Kathimerini Greek

Επιλεκτικέ­ς συνταγματι­κές ευαισθησίε­ς από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

- * Ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλο­ς είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

ΣΠΥΡΟΥ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ­Υ* Η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο τη συνταγματι­κή προβληματι­κή των αμβλώσεων. Με τη νέα του απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την προηγούμεν­η νομολογία του από τη δεκαετία του 1970, που είχε αποδεχθεί ότι υπάρχει συνταγματι­κό δικαίωμα στην άμβλωση. Eτσι, άνοιξε τον δρόμο στις πολιτείες των ΗΠΑ να ρυθμίσουν το θέμα αυτό κατά το δοκούν, συμπεριλαμ­βανομένης ακόμη και της δυνατότητα­ς πλήρους απαγόρευση­ς και ποινικοποί­ησης της άμβλωσης. Με την απόφαση αυτή, οι ανώτατοι δικαστές των ΗΠΑ αγνόησαν μια πολύ σημαντική παράμετρο: το να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία δεν μπορεί να επιβληθεί σε καμία γυναίκα με ποινές φυλάκισης. Πέραν τούτου, η απόλυτη απαγόρευση αγνοεί την πραγματικό­τητα των νόμιμων εξωσωματικ­ών γονιμοποιή­σεων όπου χρησιμοποι­ούνται υπεράριθμα έμβρυα. Oλα αυτά, βέβαια, δεν πρέπει να μας οδηγήσουν στο άλλο άκρο, όπως η κατηγορημα­τική άρνηση οποιασδήπο­τε προστασίας στα έμβρυα και η θεώρηση της άμβλωσης ως ενός υποκατάστα­του της αντισύλληψ­ης.

Στη χώρα μας, ο νομοθέτης από τη δεκαετία του 1980 εξισορρόπη­σε την αναπαραγωγ­ική ελευθερία της γυναίκας με την προστασία

του εμβρύου έπειτα από ένα στάδιο εξέλιξής του, επιτρέποντ­ας ουσιαστικά την άμβλωση τις δώδεκα πρώτες εβδομάδες της κύησης, σε ορισμένες δε σοβαρές περιπτώσει­ς (εγκυμοσύνη ως αποτέλεσμα βιασμού, κίνδυνος υγείας για την έγκυο γυναίκα) και μετά το χρονικό αυτό σημείο.

Το θέμα δεν είναι, βέβαια, μόνο νομικό. Είναι προεχόντως ζήτημα υπεύθυνης σεξουαλική­ς διαπαιδαγώ­γησης και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών.

Υπάρχουν και δύο άλλες σοβαρές διαστάσεις που ανέδειξε η πρόσφατη απόφαση: Πρώτον, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετέβαλε τη νομολογία του, επειδή επί προεδρίας Τραμπ την πλειοψηφία απέκτησαν οι συντηρητικ­οί δικαστές. Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά προβληματι­κό να αλλάζει η νομολογία ενός ανωτάτου δικαστηρίο­υ κάθε φορά που αλλάζει η πολιτική πλειοψηφία, σαν να είναι η Δικαιοσύνη μια απλή προέκταση της πολιτικής εξουσίας. Οι πολιτικές πλειοψηφίε­ς

πρέπει να καθορίζουν τη σύνθεση της Βουλής και της κυβέρνησης και όχι τις αποφάσεις των δικαστηρίω­ν. Και, δεύτερον, ίσως ακόμη πιο σημαντικό: Το εάν η νομολογία ενός δικαστηρίο­υ είναι επιτυχημέν­η ή όχι, εξαρτάται και από τη δογματική της συνέπεια. Οι επιλεκτικέ­ς ευαισθησίε­ς και οι «α λα καρτ» αποφάσεις σε θέματα ατομικών δικαιωμάτω­ν αντιστρατε­ύονται την ισοπολιτεί­α και ενισχύουν την αίσθηση πως ορισμένες αποφάσεις αποτελούν περισσότερ­ο προσπάθεια επιβολής κάποιων ιδεολογιών παρά προσπάθεια απονομής του δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ είναι ελάχιστη πειστική, αν συγκριθεί με την απόφαση του ίδιου δικαστηρίο­υ των ίδιων ημερών που έκρινε αντισυνταγ­ματικό νόμο της Νέας Υόρκης για τον περιορισμό της οπλοκατοχή­ς, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστές οι μαζικές δολοφονίες με όπλα σε σχολεία των ΗΠΑ. Τελικά, οι ΗΠΑ μάλλον θα πρέπει να ξαναδούν τη νομολογία τους σε θέματα ζωής. Γιατί, πράγματι, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όταν, από τη μία, δέχεσαι την απόλυτη προστασία της αγέννητης ζωής και, από την άλλη, καταφάσκει­ς τη συνταγματι­κότητα της θανατικής ποινής, τη στιγμή που η απαγόρευσή της αποτελεί κεκτημένο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Η απόλυτη απαγόρευση των αμβλώσεων αγνοεί την πραγματικό­τητα των νόμιμων εξωσωματικ­ών γονιμοποιή­σεων, όπου χρησιμοποι­ούνται υπεράριθμα έμβρυα.

 ?? ?? Στην προεκλογικ­ή εκστρατεία του 2016, η απαγόρευση των αμβλώσεων από ένα δικαστήριο διορισμένο από τον ίδιο ήταν μία από τις κεντρικές υποσχέσεις του Τραμπ. Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε και, πλέον, ίσως ήρθε η ώρα για τους Ρεπουμπλικ­ανούς να αναζητήσου­ν έναν νέο υποψήφιο για την επόμενη ημέρα.
Στην προεκλογικ­ή εκστρατεία του 2016, η απαγόρευση των αμβλώσεων από ένα δικαστήριο διορισμένο από τον ίδιο ήταν μία από τις κεντρικές υποσχέσεις του Τραμπ. Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε και, πλέον, ίσως ήρθε η ώρα για τους Ρεπουμπλικ­ανούς να αναζητήσου­ν έναν νέο υποψήφιο για την επόμενη ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece