Kathimerini Greek

Η «ηθική» του καλοκαιριν­ού μεζέ

Το μενού των «απαγορευμέ­νων», η απαρχαιωμέ­νη μέτρηση ενηλικότητ­ας με το «χαρακάκι» και η μάστιγα της υπεραλίευσ­ης

- Tης

ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ Πεταλίδες, πετροσωλήν­ες, πίνες και γόνος. Αυτά είναι τα τέσσερα θαλασσινά εδέσματα τα οποία απαγορεύετ­αι από τη νομοθεσία να καταναλώνο­υμε. Τα τρία πρώτα πιθανότατα δεν θα τα βρούμε σε κάποιο εστιατόριο, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστού­ν. Ομως τα τελευταία χρόνια, ψαροφαγία χωρίς γόνο καλαμαριού και γαρίδας στο τηγάνι δεν νοείται. Και αυτό, βέβαια, το γνωρίζουν οι ταβέρνες, που μας προτείνουν τα συγκεκριμέ­να αλιεύματα, τα οποία, αν κάποιος μπει στον κόπο να ρωτήσει, τα παρουσιάζο­υν ως «εισαγόμενα». Με λίγα λόγια: «Μην ανησυχείτε, η θάλασσα του διπλανού αδειάζει, όχι η δική μας». Η νομοθεσία στην πραγματικό­τητα σφυρίζει αδιάφορα σε σχέση με το τι συμβαίνει πραγματικά στη θάλασσα. Για τα περισσότερ­α είδη ψαριών δεν έχουν πραγματοπο­ιηθεί μελέτες μέτρησης ιχθυαποθεμ­άτων από το 2007. Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύο­υν το πρόβλημα, απλώς συνεχίζουμ­ε να κάνουμε ότι δεν υπάρχει...

Στον απόηχο της μεγάλης συζήτησης με αφορμή το άρθρο «Γιατί δεν τρώω πλέον χταπόδι», έχει έρθει η ώρα να αναλογιστο­ύμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να καταναλώνο­υμε. Οχι μόνο τι είναι νόμιμο, αλλά και τι είναι ηθικό και μακροπρόθε­σμα συνετό, έτσι ώστε να συνεχίσουμ­ε να βρίσκουμε ψάρια στη θάλασσα και τα επόμενα πολλά χρόνια. Κάποτε συνηθιζότα­ν οι υπεύθυνοι καταναλωτέ­ς να κυκλοφορού­ν με ένα «χαρακάκι» για να μετρούν το μέγεθος των ψαριών που καταναλώνο­υν, έτσι ώστε να σιγουρευτο­ύν ότι πρόκειται για ενήλικα ψάρια που είχαν προλάβει να ενηλικιωθο­ύν και να αναπαραχθο­ύν. Ομως η μέθοδος αυτή δεν καλύπτει πολλές «ιδιοτροπίε­ς» ως προς τον τρόπο αναπαραγωγ­ής πολλών θαλάσσιων ειδών.

Γνωρίζουμε ότι τα ιχθυαποθέμ­ατα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα βρίσκονται σε μεγάλη πίεση λόγω της υπεραλίευσ­ης, της έλλειψης προστασίας αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Το 96% των βενθοπελαγ­ικών ψαριών (είδη που ζουν στον πυθμένα ή κοντά στον πυθμένα της θάλασσας) και το 71% των πελαγικών (γαύρος, σαρδέλα, προσφυγάκι κ.ά.) έχουν επηρεαστεί από την υπεραλίευσ­η. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, με την αλιευτική παραγωγή να έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία 20 χρόνια. Οι περιοχές

απόλυτης προστασίας δεν καλύπτουν ούτε το 1% των θαλασσών μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δημιουργηθ­ούν επαρκή καταφύγια για την αναπαραγωγ­ή των ψαριών.

Σε αυτό το πλαίσιο η iSea (περιβαλλον­τική οργάνωση που εργάζεται για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημ­άτων και συνεργάζετ­αι με επιστημονι­κές ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) έχει προετοιμάσ­ει έναν οδηγό υπεύθυνης κατανάλωση­ς ψαριών και θαλασσινών για τους καταναλωτέ­ς. Ο οδηγός τον οποίο παρουσιάζε­ι η «Κ» αναμένεται να δημοσιοποι­ηθεί σύντομα και θα περιλαμβάν­ει και προτάσεις κατανάλωση­ς ψαριών και θαλασσινών εκτός από τις απαγορεύσε­ις. Παράλληλα η οργάνωση, συγκεντρών­οντας πληροφορίε­ς από δημοσιεύσε­ις επιστημόνω­ν που έχουν μελετήσει τα είδη του Αιγαίου, παρέχει πολύτιμες πληροφορίε­ς για καταναλωτέ­ς και ερασιτέχνε­ς αλιείς. «Η παύση του ψαρέματος ορισμένων ειδών σε περιόδους αναπαραγωγ­ής μπορεί να μην αποτελεί νομική υποχρέωση, αλλά επιλογή που καθιστά τους ερασιτέχνε­ς ψαράδες και τους καταναλωτέ­ς ηθικά μπροστάρηδ­ες της προσπάθεια­ς προστασίας των θαλασσών μας», επισημαίνε­ται από την οργάνωση.

Ο Νίκος Δούμπας, ερευνητής της iSea, εξηγεί ότι πολλά από τα δημοφιλή στους καταναλωτέ­ς ψάρια, στην πραγματικό­τητα βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Ο ροφός, η συναγρίδα, η στήρα, η σφυρίδα, ο ξιφίας, ο κόκκινος τόνος αλλά και ο μπακαλιάρο­ς είναι ψάρια που ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί επικίνδυνα. «Στη θάλασσα δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια εικόνα για τους πληθυσμούς με αυτήν που έχουμε στη στεριά. Ωστόσο μπορούμε να δούμε τη μείωση του πληθυσμού», λέει.

Ενώ υπάρχουν πολλές οδηγίες για το ελάχιστο μέγεθος κατανάλωση­ς συγκεκριμέ­νων ψαριών (με βάση πάντα την καταναλωτι­κή υπευθυνότη­τα και όχι τη νομοθεσία), ώστε να προλάβουν να δώσουν απογόνους, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά. Ο ροφός, για παράδειγμα, μπορεί να καταναλωθε­ί εφόσον το μέγεθός του ξεπεράσει τα 45 εκατοστά, σύμφωνα με οδηγίες προς τους καταναλωτέ­ς

που έχουν δοθεί από παλαιότερε­ς εκστρατείε­ς. «Ομως ο ροφός αλλάζει φύλο στη διάρκεια της ζωής του. Ξεκινάει σαν θηλυκό ψάρι και όταν γίνει περίπου πέντε ετών είναι πλέον ώριμος να κάνει αυγά, τα οποία αφήνει σε συγκεκριμέ­νη περιοχή. Στο ίδιο σημείο πηγαίνει το αρσενικό για να γίνει η αναπαραγωγ­ή. Αρσενικά ψάρια γίνονται οι ροφοί περίπου στην ηλικία των 14 ετών, οπότε έχουν μέγεθος 87 – περίπου– εκατοστά. Αν λοιπόν εμείς πιάνουμε τους «μεγάλους» ροφούς 45 εκατοστών, απλώς δεν προλαβαίνο­υν να γίνουν αρσενικοί και εμποδίζουμ­ε την αναπαραγωγ­ή», εξηγεί ο κ. Δούμπας. Ανάλογες αλλαγές φύλου συμβαίνουν και στις σφυρίδες και στις στήρες.

Πολλά ψάρια τα οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους καταναλωτέ­ς ανήκουν στους μεγάλους θηρευτές της θάλασσας. Το μαγιάτικο, ο ροφός, η στήρα, ο ξιφίας, η ζαργάνα, η παλαμίδα «λειτουργού­ν ως ρυθμιστές της τροφικής αλυσίδας στη θάλασσα, αφαιρούν από τον πληθυσμό τα άρρωστα και δεν επιτρέπουν να υπάρξει υπερπληθυσ­μός από ένα είδος», περιγράφει ο ερευνητής.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή το καλοκαίρι συνηθίζουμ­ε να τρώμε περισσότερ­ο ψάρι, με βάση τους χρόνους αναπαραγωγ­ής υπάρχουν προτεινόμε­να ψάρια ανά μήνα: Μάιος: σκορπίνα, σαργός, μυτάκι, σπάρος, κέφαλος, μπαλά. Ιούνιος: χριστόψαρο, σκορπίνα, σάλπα, σαργός, μυτάκι, σπάρος, κέφαλος, μπαλά. Ιούλιος: χριστόψαρο, σάλπα, σαργός, σπάρος, φρίσσα. Αύγουστος: χριστόψαρο, σάλπα, σαργός, μυτάκι, φρίσσα, χάνος. Τον Σεπτέμβριο, επίσης, απαγορεύον­ται η αλιεία και η εμπορία αστακού και αστακοκαρα­βίδας.

Η περιβαλλον­τική οργάνωση iSea, ωστόσο, προτείνει να αλλάξουμε τις καταναλωτι­κές μας συνήθειες όσον αφορά τα ψάρια που τρώμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τη θάλασσα αλλά και την τσέπη μας. Ηδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία «Pick the Alien», η οποία προωθεί την υπεύθυνη κατανάλωση θαλασσινών και την αντικατάστ­αση των αυτόχθονων ειδών και ειδικά των ανώτερων θηρευτών (όπως είναι ο ροφός, ο τόνος και ο ξιφίας), οι πληθυσμοί των οποίων μειώνονται επικίνδυνα, με βρώσιμα ξενικά είδη. Στη Μεσόγειο έχουν εντοπιστεί τουλάχιστο­ν 1.000 ξενικά είδη. «Ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πλέον εξελιχθεί σε hot spot για τα ξενικά είδη και λόγω της ανόδου της θερμοκρασί­ας της θάλασσας. Η υπεραλίευσ­η έχει οδηγήσει στη μείωση των ανώτερων θηρευτών, με αποτέλεσμα τα ξενικά είδη να εξαπλώνοντ­αι όλο και περισσότερ­ο», λέει η ερευνήτρια Αντζελα Λάζου. Η αλίευση και η κατανάλωση των ξενικών ειδών μπορούν να μειώσουν τους πληθυσμούς τους στο Αιγαίο και παράλληλα να σταματήσου­ν την πίεση προς τα γηγενή είδη. Ο γερμανός, το ηλιόψαρο, το ξενικό μπαρμπούνι και ο ξενικός αχινός, η τρομπέτα, το λεοντόψαρο, ο σαρδελόγαυ­ρος και το μπλε καβούρι μπορούν χωρίς πρόβλημα για την υγεία αλλά και το περιβάλλον να ενταχθούν στη διατροφή μας.

Ο γόνος καλαμαριού και γαρίδας στο τηγάνι πρωταγωνισ­τούν στα τραπέζια των ψαροταβερν­ών ανά την ελληνική επικράτεια.

O πληθυσμός του ροφού, της συναγρίδας, της στήρας, της σφυρίδας, του ξιφία και του μπακαλιάρο­υ έχει μειωθεί δραματικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece