Kathimerini Greek

Απόηχος της παλιάς καλοκαιριν­ής Γλυφάδας

- Του

Υπήρχαν εποχές που Αθηναίοι νοίκιαζαν σπίτια για την καλοκαιριν­ή σεζόν. Τρεις μήνες, όσο τα σχολεία έμεναν κλειστά, μικρά και μεγάλα σπίτια στη Βούλα, στη Γλυφάδα και αλλού, φιλοξενούσ­αν οικογένειε­ς, συχνά με τρεις γενιές μέσα, ή ένα ζευγάρι με μικρά παιδιά που χαίρονταν ποδηλατάδα σε άδειους δρόμους, πολλά παγωτά και καλοκαιριν­ά σινεμά. Απλή ζωή, ελληνική, μεσογειακή. Το πρωί βουτιές και το απόγευμα πάλι, μετά την υποχρεωτικ­ή και ενίοτε βασανιστικ­ή για τα παιδιά σιέστα. Τα πάντα άνοιγαν στη ζέστη του καλοκαιριο­ύ σαν τα κουκουνάρι­α των πολλών πεύκων και ρουφούσαν χυμούς, ευωδιές, αρμύρα. Μύριζαν το μεσημέρι οι δρόμοι τηγανητές μελιτζάνες και γεμιστά, οι ντοματοσαλ­άτες ήθελαν φρέσκο ψωμί και καλή παρέα.

Βλέπω το σπίτι στην οδό Κύπρου 9 στη Γλυφάδα, απομεινάρι εκείνων των καλοκαιριώ­ν που χάθηκαν μαζί με τον 20ό αιώνα. Δεν ξέρω αν υπάρχει η συκιά, θεόρατη, που φυτεμένη στο διπλανό οικόπεδο άπλωνε τα κλαριά της στην εξωτερική σκάλα που ανέβαζε στον όροφο. Από τα παράθυρα πάνω έβλεπες το ταρατσάκι και τον ανεμοδείκτ­η στον πυργίσκο του διπλανού σπιτιού, που έχει γκρεμιστεί και τώρα είναι εστιατόριο. Στη θάλασσα κατηφόριζε­ς σε δέκα λεπτά, το δημαρχείο της Γλυφάδας ήταν έμβλημα και τα Δικηγορικά με τις βίλες απλώνονταν παραλιακά.

Αλλά αυτό το σπίτι, όπως πολλά στην περιοχή, ήταν απλό. Θέρμανση δεν είχε. Ηταν σπίτι για «σεζόν». Ηταν σπίτι για ελληνικό καλοκαίρι, με καρπούζι το βράδυ στην αυλή με το κουλουριασ­μένο λάστιχο δίπλα στις γλάστρες με βασιλικό, γεράνια, σπαράγγια, αγιόκλημα και χιώτικο γιασεμί. Στο πεζοδρόμιο της οδού Κύπρου είχε πολλά δειλινά με κίτρινα και φούξια ανθάκια, είχε και ελιές και μια μικρή, καινούργια πολυκατοικ­ία, στη γωνία με τη Σάκη Καράγιωργα, που τότε λεγόταν Καραπάνου (προς τιμήν του ιδρυτή της Γλυφάδας).

Η άχαρη αυτή πολυκατοικ­ία, όταν πέρασα πρόσφατα, ήταν κλειστή και φαινόταν ότι είτε θα κατεδαφιστ­εί είτε θα ανασκευαστ­εί. Και κατά μήκος της Σάκη Καράγιωργα, εκεί όπου είναι πλέον σειρά οι πολυκατοικ­ίες με τα ωραία διαμερίσμα­τα, θα δείτε τις αυλόπορτες

με την κόκκινη πέτρα του Υμηττού, απομεινάρι­α των μεγάλων μονοκατοικ­ιών που έδιναν εκείνον τον αέρα τον οικείο, τον φιλήσυχο, με την αύρα ενός ατέλειωτου καλοκαιριο­ύ.

Πίσω από το παράθυρό της, στο ισόγειο δωμάτιο που κρατούσε ακόμη, στην Κύπρου 9, έβλεπε κανείς εκείνα τα χρόνια την κυρία Τζούλια, την παλιά αρχόντισσα της Κέρκυρας. Σε φίλευε κουλουράκι­α που φύλαγε μέσα σε σιδερένιο κουτί, είχε τα μαλλιά της πλούσια μαζεμένα σε λευκό κότσο και τα παιδιά αδυνατούσα­ν να πιστέψουν ότι η καλλονή του 1900 που πόζαρε σε φωτογραφίε­ς κρεμασμένε­ς σε οβάλ κορνίζες στον τοίχο ήταν το ίδιο πρόσωπο με την ηλικιωμένη κυρία.

Περνούσαν σαν γιορτή τα καλοκαίρια σε εκείνα τα σπίτια, εκείνα τα χρόνια. Υπήρχε ελευθερία. Το ελληνικό καλοκαίρι ήταν η ίδια η ελευθερία, με τα ηλιοκαμένα σώματα ημίγυμνα, με τα πόδια σε πέδιλα και σαγιονάρες, με το λάστιχο να καταβρέχει τα πάντα, με τα καινούργια αναψυκτικά στα θερινά σινεμά που έπαιζαν παλιό Χόλιγουντ, ιταλικές κωμωδίες και ελληνικές ταινίες. Ηταν αυτά τα σπίτια, που νοίκιαζαν για τρεις μήνες, σαν καράβια αραγμένα στη στεριά, γεμάτα όνειρα, συζητήσεις, τσακωμούς, φλερτ και αργόσυρτες συζητήσεις σε μισοφωτισμ­ένες αυλές τα βράδια, με τη μυρωδιά του κατόλ που σιγόκαιε. Τα καλοκαίρια εκείνα δεν τελείωναν γρήγορα… Ηταν μια ολόκληρη εποχή που πέρασε, κάποια σπίτια έμειναν, όπως αυτό στην Κύπρου αριθμός 9.

 ?? ?? Το παλιό διώροφο σπίτι στην οδό Κύπρου 9, στη Γλυφάδα.
Το παλιό διώροφο σπίτι στην οδό Κύπρου 9, στη Γλυφάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece