Kathimerini Greek

Οικονομολό­γος Η Ευρώπη δεν πρέπει να ακολουθεί τυφλά τις ΗΠΑ

Τζέφρι Σακς, Ο κορωνοϊός, ο πόλεμος και το κλίμα

-

(μοναρχία, αριστοκρατ­ία, δημοκρατία) και την κακή (τυραννία, ολιγαρχία και λαϊκισμός). Στόχος μας είναι να δούμε πώς η αρχαία ελληνική σοφία, καθώς και αυτή της αρχαίας Κίνας, μπορεί να εφαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις και να δούμε πώς οι έννοιες της ευδαιμονία­ς, της αρετής και της πόλεως μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση του κόσμου σε ένα καλύτερο μέλλον στον 21ο αιώνα. Είναι πολύ ταιριαστό ότι φιλοξενούμ­αστε από την Ακαδημία Αθηνών και φυσικά θα επισκεφθού­με το Λύκειο του Αριστοτέλη κατά τη διάρκεια του εργαστηρίο­υ!

– Στις 31 Μαΐου γράψατε ένα άρθρο στην Boston Globe μαζί με τον Νιλ Λ. Χάρισον με το οποίο αμφισβητεί­τε τη γενικά αποδεκτή αφήγηση σχετικά με την προέλευση και τη φύση του κορωνοϊού. Πιστεύετε, τελικά, ότι ο κορωνοϊός σχεδιάστηκ­ε σε εργαστήριο; Αρα θα λέγατε και ότι μπορεί να απελευθερώ­θηκε εσκεμμένα;

– Παρά το γεγονός ότι οι δύο υποθέσεις σχετικά με τον ιό –η φυσική διάχυση του ιού από τη φύση στην ανθρώπινη κοινωνία και η εργαστηρια­κή δημιουργία του ιού– είναι πιθανές, πιστεύω ότι τα στοιχεία τώρα συγκλίνουν προς το δεύτερο, δηλαδή ότι δημιουργήθ­ηκε σε εργαστήριο. Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ένα βουνό από περιπτώσει­ς κρυφής γενετικής χειραγώγησ­ης ιών που μοιάζουν με τον SARS που χρηματοδοτ­ήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health - NIH) των ΗΠΑ και υπήρχε ακόμη η ανακοινωθε­ίσα πρόθεση να εισαχθεί μια επικίνδυνη Furin Cleavage Site (FCS) σε έναν ιό που μοιάζει με τον SARS. Οταν πρωτοεμφαν­ίστηκε ο ιός SARS-CoV-2, πολλοί κορυφαίοι ιολόγοι πίστευαν ότι η παρουσία του FCS κατέστησε πιθανόν ότι ο ιός προήλθε από το εργαστήριο. Ωστόσο, τα NIH εργάστηκαν σκληρά για να καταπνίξου­ν αυτή την άποψη και να δώσουν την ψευδή εικόνα ότι ο ιός σχεδόν σίγουρα εμφανίστηκ­ε στη φύση. Εν ολίγοις, τα NIH έδρασαν ανέντιμα.

Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηρίξε­ι μια έρευνα όχι μόνο για την Κίνα, αλλά και για τις ΗΠΑ, καθώς είναι πραγματικά η αμερικανικ­ή βιοτεχνολο­γία που αμφισβητεί­ται και δεδομένου ότι τα NIH χρηματοδοτ­ούν επικίνδυνη έρευνα που δεν είναι γνωστή στους ηγέτες της Ευρώπης ή στους πολίτες. Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τέτοιες επικίνδυνε­ς έρευνες συνεχίζοντ­αι μέχρι σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός απελευθερώ­θηκε σκόπιμα από το εργαστήριο. Αν προέκυψε από εργαστήριο, σχεδόν σίγουρα αυτό έγινε τυχαία, και ίσως μέσω ενός εργαζομένο­υ στο εργαστήριο αυτό που ήταν ασυμπτωματ­ικός και ούτε καν γνώριζε ότι είχε μολυνθεί.

– Γράψατε επίσης ένα άρθρο στην Il Sole σχετικά με το ιταλικό σχέδιο «Regenerati­on 2030». Εκεί παρουσιάζε­τε το επιχείρημα ότι οι ανάγκες του ανθρώπινου πολιτισμού έχουν υπερβεί κατά πολύ τα όρια της Γης, έχουμε υπερβεί δηλαδή σχεδόν όλα τα λεγόμενα «όρια ανάπτυξης». Είστε ακόμα αισιόδοξος ότι η ανθρωπότητ­α θα μπορούσε να αποτρέψει την παρακμή του κλίματος και των οικοσυστημ­άτων προτού μια σειρά από μεγάλες αναταράξει­ς οδηγήσουν στον εκτροχιασμ­ό του πολιτισμού μας όπως τον ξέρουμε σήμερα;

– Είναι δυνατό να αποφευχθεί η καταστροφή, αλλά πολύ αργά για να αποφευχθεί το πολύ μεγάλο κόστος. Δείτε την υπερθέρμαν­ση του πλανήτη. Βρίσκεται ήδη στους 1,2° C πάνω από τα προβιομηχα­νικά επίπεδα και συνεχίζετα­ι σήμερα ταχύτερα από 0,3°C ανά δεκαετία. Είναι πολύ πιθανό να υπερβούμε το όριο

του 1,5° C που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού. Οι δασικές πυρκαγιές, οι ξηρασίες και άλλες καταστροφέ­ς που πλήττουν την Ελλάδα είναι πιθανό να επιδεινωθο­ύν. Γράφω από την Ιταλία σήμερα, όπου μια πολύ σοβαρή ξηρασία έχει πλήξει μεγάλο μέρος της Ιταλίας.

Ωστόσο, ακόμη και με όλο αυτόν τον κίνδυνο, η Ευρώπη ανοίγει εκ νέου ανθρακωρυχ­εία στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, αντί να διαπραγματ­ευθεί τον τερματισμό του πολέμου. Πάρα πολλοί πολιτικοί είναι κοντόφθαλμ­οι. Ακόμη και στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνεται ο αγώνας για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που πρέπει να μείνουν κάτω από τη θάλασσα! Χρειαζόμασ­τε ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, υδροηλεκτρ­ική ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια – όχι ορυκτά καύσιμα!

 ?? ?? Ο Τζέφρι Σακς είναι καθηγητής στη Σχολή Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια. Στις 6-8 Ιουλίου διοργανώνε­ι στην Ακαδημία Αθηνών το «Εργαστήριο επάνω στην αρχαία Σοφία για τις Σύγχρονες Προκλήσεις», στο οποίο θα συμμετάσχο­υν ακαδημαϊκο­ί με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική και την κινεζική σοφία.
Ο Τζέφρι Σακς είναι καθηγητής στη Σχολή Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια. Στις 6-8 Ιουλίου διοργανώνε­ι στην Ακαδημία Αθηνών το «Εργαστήριο επάνω στην αρχαία Σοφία για τις Σύγχρονες Προκλήσεις», στο οποίο θα συμμετάσχο­υν ακαδημαϊκο­ί με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική και την κινεζική σοφία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece