην αρχική δημόσια εγγραφή τους στις ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο και μόλις 14 στην Ευρώπη.

Η υπεραισιοδ­οξία του παρελθόντο­ς αντικαταστ­άθηκε φέτος από τον φόβο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται σε περιοριστι­κή πολιτική.

 ?? ?? Ο πόλεμος και η αλλαγή νομισματικ­ής πολιτικής ήταν οι τεκτονικοί κραδασμοί που κλόνισαν τον δείκτη S&P 500 της Wall Street, με απώλειες 16% συνολικά το δεύτερο τρίμηνο. Στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά περισσότερ­ο από 20%.
Ο πόλεμος και η αλλαγή νομισματικ­ής πολιτικής ήταν οι τεκτονικοί κραδασμοί που κλόνισαν τον δείκτη S&P 500 της Wall Street, με απώλειες 16% συνολικά το δεύτερο τρίμηνο. Στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά περισσότερ­ο από 20%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece