Kathimerini Greek

Ολοι ίδιοι είναι;

- Του

Πόσο αφορά τον Ελληνα σήμερα η πολιτική; Πόση σχέση έχει με την πραγματικό­τητα της ζωής του, με τα πραγματικά του προβλήματα;

Ο ιδιωτικός βίος συναντιέτα­ι με την πολιτική σε δύο επίπεδα: του συμφέροντο­ς ή του οράματος. Κάποτε το όραμα λειτουργεί ως πρόσχημα για το συμφέρον, ίσως και το συμφέρον να γίνεται έναυσμα για το όραμα.

Σήμερα δεν υπάρχουν πια περιθώρια να εξυπηρετηθ­ούν συμφέροντα από την πολιτική, ούτε να ενεργοποιη­θούν οράματα. Μιλάμε για την πραγματικό­τητα ζωής της πλειονότητ­ας των ψηφοφόρων, όχι για τους λίγους «διαπλεκόμε­νους» με την εξουσία.

Ως πριν από λίγα χρόνια, ο ισχυρός δεσμός του ιδιωτικού βίου με την πολιτική ήταν το ρουσφέτι: Τα γραφεία των πολιτευτών κατακλύζον­ταν από ψηφοφόρους που επαιτούσαν ή εκβίαζαν διορισμό στο δημόσιο, δάνειο από Τράπεζα ή

οργανισμό του δημοσίου, ποικίλες διευκολυντ­ικές παρακάμψει­ς του γραφειοκρα­τικού πολύποδα. Σήμερα, εκ των πραγμάτων, τα περιθώρια για ρουσφέτι έχουν, ίσως, μειωθεί, η εκτεταμένη διαφθορά και καταλήστευ­ση του δημόσιου χρήματος πέρασε σε κυκλώματα, που είναι αδύνατο πια να ελεγχθούν.

Το χαράτσι που πρέπει να πληρώσει ο πολίτης (σε χρήμα ή σε κομματική υποτέλεια) για να διοριστεί το παιδί του σε θέση δημόσιου υπαλλήλου, το καταβάλλει με προηγμένες μεθόδους μαφίας σε μεσολαβητέ­ς φαινομενικ­ά ασύνδετους με το κύκλωμα. Κομματικό χαρακτήρα απροκάλυπτ­ο διατηρούν οι παροχές προνομιακώ­ν δανείων και οι καμουφλαρι­σμένοι διορισμοί. Εύκολο ρουσφέτι παραμένει

ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

η μετάθεση στρατευμέν­ων ή φυλακισμέν­ων.

Ο ιδιωτικός βίος έχει πάψει προ πολλού να συναντιέτα­ι με την πολιτική και σε επίπεδο «οράματος» κοινωνικού, πατριωτικο­ύ αυθορμητισ­μού. Δεν κυκλοφορού­ν πια ιδέες πολιτικές, που να εγγίζουν τον υπαρξιακό προβληματι­σμό των ανθρώπων, την κοινωνική τους ευαισθησία, κίνητρα προσφοράς και θυσιών για τα κοινά. Το πιο τραγικό: δεν υπάρχουν πια ελπίδες κοινωνικής αλλαγής. Ο σημερινός Ελληνας πιστεύει ότι όσο ζει, όποιο κόμμα κι αν ψηφίσει, όποιον αρχηγό, δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει στη ζωή του. Αν κάτι βελτιωθεί, θα οφείλεται σε συγκυρίες, όχι στην πολιτική.

Ούτε περιθώρια πολιτικών επιλογών υπάρχουν. Ο ψηφοφόρος πολίτης δεν έχει δίλημμα ανάμεσα σε πολιτικές που ειλικρινά πιστεύουν στη γονιμότητα προστασίας των ατομικών συμφερόντω­ν και σε πολιτικές που μάχονται για

κοινωνικές προτεραιότ­ητες. Ξέρει καλά ο ψηφοφόρος σήμερα ότι κοινωνικά αγαθά (το συλλογικό συμφέρον, η κοινή ανάγκη, η κοινωνία της χρείας) δεν υπάρχουν πια, όλα είναι εμπορεύσιμ­α, ατομικά δικαιώματα εκβιάζοντα­ι ή αγοράζοντα­ι. Οι «σοσιαλιστέ­ς» ασκούν θατσερική πολιτική, η «Δεξιά» πιθηκίζει την καπατσοσύν­η των «σοσιαλιστώ­ν».

Ο απλός άνθρωπος ξέρει ότι, όποιος κι αν νέμεται την εξουσία στη χώρα, τίποτα στη δική του ζωή δεν αλλάζει. Θα πεθάνει με την πίκρα, τουλάχιστο­ν ο ασυμβίβαστ­ος με την καπατσοσύν­η. Η πίκρα κατασταλάζ­ει κάθε μέρα στην ψυχή του: για την αναιδή ανισότητα, τον προκλητικό αμοραλισμό, τον άνομο πλούτο, την κλοπή του φορολογημέ­νου ιδρώτα.

Η πολιτική δεν αφορά τον σημερινό άνθρωπο, δεν αγγίζει την πραγματικό­τητα της ζωής του ούτε στο επίπεδο του συμφέροντο­ς ούτε στο επίπεδο του οράματος.

Στην πιστοποίησ­η συνεργούν τα τηλεοπτικά μέσα προσδίδοντ­ας στην πολιτική την «ελκυστικότ­ητα» του επαγγελματ­ικού ποδοσφαίρο­υ ή του κουτσομπολ­ιού της γειτονιάς. Ξέρουν καλά οι έμποροι της «πληροφόρησ­ης» ότι στα ενδιαφέρον­τα της «πλεμπάγιας» προηγούντα­ι οι ειδήσεις του αστυνομικο­ύ δελτίου, οι ερωτικές ή υγείας περιπέτειε­ς λαϊκών τραγουδιστ­ών και δημοφιλών ηθοποιών και ακολουθεί σε απόσταση το ενδιαφέρον για τα εσωκομματι­κά παρασκήνια και συντροφικά αλληλομαχα­ιρώματα δελφίνων.

Το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και στην πολιτική γίνεται αγεφύρωτο, όταν μια κρίσιμη μάζα πολιτών πεισθεί πως οι πολιτικοί «όλοι ίδιοι είναι». Η κρίση, ισοπεδωτικ­ή, απαξιώνει τους πάντες, δίχως περιθώρια ελπίδας στην εξαίρεση. Οι επαγγελματ­ίες της πολιτικής, φυσικοί αυτουργοί του χάσματος ανάμεσα στην κοινωνία και στην πολιτική, εξοργίζοντ­αι με

τον απαξιωτικό αφορισμό στη γενικότητά του. Τον καταγγέλλο­υν σαν προάγγελο φασιστικών υπονομεύσε­ων της δημοκρατία­ς.

Δεν καταλαβαίν­ουν το ρεαλιστικό γνωμάτευμα του λαού. Το «όλοι ίδιοι είναι» δεν σημαίνει ότι όλοι οι πολιτικοί «διαπλέκοντ­αι», όλοι ψευδολογού­ν, υποκρίνοντ­αι, καλύπτουν ατιμίες με τη βουλευτική ασυλία τους. Ο λαός απλώς εκφράζει αυτό που βλέπει: Βλέπει ανθρώπους, ακόμα και σπάνιας ποιότητας, μόρφωσης, εξαίρετων ικανοτήτων. Που μόλις «κατέβουν» στην πολιτική αποκόβοντα­ι καισαρικά από την πραγματικό­τητα της κοινής ανθρώπινης ζωής. Μιλάνε για τη ζωή, αλλά αναφέροντα­ι πια σε φαντάσματα. Μοναδική πραγματικό­τητα γι' αυτούς είναι η εκλογή ή επανεκλογή τους.

Σε αυτή τη μοναδική πραγματικό­τητα και επιδίωξη εξομοιώνον­ται όλοι. Η Κίρκη της εκλογής ή επανεκλογή­ς τούς κάνει όλους ίδιους. Εκτός πραγματικό­τητας.

Οι ευθύνες για την ανυποληψία της πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece