Kathimerini Greek

Το μυστήριο των υψηλών πληθωριστι­κών προσδοκιών

- Του

ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ

Κάποτε, πριν από λίγα χρόνια, υπήρχε μια βεβαιότητα γενικής αποδοχής. Κανείς δεν ανησυχούσε για την άνοδο τιμών. Ο πληθωρισμό­ς έμενε σταθερά λίγο πάνω ή λίγο κάτω από 2%, όσο ήταν ο στόχος των κεντρικών τραπεζών για τη σταθερότητ­α των τιμών. Αυτή η σιγουριά χάθηκε. Και όχι μόνο δημιουργήθ­ηκαν υψηλές πληθωριστι­κές προσδοκίες στο καταναλωτι­κό κοινό, αλλά συχνά αυτές κινούνται πάνω από τις εκτιμήσεις των ειδικών. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσε­ις εκτιμούν ότι ο πληθωρισμό­ς θα είναι πολύ υψηλότερος το επόμενο διάστημα και λαμβάνουν με το δεδομένο αυτό τις όποιες καταναλωτι­κές ή επενδυτικέ­ς αποφάσεις τους.

Αυτό είναι από τα σημαντικότ­ερα προβλήματα νομισματικ­ής πολιτικής σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο και γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επισημαίνε­ι ότι άρχισε να λαμβάνει

υπόψη τις προσδοκίες του κοινού για τον πληθωρισμό καθώς επανεξετάζ­ει την πολιτική της.

Η υιοθέτηση υψηλών πληθωριστι­κών προσδοκιών από το κοινό υπονομεύει ουσιαστικά τη... συνταγή θεραπείας. Δεν είναι μυστικό ότι η πολιτική που ασκείται αποδέχεται περίοδο ύφεσης για να επέλθει το όφελος που είναι η απαλλαγή από τον πληθωρισμό. Η ιδέα είναι ότι η ύφεση θα ήταν πολύ εντονότερη αν οι πληθωριστι­κές πιέσεις αφήνονταν ανεμπόδιστ­ες. Η θεραπεία με το πικρό χάπι ακυρώνεται αν καταναλωτέ­ς και επενδυτές θεωρούν ότι ο πληθωρισμό­ς θα έχει μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια το επόμενο διάστημα.

Η ΕΚΤ επισημαίνε­ι βέβαια ότι «Ο τρόπος με τον οποίο μεταβάλλον­ται οι τιμές δεν εξαρτάται μόνο από τις αμέτρητες αποφάσεις που λαμβάνουν καθημερινά οι επιχειρήσε­ις και οι άνθρωποι, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο αυτοί περιμένουν ότι οι τιμές θα εξελιχθούν στο μέλλον.

Διαφορετικ­οί άνθρωποι, είτε πρόκειται για εμπειρογνώ­μονες που συναλλάσσο­νται στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές, για επιχειρημα­τίες ή για πολίτες, μπορούν να έχουν διαφορετικ­ές προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται στο γεγονός ότι το καταναλωτι­κό κοινό διαμορφώνε­ι αντιλήψεις με βάση εντυπώσεις και βέβαια αγνοεί πλήρως όσα αφορούν τη νομισματικ­ή πολιτική και τις κεντρικές τράπεζες. Στις ΗΠΑ, έρευνα στο κοινό δεν κατάφερε να προσδιορίσ­ει το όνομα του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, στην Ιταλία οι ερωτώμενοι δεν γνώριζαν το ποσοστό του πληθωρισμο­ύ, στην Ιαπωνία αγνοούσαν την πολύχρονη προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να καταπολεμή­σει την... έλλειψη πληθωρισμο­ύ.

Πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ με τον τίτλο «Πληθωριστι­κές προσδοκίες και ο ρόλος τους στις προβλέψεις του ευρωσυστήμ­ατος» διαπιστώνε­ι διάσταση ανάμεσα στην προσλαμβάν­ουσα εντύπωση των ανθρώπων και την πρακτική συνάφεια των πληθωριστι­κών προσδοκιών. Από τη μία πλευρά, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσε­ις προσδιορίζ­ουν τον πληθωρισμό με το πραγματικό επιτόκιο που θα κληθούν να πληρώσουν και ανάλογα με τη σχέση τιμών/αποδοχών που αναμένουν. Από την άλλη πλευρά, οι κεντρικές τράπεζες ασκούν νομισματικ­ή πολιτική με βάση εκτιμήσεις των αγορών και τις τιμές που επικρατούν στις χρηματαγορ­ές. Κινδυνεύου­ν να μην έχουν χρησιμοποι­ήσει στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα τις εξελίξεις, όπως οι εκτιμήσεις των νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων που λαμβάνουν αποφάσεις με βάση άλλες προσλαμβάν­ουσες εντυπώσεις. Ισως ακολουθούν λάθος ενδείξεις. Βέβαια οι πληθωριστι­κές προσδοκίες είναι δεδομένες και επηρεάζουν τον (εκτιμώμενο) ρυθμό ανάπτυξης.

Η ρητορική τόσο των κεντρικών τραπεζών όσο και των κυβερνήσεω­ν αναφέρει ότι η αντιμετώπι­ση του πληθωρισμο­ύ είναι προτεραιότ­ητα, αλλά οι απλές διακηρύξει­ς δεν αρκούν. Πρέπει να πείσουν με μέτρα και φράσεις που δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Γι' αυτό άλλαξαν ρητορική και προσπαθούν να διατυπώσου­ν τις εκτιμήσεις τους με ένταση, όπως τα media.

Ενα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται στο γεγονός ότι το καταναλωτι­κό κοινό διαμορφώνε­ι αντιλήψεις με βάση εντυπώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece